Batman: Arkham Knight

De wereld van de superhelden wordt op een hoger niveau gekenmerkt door de strijd tussen Marvel (The Avengers, X-Men) en DC (Superman, Batman). Waar Marvel de show steelt met de talloze films die het de afgelopen jaren heeft uitgebracht, kan het op een ander front in het geheel niet tippen aan zijn eeuwige concurrent: de games. De afgelopen jaren heeft Warner Bros, als eigenaar van DC, met dank aan ontwikkelaar Rocksteady ons laten zien hoe ongelofelijk tof goede superheldengames kunnen zijn. Het in 2009 verschenen Batman: Arkham Asylum was tot de verrassing van velen een fenomenale game en met Batman: Arkham City deed Rocksteady daar in 2011 nog eens schepje bovenop. Nu is het tijd voor de finale van Rocksteady’s trilogie. Het is tijd voor Batman: Arkham Knight.

The king is dead. Long live the king!

De Joker is dood. Zoveel is wel duidelijk na de gebeurtenissen in Batman: Arkham City. Maakt dat van Gotham een veilige stad? Eventjes misschien, maar er zijn genoeg criminelen die staan te trappelen om in zijn plaats chaos te zaaien. Ditmaal is het Scarecrow die Gotham dreigt te voorzien van een flinke dosis ‘feargas’ en dus zit er niets anders op dan de stad te evacueren. De brave burgers van Gotham weten natuurlijk niet hoe snel ze weg moeten zijn, maar de vele criminelen die de stad telt peinzen hier niet over. Gotham wordt dus overgenomen door de misdaad en daarmee is de stad andermaal de perfecte speelplaats voor Batman. Een hele grote speelplaats, welteverstaan.

Het Gotham in Arkham Knight is namelijk enorm en is dan ook niet zonder reden opgedeeld in verschillende districten. Toch ben je als Batman nooit lang onderweg en dat is deels te danken aan je verbeterde Batsuit. Dit nieuwe pak maakt het namelijk mogelijk om middels de ‘grapnel-boost’ immense afstanden door de lucht zweven. Er is echter meer. Het pak, of eigenlijk Rocksteady’s verbeteringen, geven Batman een ongekende souplesse die het vechtsysteem nog verder perfectioneert en je krijgt de beschikking over tal van nieuwe moves. Zo is het countersysteem uitgebreid en heeft Batman eindelijk bedacht dat je wapens als honkbalknuppels op kan pakken om de botten van de oppositie nog wat makkelijker te verpulveren.

Te krachtig ben je echter nooit, want de tegenstand is ook niet stil blijven zitten. Zo zijn er nieuwe thugs die je het leven zuur maken, waaronder de medic die zijn maten kan beschermen met een statisch veld. Hetzelfde geldt voor de predator-gevechten, waarin je het opneemt tegen gewapende tegenstanders. Middels de nieuwe ‘fear takedown’ kan je in no-time tot vijf tegenstanders uitschakelen voordat ze weten wat hun overkomt en met vernieuwde gadgets kan je onder andere tegenstanders naar locaties lokken en wapens blokkeren. Daar staat echter tegenover dat jouw opponenten met vuurbommen de ondergrondse gangen tot een kerkhof kunnen maken, je door drones nog sneller gespot wordt en automatisch afweergeschut bewegingen beperkt. Voor beide onderdelen geldt dat de balans gehandhaafd blijft, maar de gevechten zijn tegelijkertijd complexer, grootser en spectaculairder.

Is it a car? Is it a tank? No, it’s the Batmobile!

De verbeterde Batsuit ten spijt krijg je al snel last van een zeer gevaarlijke tegenstander: de Arkham Knight. Dit mysterieuze karakter blijkt meer over je te weten dan je lief is en ontpopt zich dan ook binnen de kortste keren tot een geducht opponent. Gelukkig heb je nog een hulpmiddel achter de hand: de Batmobiel! Niet alleen ben je met deze wagen zo van A naar B, met één druk op de knop vormt de auto zich ook om tot niets minder dan een tank. Geen overbodige luxe, want in bepaalde delen van Gotham zwermt het van de zwaar bewapende drones. Drones ja, want Batman zou natuurlijk nooit iemand doden. Zoals het gebruik van drones al ietwat geforceerd aanvoelt om de Batmobiel in Arkham Knight te implementeren, zo geldt dat voor vrijwel alle fragmenten waarin je met dit voertuig speelt.

De puzzels, waarbij je de Batmobiel soms op afstand moet besturen, zijn best vermakelijk, maar je krijgt op heel wat meer momenten de Batmobiel door je strot gedrukt. De grootse gevechten tegen vele drones redden het bij lange na niet tot de hand-tot-handgevechten waarin Batman het opneemt tegen soms tientallen vijanden en halen je juist uit die heerlijke Batman-flow. Latere delen in de game, waarin je moet sluipen met het Batmobiel om krachtige tanks uit te kunnen schakelen, zijn zelfs saai. Op papier is het Batmobiel een grandioze toevoeging en het maakt Arkham Knight ook tot een Batman-simulator in optima forma, maar in de praktijk is het veelal geforceerd en wil je het liefst dat je zo snel mogelijk verder kan. Aan de uitwerking ligt het niet zozeer, de gameplay met de Batmobiel kan de perfectie van het spelen met Batman simpelweg niet benaderen.

Te goed

Toch doet dit uiteindelijk nauwelijks af aan de kwaliteit van Batman: Arkham Knight. Daarvoor doet Rocksteady simpelweg teveel goed. Of het nu het gigantische doch gedetailleerde Gotham is dat je zonder laadtijden kunt doorkruisen, de vele AR-uitdagingen, de prachtige graphics, de spaarzame maar geweldige knokpartijen waarin je samen vecht met onder andere Catwoman, of de grote lading uitgebreide zijmissies (met o.a. The Riddler, Two-Face en Penguin) die tijdens het uitstekende verhaal over je heen gestort worden: Arkham Knight is grandioos.

Conclusie

Heb je altijd al Batman willen zijn? Dan kan je natuurlijk met een masker en cape over de straten gaan rennen. Je kunt jezelf echter ook iets minder voor gek zetten en Batman: Arkham Knight in huis halen. Meer nog dan zijn voorgangers geeft Arkham Knight je echt het gevoel om Batman te zijn. Het vechten is soepeler, sneller en bruter dan ooit tevoren, je hebt de beschikking over de tofste gadgets en je kunt heel Gotham bezoeken met de Batmobiel. Niets zou het ultieme cijfer voor Batman: Arkham Knight dan ook in de weg moeten staan. Toch is het uitgerekend de Batmobiel, de grootste vernieuwing in de game, die de flow bij tijd en wijlen uit de game haalt en de perfectie in de weg staat. Batman: Arkham Knight is echter zonder twijfel een waardig slotstuk op Rocksteady’s geniale Arkham-trilogie en, ondanks de Batmobiel, het beste deel uit een fenomenale franchise.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Uitmuntend vechtsysteem
 • Gigantisch Gotham
 • Grafisch prachtig
 • Barst van de sfeer
 • Interessant verhaal

Wat is NOT

 • Geforceerd Batmobiel

9.5

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Wel jullie zijn… uhm correctie, Leon Stougie is tenminste niet zoals Gamespot redacteur
  Gamespot: “7/10 too much Batmobile”

  Wel ik moet zeggen mijn *****
  beginnen al heel erg hard te worden na het lezen van de review! 😛

  Kan niet wachten om morgen mijn exemplaar op te kunnen halen bij de Game Mania.

 2.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Heel veel zin in deze game maar ga hem niet spelen voordat ik een betere pc heb. Een game als dit verdient het niet om op lage settings of een lage framerate gespeeld te worden

 3.   
  nielsiebro's avatar

  Heb deze week nog toetsweek dus dat wordt volgende week spelen!

 4.   
  mastertje's avatar

  Is het bekend hoelang de game ongeveer duurt? Met in rekening houdend dat ik sporadisch een zijmissie zou starten 😆

 5.   
  stinkiwinkie's avatar

  Beter dan Witcher 3: wild hunt ? Onmogelijk, Waarom?

 6.   
  thijsknvb's avatar

  Godzijdank ik hoef eindelijk niet meer over de straten te rennen!

 7.   
  Leon 2.0's avatar

  mastertje schreef, "Is het bekend hoelang de game ongeveer duurt? Met in rekening houdend dat ik sporadisch een zijmissie zou starten 😆 "

  Als je sporadisch een zijmissie meepakt, schat ik dat je een uur of vijftien met Arkham Knight bezig bent. Wil je heel Gotham uitgebreid verkennen, kan je daar nog wel circa tien uur bij optellen.

 8.   
  Sa.'s avatar

  Ben sinds vanochtend bezig met de game, tot nu toe zeer vermakelijk. Het enige ‘probleem’ is de Batmobile, die is inderdaad verplicht. Het valt te vergelijken met de schepen in AC4, die game was super saai als je niet van varen hield. Hetzelfde geldt hier, als je niet van het rijden houdt, kan het een irritatie puntje zijn. Ikzelf vind het tot nu toe een geniale toevoeging! 🙂

 9.   
  Sjouke Hoogland's avatar

  lekkere review.

 10.   
  sasda's avatar

  😉 ik wacht op pc versie met mij geforce gtx 970 en amd 8320 turbo oc 24gb ddr3 alles van msi
  dan pas ga ik spelen daar ga ik echt van genieten goede verhaal long story game 😉