Denuvo-DRM verwijderd uit pc-versie Batman: Arkham Knight

Waarschijnlijk om de Batman cross-over te promoten zijn er deze week maar liefst zes gratis Batman-games te krijgen via de Epic Games Store. Onder die games bevindt zich ook Batman: Arkham Knight, dat op pc zo dramatisch lanceerde dat het spel uit de digitale schappen werd gehaald. Inmiddels zijn deze problemen natuurlijk al (grotendeels) opgelost, maar tóch is er een verschil tussen de Steam-versie van de laatste Batman Arkham-game en de versie die je krijgt bij de Epic Games Store: laatstgenoemde is ontdaan van de omstreden Denuvo-software.

Het DRM-programma is onder meer betwist omdat het de laadtijden zou verlengen en framerates zou verlagen, maar meestal is het niet mogelijk om beide versies naast elkaar te leggen: als de DRM eenmaal verwijderd is, is het niet meer mogelijk om games mét Denuvo te benchmarken. Batman: Arkham Knight biedt dus een redelijk unieke mogelijkheid voor tech-liefhebbers, en er zijn dan ook al verscheidene video’s en artikelen verschenen die hiervan gebruikmaken.

De resultaten verschillen tussen de verschillende media. Sommige sites zeggen dat de game nauwelijks sneller laadde, waar anderen zeggen dat ze een significant verschil zagen in laadtijden. Over de framerates zijn de media wél redelijk unaniem: de verschillen tussen de versies met en zonder Denuvo zijn verwaarloosbaar. Wel is het zo dat er in een aantal gevallen een lagere belasting van de CPU merkbaar is, hoewel dat dus geen invloed heeft op de performance.

Dit is in lijn met wat ontwikkelaars al jaren roepen: de invloed van Denuvo op de prestaties van games is niet bijzonder groot. Zo kreeg Ubisoft enkele jaren geleden kritiek om het gebruik van de DRM in Assassin’s Creed: Origins, dat op pc een nogal hoog CPU-gebruik kende. Ubisoft ontkende dat er een verband was tussen de software en de hoge belasting op de processor.

Hoe dan ook, het is logisch dat Denuvo is verwijderd uit Batman: Arkham Knight, aangezien de game nu tóch gratis verkrijgbaar is. Deze actie duurt nog tot 26 september.

  1.   
    the ultimate gamer boss's avatar

    denuvo is een eitje dat hele systeem is kakka
    vertraging en prestatie verlagend en wat ik van velend begrijp een aanslag voor je videocard