Xbox Series X krijgt definitief geen optische audio-uitgang

Slechts nieuws voor Xbox-gamers die hoopte ook de nieuwe generatie aan te kunnen sluiten op hun oude, vertrouwde surround-systeem; de optische audiopoort zal niet terugkeren op de Xbox Series X.

Aanvankelijk was die iconische S/PDIF-uitgang wél te zien op het uitgelekte prototype, maar de optische poort ontbrak vervolgens op nieuwer beeldmateriaal. Dat deed vragen opborrelen, die IGN mooi doorspeelde naar fabrikant Microsoft.

Hoe luidde het antwoord voor de officiële woordvoerder? Nee, de poort is definitief geschrapt voor de nieuwe console.

No. Xbox Series X will include ports for Networking (Ethernet), HDMI out, Seagate Storage Expansion Card and three USB 3.1 ports.

De mysterieuze gleuf achterop is bij dezen dus wel voorzien van een nut (een custom slot voor Seagate NVMe SSD-kaarten), maar geluid over lichtverbinding? Dat is voor Xbox met de volgende generatie einde verhaal.

Volgens het Xbox-team is de ingebouwde HDMI 2.1-poort de toekomst voor het uitvoeren van hoogwaardige audio. Veel televisies, speaker- en AV-systemen kunnen al jarenlang (naast S/PDIF-) ook HDMI-signalen doorspelen, waarbij deze nieuwe 2.1-standaard zelfs 8K-video én bijvoorbeeld Dolby Atmos-geluid door hetzelfde kabeltje kan persen. Vervolgens is het simpelweg aan de receiver of televisie wát er precies gedaan wordt met al die audiodata en hoe die (onder verschillende luidsprekers) wordt verspreid.

Concurrent Sony sprak gisteren in een livestream voor game-ontwikkelaars ook over hun ideeën voor een nieuwe generatie aan game-geluid. Daarbij werd vooral verder uitgeweid over preciezere 3D-plaatsing van audio; welke poorten de PlayStation 5 zoal zal benutten, blijft vooralsnog onbekend.

De nieuwe Xbox Series X-console staat nog altijd gepland voor een verschijning “ergens” rond de feestdagen van 2020. Gisteren lekte een onverwachte releasedatum plots uit, al werd die later gerectificeerd. Een lancering op Thanksgiving wordt nu ontkracht, maar het Series X-ontwikkelteam liet weten nog altijd te mikken op het einde van dit jaar.

Zou jij het optische Sony/Philips-poortje achterop een nieuwe console missen, of zie je wel heil in high-end audio én video over dezelfde snoer? Schroom vooral niet je mening te delen met je vrienden van Gamersnet — of blijf simpelweg hangen voor ál het laatste nieuws over de nieuwe generatie consoles…

  1.   
    Tom Kauwenberg's avatar

    Beetje jammer voor het volk wat een (misschien wel heel mooi) ouder luidsprekersysteem heeft staan, maar goed. We moeten een keertje door — en tegenwoordig is HDMI natuurlijk wel dé standaard voor zowel video als de audio.

    Blijft schraal dat ze niet even dat poortje erbij hadden kunnen frotten voor de gamers die op (bijvoorbeeld) draadloze headsets van Astro of Razer zitten. Kun je met een omweg vast nog wel op een manier aansluiten, maar het zal niet echt prettig/snel werken.

  2.   
    bambam1979's avatar

    Dat roept wel vragen op. Mijn Astro A50 is aangesloten op mijn Xbox One X via een optische kabel. Dan mag ik hopen dat ze met de Xbox Series X audio en chat over USB gaan ondersteunen (zoals de PS4 dat al doet) anders kan ik weer een nieuwe gamingheadset kopen.

    Het feit dat Microsoft met de huidige en alle voorgaande Xboxen geen USB audio/chat heeft ondersteund, baart het me wel wat zorgen.

  3.   
    Tom Kauwenberg's avatar

    @bambam1979: Daar heb je wel een goeie, inderdaad. Denk dat Xbox vooral USB-apparaten vermeden heeft, omdat ze zelf liever (analoge) headsets zien werken over hun eigen Xbox Wireless-verbinding, via de controller.

    Beetje wrang dat ze daardoor dan misschien randapparatuur mislopen, maar to be fair, voor partychat en game-audio voldoet de bestaande verbinding ook prima. Ik prik liever een analoge koptelefoon die ik toch al heb liggen in de controller, dan dat ik specifiek een USB-apparaat (wat heel specifiek op Xbox werkt) moet kopen.

    Zou met verbazen als dat ook voor de Series X zo geldt, al openen ze misschien nu wél de deuren voor fabrikanten om USB-headsets te fabriceren. Lijkt me wel verstandig, nu die mooiere high-end koptelefoons toch niet meer via S/PDIF ingeprikt kunnen worden.

  4.   
    bambam1979's avatar

    @Tom Kauwenberg: Heb in het verleden ook bedraade headsets gebruikt via de 3.5mm jack aansluiting op de controller, maar het draadje zat me vaak genoeg in de weg. Daarnaast kijk ik ook mijn films en series via de Xbox, en dan ook het liefst met de headset. We hebben hier een open trap naar boven en voor mijn vrouw stond het geluid al vrij snel te hard, vandaar de headset. En dan is een draadloze headset DE oplossing.

    Ik kan me vergissen maar volgens mij gebruiken de meeste draadloze headsets de S/PDIF verbinding (op een enkele van Steelseries en HyperX na).

    Maar goed, we kunnen niet anders dan afwachten, ik hoop in ieder geval dat ze met een oplossing komen voor de mensen die hun headsets via die aansluiting hadden lopen.

  5.   
    Tom Kauwenberg's avatar

    @bambam1979: Ik heug me net de Plantronics RIG 800 ineens weer. Die is ook draadloos én geschikt voor Xbox One (en pc) over USB.

    Zal zeker niet de standaard zijn, maar ben altijd wel overtuigd geweest van die headset. Mag dan aannemen dat derde fabrikanten nu meer daarop gaan leunen, dan wel overschakelen naar iets wat volledig analoog is, dan wel overgaan op Xbox’ directe, draadloze mogelijkheden.

  6.   
    bambam1979's avatar

    @Tom Kauwenberg: Klopt, je hebt gelijk. Er zijn inderdaad een handje vol (Xbox Certified) headsets die de S/PDIF aansluiting niet nodig hebben.

    Wat ik gewoon jammer vindt, is dat ik hier ook nog de Steelseries Arctis 7 heb liggen die ik gebruik voor de PS4, super fijne headset, maar kan dus niet gebruikt worden op de XBox via USB omdat die niet “Xbox Certified” is. Terwijl de PS4 elke PC USB headset ondersteund (enkele additionele functies daargelaten).

    PS: Kwam er net achter dat Plantronics tegenwoordig van NACON is, dat had ik even gemist 🙂

  7.   
    Tom Kauwenberg's avatar

    Ja, al dat gedoe rondom licenties is nogal counter-intuïtief voor consumenten, maar ’t zal wel nodig zijn om alle functies te kunnen verzekeren. Mag hopen dat ook dat volgende generatie iets minder gedoe gaat worden.

    En Plantronics is niet zo zeer opgekocht, maar Nacon (al langer vriendjes van de zaak) heeft de RIG-lijn even terug geadopteerd. Doen ze goed aan, want Nacons eigen headsets waren nooit heel denderend. RIG kwam/komt echt van respectabele huizen.