Gelekte foto Xbox Series X-prototype toont poorten op console

Sinds The Game Awards 2019 is de aanstormende Xbox Series X-generatie weliswaar officieel uit de doeken gedaan, maar er zijn nog veel details die ons ontgaan over de nieuwe, zwarte doos van Microsoft. Bijvoorbeeld; wat voor poorten kunnen er zoal aan de achterzijde van deze basilisk hangen?

Onder meer Xbox-fanaat en Twitteraar Doug heeft een mogelijk antwoord om (nu al) de wereld in te slingeren. Middels een simpele tweet deelt hij twee foto’s van wat vermoedelijk een legitiem prototype van de console is, met seriecode en al — een minder gunstig detail voor wie de foto’s allereerst heeft verstrekt.

Saillant detail: de productcode op dit prototype was via Microsofts officiële website ook daadwerkelijk te registreren als zijnde “jouw apparaat”, wat direct ontdekt en gerapporteerd werd door een andere, dappere Twitteraar.

Op de foto’s is verder ook te zien hoe de officiële naam van het apparaat tijdens deze fabricatieronde nog een placeholder is gebleken, maar ook waar momenteel welke poorten geplaatst kunnen worden:

Opvallend is vooral dat de hoeveelheid poorten en de keuze daarin niet veel verschilt van Xbox’ vorige generatie. In totaal zou het apparaat beschikken over drie USB-poorten (hoogstwaarschijnlijk USB 3.0), een UTP-poort, een optische SPDIF-uitgang voor high-end audio, een unieke aansluiting voor de stroomtoevoer en (slechts) één HDMI-poort — eentje minder dan de media-gerichte Xbox One. Ook beschikt het apparaat over een uitsparing voor een Kensington-slot.

Alle poorten van de Xbox Series X-protoype op een rijtje

 • 1x HDMI (vermoedelijk 2.1)-uitgang
 • 3x USB A-poort (USB 3.0, hoogstwaarschijnlijk)
 • 1x UTP-ethernetpoort
 • 1x Optische SPDIF-uitgang
 • 1x Xbox Series X-eigen stroomtoevoer
 • 1x Onbekende schijfingang
 • 1x Kensington-slotopening

Daarnaast zien we nog een opvallende opening, die mogelijk kan duiden op de aanwezigheid van een ander soort opslagmedium. Deze lijkt aanzienlijk groter dan een simpele SD-kaart, maar weer te klein voor een volledige SSD-achtige schijf — al zou een NVMe SSD mogelijk wél kunnen passen. Wellicht onderzoekt Microsoft mogelijkheden om met (varianten van) XQD- of CFExpress-kaarten uitbreidbare opslag met hoge snelheden aan te kunnen bieden.

Neem de speculatie gerust met een korrel zout; tot dusver heeft geen enkele woordvoerder van het Xbox-merk zich geuit over de door Doug gelekte foto’s. En zelfs als de lekkage waarheidsgetrouw blijkt te zijn, betreft het alsnog een onaf prototype van de console — alles onder voorbehoud, dus.

Zou jij uit de voeten komen met de hier getoonde aansluitingen, of had je liever gehoopt op bijvoorbeeld de aanwezigheid van een DisplayPort, USB-C of een ander soort I/O? Laat gerust van je horen en speculeer vooral mee.

Voor al het laatste nieuws over de Xbox Series X (en diens concurrerende PlayStation 5), zit je uiteraard goed op Gamersnet.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Het zou me niet verbazen als die ene onbekende opening (uiteindelijk) gebruikt wordt als een soort XQD-achtige kaartlezer. Mits Microsoft het goed aanpakt, zou je daarmee ziekelijk snelle/stabiele extra opslag aan kunnen bieden, die je zonder problemen in het apparaat prikt én die ook nog eens loopt op een bekende PCI-e interface.

  Dat soort kaarten zijn momenteel ontiegelijk duur (512GB aan CFExpress Type B kost nu bijna 600 euro), maar die units trekken leessnelheden van 1700 Mb/s, met nog meer groei in het verschiet. De technologie is nog jong, maar het idee is dat het plafond van hun volume/snelheden nog lang niet in zicht is.

  Mocht Microsoft een leuk dealtje sluiten met bijvoorbeeld een SanDisk of Lexar, zou dit een interessante terugkeer kunnen zijn van de aloude Memory Cards, nu op het niveau van fatsoenlijke SSD-opslag.

 2.   
  Zorroberner's avatar

  Heb zelf 0.0 technische know how. Maar zou jammer zijn als de hdmi in ingang daadwerkelijk verdwijnt. Vind het heerlijk om mijn oude xbox 360 of ps3 dmv via tv kijken functie van de Xbox One te kunnen gebruiken. Kan mijn oudere consoles dan tijdelijk even voor het kastje zetten zonder de hele indeling te moeten aanpassen met welke kabel gaat de tv wel en niet in.

 3.   
  mmx's avatar

  @Tom Kauwenberg: dit is weer een goeie Tom je zegt het goed dit is handige goede en zeker intelligente info,mijn complimenten .

 4.   
  Anoniem-1475125068's avatar

  @Zorroberner: want je tv heeft maar 1 HDMI ingang?

 5.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Zorroberner: Ik snap dat het dan voelt alsof een feature verloren gaat, maar je moet ook reëel zijn; Microsoft wil dit ding overduidelijk niet de boeken in laten gaan als een TV-TV-TV-Sports-TV-Bing-TV-TV-apparaat. Deze generatie moet weer draaien om de games.

  Als je echt heel graag HDMI’s wilt schakelen, moet je misschien een keer kijken naar een goede AV-versterker. Heb je ook weer een mooi beginsel voor het koppelen van een tof geluidssysteem, bijvoorbeeld.

  Goedkoper alternatief: je Xbox One lekker laten staan en juist je nieuwe console weer in die HDMI-in steken, mocht je écht HDMI-poorten tekortkomen op je televisie.

 6.   
  TylerDurden8's avatar

  @Tom Kauwenberg: waarom zouden ze zo’n kaartlezer doen? de xbox heeft al nvme ssd en dat is vele malen sneller. zou logischer zijn om dáár een extra aansluiting voor te maken, niet een card reader.

 7.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @TylerDurden8: Ja, natuurlijk zijn die (nog) sneller, maar ik zie een reguliere NVMe SSD-schijf niet snel hot-swappable gemaakt worden. Daar is hun form factor nooit op afgesteld – en wil Microsoft miljoenen steken in de RnD/productie om dat wél mogelijk te maken?

  Wat ik dan eerder vermoed is dus een kaart-achtige oplossing. Die zijn kleiner, steviger en vele malen makkelijker te swappen (niet vergeten: veel consolegebruikers preferen gemak en availability boven technische leercurves).

  De soort kaarten die ik hierboven beschrijf zijn (momenteel) inderdaad een tik langzamer dan bijvoorbeeld een goede M.2-schijf, maar ze zijn al makkelijk driemaal zo snel als een “oude” SATA SSD. Lijkt me geen verkeerde oplossing voor uitbreidbare opslag, naast die nog snellere NVMe-schijf dan dus.

  Swappable NVMe drives zouden ook heel gaaf zijn om te zien, maar dan hebben we het mogelijk wel over iets wat Microsoft zelf moet (door)ontwikkelen. Betwijfel of zij daarop zitten te wachten – laat staan dat het dan richting de consument misschien wrang voelt om dure opslag te kopen die *alleen* op een bepaalde console werkt.