CD Projekt RED bereikt nieuwe deal met Witcher-auteur

The Witcher is in Polen al decennialang enorm, maar was in de rest van de wereld redelijk onbekend totdat The Witcher in 2007 verscheen. Sindsdien zijn er nog twee games geweest, met uiteraard The Witcher 3 als hoogtepunt en inmiddels staat ook op Netflix een serie omtrent Geralt of Rivia. Auteur Andrzej Sapkowski heeft echter nogal spijt van zijn licentiedeal met CD Projekt RED: hij wilde een zak geld vooraf en zag af van royalties, omdat hij dacht dat de games toch niks zouden worden.

Ruim een jaar geleden eiste Sapkowski, die zich eerder ook al kritisch uitliet over games als verhalend medium, alsnog een extra zak geld: 14 miljoen euro (60 miljoen Poolse zloty’s) om precies te zijn. CD Projekt RED weigerde, want daar had Sapkowski volgens de overeenkomst geen recht op. Wel werkte het bedrijf samen aan “verzoening”, wat nu zijn vruchten lijkt af te werpen. CD Projekt RED kondigt namelijk aan dat er een nieuwe overeenkomst is gesloten met Sapkowski.

De nieuwe deal moet de werkrelatie tussen de auteur en de game-ontwikkelaar verder versterken, en CD Projekt RED beschrijft de overeenkomst dan ook als een nieuw stadium in de verhouding. Uiteraard wordt in alle talen gezwegen over de inhoud van het contract, onder meer ter bescherming van handelsgeheimen. Wel wordt gezegd dat de nieuwe overeenkomst de eisen en verwachtingen van beide partijen vervult en verduidelijkt, en ook de voorwaarden voor toekomstige samenwerking worden uiteengezet.

Vooral de “toekomstige samenwerking” klinkt natuurlijk hoopvol voor Witcher-fans die wachten op nieuwe games. De rechten van CD Projekt RED spreken over gebruik in videogames, bordspellen, beeldromans en merchandise, dus The Witcher 4 is verre van uitgesloten!

 1.   
  fantasyfreak's avatar

  Het gaat de goede kant op als ik zo het nieuws zie bij jullie ๐Ÿ™‚

  22/5/2016 The Witcher 4 verschijnt mogelijk nooit
  9/11/2017 The Witcher 4 zal er nooit komen; game in hetzelfde universum wel mogelijk
  11/7/2018 CD Projekt RED sluit nieuwe The Witcher-game niet uit

  En dan nu dit. Hopelijk toch nog een nieuw deel in de toekomst ๐Ÿ˜€

 2.   
  Mike Gevers's avatar

  @fantasyfreak: Een mens kan hopen, toch? Zelf hoop ik absoluut op meer games in de Witcher-wereld ๐Ÿ˜€

 3.   
  fantasyfreak's avatar

  @Mike Gevers:
  Ik hoop het ook. Ik ben echt pas vorig jaar even begonnen met The Witcher 3, toen opzij gelegd en dit jaar eens goed er voor gaan zitten. Heb nu de main game en eerste uitbreiding klaar en zit nog midden in Blood&Wine. Voor mij de game van het jaar ๐Ÿ™‚ Geweldige game, nu ook de serie op Netflix (ik vind het vet) en heb ook zin om de boeken te gaan lezen. Mag van mij altijd meer Witcher komen ๐Ÿ˜›

 4.   
  Heart1982's avatar

  Ik stem voor!

 5.   
  Reageerbuis-jongen's avatar

  Ben pas begonnen met de Witcher 3 op de switch, wat gaaf (al heeft de netflix serie er ook voor gezorgd dat ik de verhaal deels snap) . Ik heb er wel spijt van dat ik hier niet jaren geleden mee ben begonnen. dus als er een 4 komt zou dat wel leuk zijn.