The Witcher-auteur eist veertien miljoen euro van CD Projekt RED

Andrzej Sapkowski staat in de game-industrie inmiddels bekend als een behoorlijk zure man: hij verkocht destijds de rechten voor zijn Witcher-serie voor een schijntje aan CD Projekt RED, waarbij hij naliet om royalties te vragen. Sterker nog, de ontwikkelaar bood de man een percentage van de winst, maar Sapkowski wees dit af omdat hij niet geloofde dat videogames winst zouden kunnen maken. Inmiddels is natuurlijk bekend dat de games wel degelijk een flink kassasucces zijn gebleken en heeft Sapkowski natuurlijk flink spijt.

Het is dan ook niet gek dat de auteur achter de oorspronkelijke Witcher-verhalen nu tóch probeert een slaatje te slaan uit het succes van de spellen. Hij heeft CD Projekt RED laten weten dat de studio hem tussen de vijf en vijftien procent van de winst verschuldigd is. Dat komt neer op zo’n zestig miljoen Poolse zloty’s, oftewel grofweg veertien miljoen euro.

Helaas voor Sapkowski gaat de Poolse ontwikkelaar hier niet in mee: in een statement zegt het bedrijf dat zowel de redenen als het genoemde bedrag volledig ongegrond zijn en dat de auteur van de boeken dan ook geen cent zal ontvangen. Wel wil de studio graag goede banden behouden met Sapkowski en anderen die het werk van de geliefde RPG-maker hebben geïnspireerd. De directie gaat dan zijn best doen om tot een vredige oplossing te komen met Sapkowski. Daarbij houdt men zich overigens wél aan de bestaande contracten en eerder gemaakte afspraken; er komt dus sowieso geen nieuwe licentieovereenkomst tussen Sapkowski en CD Projekt RED met betrekking tot bijvoorbeeld The Witcher 3.

In the Company’s opinion the demands expressed in the notice are groundless with regard to their merit as well as the stipulated amount. The Company had legitimately and legally acquired copyright to Mr. Andrzej Sapkowski’s work, insofar as is required for its use in games developed by the Company. All liabilities payable by the Company in association therewith have been properly discharged.

It is the Company’s will to maintain good relations with authors of works which have inspired CD PROJEKT RED’s own creations. Consequently, the Board will go to great lengths to ensure amicable resolution of this dispute; however, any such resolution must be respectful of previously expressed intents of both parties, as well as existing contracts.

Het advocatenkantoor dat Sapkowski vertegenwoordigt zegt overigens niet zomaar overstag te gaan: volgens de juristen zijn er meer argumenten en bewijsstukken die de auteur in het gelijk zouden stellen. Welke vorm die aannemen, wordt om overduidelijke redenen (nog) niet bekendgemaakt, maar het zou net zo goed kunnen dat de advocaten bluffen. Hoe dan ook, dit verhaal krijgt mogelijk nog een flinke staart.

 1.   
  WesterW's avatar

  Sneu voor de beste man dat hij de verkeerde beslissing heeft gemaakt, maar daar op deze manier op terugkomen werkt natuurlijk niet. Gaat ‘m alleen maar geld (en goodwill!) kosten, ben ik bang.

 2.   
  fantasyfreak's avatar

  En opeens zijn er bewijsstukken. Deze man heeft toch al eerder om geld gezeurd vanwege het succes van The Witcher 3? Waarom toen niet al met bewijzen komen dan.

  Erg jammer voor hem dat hij zo’n bedrag is misgelopen, maar echt geloofwaardig is dit nu niet meer.