Auteur The Witcher heeft eeuwig spijt

Weinigen weten dat The Witcher gebaseerd is op de gelijknamige boekenserie van Andrzej Sapkowski. Deze Poolse auteur verkocht ruim tien jaar geleden de rechten van zijn creatie aan CD Projekt. Inmiddels zijn we drie games en miljarden dollars aan omzet verder, maar daar heeft Sapkowski weinig van gemerkt.

In een interview met Eurogamer liet Sapkowski weten dat hij nooit een gamer is geweest. Hij had dan ook weinig vertrouwen in het voorstel van CD Projekt om een videogame van The Witcher te maken. De studio bood hem oorspronkelijk een percentage van de omzet, maar dat aanbod sloeg hij af:

They offered me a percentage of their profits. I said, “No, there will be no profit at all – give me all my money right now! The whole amount.” It was stupid. I was stupid enough to leave everything in their hands because I didn’t believe in their success. But who could foresee their success? I couldn’t.
Hoewel Sapkowski door zijn landgenoten gezien wordt als de Poolse J.R.R. Tolkien, is hij internationaal niet echt bekend. Veel mensen denken zelfs dat zijn The Witcher-boeken fanfictie zijn, gebaseerd op de videogames. Ook daar heeft hij echter mee leren leven:
It happened. I can remember my reaction: I know many bad words and I used all of them, in many languages.
Sapkowski’s meest recente The Witcher-boek, getiteld ‘Season of Storms’, verscheen in 2013.

 1.   
  Thijs.'s avatar

  Ik snap sowieso niet waarom die een aanbod afslaat als dat. Agja, het is treurig voor die man maar hij heeft het er wel zelf naar gemaakt 🙄

 2.   
  MikeGevers's avatar

  Thijs. schreef, "Ik snap sowieso niet waarom die een aanbod afslaat als dat. Agja, het is treurig voor die man maar hij heeft het er wel zelf naar gemaakt 🙄 "

  De eerste Witcher-game dateert uit 2007, dus het zou best kunnen dat de deal tussen Sapkowski en CD Projekt RED is gesloten in 2004 of zelfs eerder. Toen was gaming ook nog niet zo groot als het nu is, wat verklaart waarom hij geen vertrouwen had in de games.

  Overigens is in het interview ook te lezen dat Sapkowski het CD Projekt RED niet misgunt. Als je hem vraagt of hij je Witcher-hoesje wil signeren, doet hij dat gewoon. Als je hem tenminste niet vraagt in hoeverre de games hem inspireren 😛

 3.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Thijs. schreef, "Ik snap sowieso niet waarom die een aanbod afslaat als dat. Agja, het is treurig voor die man maar hij heeft het er wel zelf naar gemaakt 🙄 "

  Deze guy! Denk dat als hij in de toekomst kon kijken, hij het aanbod met beide handen aan zou grijpen.
  De witcher serie staat overigens compleet los van de boeken qua verhaal. De games zijn geïnspireerd door de boeken en spelen zich in dezelfde wereld met dezelfde personages af, maar na het verhaal uit de boeken. 😉

 4.   
  MikeGevers's avatar

  STRAIGHT FLUSH schreef, "De games zijn geïnspireerd door de boeken en spelen zich in dezelfde wereld met dezelfde personages af, maar na het verhaal uit de boeken. 😉 "

  Juist daarom denken veel mensen dat Sapkowski’s boeken fanfiction zijn 😛