Auteur van Witcher-boeken betreurt verkoop van zijn boeken; legt oorzaak bij de games

The Witcher auteur Andrzej Sapkowski haalt uit naar de ontwikkelaar van The Witcher-spellen CD Project RED. Volgens de auteur is zijn boekenreeks de reden dat de games zo populair zijn en niet andersom. Ook beweert de schrijver dat de games hem een verlies aan verkoop van de boeken gekost heeft.

De bewering van Andrzej dat de boeken verantwoordelijk zijn voor de populariteit van de spellen wereldwijd is door feitelijk onjuist. De eerste Witcher-game kwam wereldwijd uit 2006 op pc terwijl het eerste Engelse boek pas in 2007 uit kwam. Daar blijft het niet bij want auteur Andrzej heeft het ook niet zo met games als een literair medium. Volgens Andrzej verpesten games de markt voor schrijvers ook al kan hij hiervoor niet echt een overtuigend argument geven. Hij ziet games als een medium dat niet geschikt is om een sterk verhaal neer te zetten:

โ€œHow much substance can there be in the lines of text when the hero walks through the woods and talks to a squirrel? Where’s the literature in that? Where’s the room for depth or sophisticated language with which games could elevate culture? There’s none.โ€
De beweringen van schrijver Andrzej worden door collega-schrijver Dmitri Glukhovsky afgekeurd. Dmitry Glukhovsky heeft de Metro-boeken geschreven en zit in een soortgelijke situatie. Hij is het niet eens met de claims die Sapkowski maakt en omschrijft Andrzej als โ€œarrogant motherfuckerโ€ en noemt de beweringen van Andrzej simpelweg fout. Dmitri heeft een goede relatie met game-ontwikkelaars en ziet juist de potentie van het uitwerken van een universum door middel van boeken en games.

Het is niet de eerste keer dat schrijver Andrzej in opspraak komt door zijn relatie met de Witcher-franchise. Eerder liet de auteur weten spijt te hebben van het verkopen van de rechten aan CD Project RED. Zijn relatie met de ontwikkelaar is op zijn minst kil te noemen. De game The Witcher 3: Wild Hunt is wereldwijd massaal in de prijzen gevallen en is voor veel gamers een introductie naar de Witcher-franchise geweest. Ook bij ons kreeg The Witcher 3 een mooi cijfer in de review en is er sindsdien nog meer downloadbare content uitgekomen.

 1.   
  Bram_M99's avatar

  Tja eigen schuld, mooi verwoord van Dmitry Glukhovsky

 2.   
  Mattiees's avatar

  tja, soms maak je de verkeerde gok en dat heeft deze auteur nou eenmaal gedaan. Als hij een percentage van de winst had gekregen van de games die zijn verkocht dan had deze man waarschijnlijk helemaal niet zo hard lopen te piepen.

 3.   
  MikeGevers's avatar

  Ik vind het best kwalijk dat hij zegt dat games geen enkele narratieve potentie hebben, zonder ooit maar een game te hebben aangeraakt. The Witcher 2 is nota bene de enige game waar ik ooit een traantje bij weg heb moeten pinken. De boeken staan in mijn kast, dus ik wil wel eens zien of Sapkowski datzelfde voor elkaar krijgt. ๐Ÿ™„

 4.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Mattiees schreef, "tja, soms maak je de verkeerde gok en dat heeft deze auteur nou eenmaal gedaan. Als hij een percentage van de winst had gekregen van de games die zijn verkocht dan had deze man waarschijnlijk helemaal niet zo hard lopen te piepen."

  Klopt wat je zegt… Deze man is het schoolvoorbeeld van een slechte verliezer. Ziet dit heel vaak bij schrijvers en kunstenmakers, ze bedenken de mooiste dingen maar zodra het commercieel wordt, trekken ze hun handen ervan af.
  En dan achteraf balen dat ze niets verdiend hebben, balen man ๐Ÿ™„

 5.   
  MaTriXX's avatar

  Tja hij kreeg eerst de optie om een deel van de opbrengsten van de games te nemen maar dat wilde hij niet en liet hij het afkopen, dan moet je later niet zielig gaan klagen zoals hij nu dus doet.

 6.   
  Ilonaa_r's avatar

  Nu ik weet dat er boeken zijn wil ik ze lezen, zonder de game had ik er uberhaupt nooit iver te weten gekomen.. Sneu figuur ๐Ÿ˜›