Nintendo, Sony en Microsoft stellen lootbox-beleid op

Sinds het lootbox-debacle rondom Star Wars: Battlefront 2 dreigen verschillende overheden met maatregelen en in Nederland en België zijn die zelfs al van kracht. Het Verenigd Koninkrijk zegt weliswaar dat lootboxes niet onder de huidige gokwetgeving vallen, maar de Verenigde Staten overwegen een verbod voor minderjarigen. Maar vanuit de grote console-makers horen we nu pas echt een reactie op de situatie: Microsoft, Sony en Nintendo hebben besloten om een strenger beleid te gaan voeren over de doosjes met mysterieuze inhoud.

GamesIndustry zegt dat het beleid een resultaat is van een vergadering vanuit de Entertainment Software Association (ESA). Daarbij hebben de consoleboeren besloten dat ontwikkelaars de kansen op lootbox-items openbaar moeten maken. Daarbij gaat het om nieuwe games en updates voor bestaande games die lootboxes toevoegen.

Naast Sony, Nintendo en Microsoft hebben ook veel bij de ESA aangesloten game-uitgevers gezegd dat ze de lootbox-cijfers uit zichzelf al bekend te maken. Met de maatregel van de console-uitbaters is het natuurlijk de vraag hoeveel keus de uitgevers hebben, maar het draagt wel bij aan het imago dat de industrie prima zelfregulerend kan werken. Daarmee hopen ze de overheid erbuiten te houden, omdat ze vrezen dat wetgeving zware (en wellicht onbedoelde) gevolgen zal hebben.

Wat vind jij van deze maatregel? Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  RLXTR's avatar

  Tja, het bekend maken van het kanspercentage maakt het, volgens mij, niet minder verslavend. Bij het ‘traditionele’ gokken kun je er ook allerlei kansberekeningen op los laten, daar wordt het niet minder gokken van. Volgens mij moeten we gewoon naar de situatie toe dat je exact weet wat je koopt, wanneer je echt geld aan een game uitgeeft.

 2.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  weg met die lootbox shi…..

 3.   
  fantasyfreak's avatar

  Mag van mij helemaal wel stoppen. Ik betaal nog liever €1 voor een skin in Apex die ik vet vind dan voor 3 random items waar misschien niks tussen zit.

  Snap dat het met games als FIFA wat lastiger is, want dan koopt iedereen gewoon de beste spelers en is het nog meer pay2win dan dat het nu al is, maar er zal vast een andere oplossing kunnen zijn. Desnoods punten verdienen door te spelen (en extra als je wint) en die inwisselen voor een pakje.

 4.   
  mmx's avatar

  @the ultimate gamer boss: klopt als een bus.

 5.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @mmx: hoe je het went of keert tis gewoon prijs gokken

 6.   
  mmx's avatar

  @the ultimate gamer boss: ik gok nooit je verliest altijd.

 7.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @mmx: XD