Verwachtingen EA Play 2019

Doorgaans is de eerste persconferentie van E3 de EA Play van Electronics Arts, maar gisteren wist Google met hun streamingsproject Stadia al de spits af te bijten. We blikken desondanks graag vooruit naar de aankomende EA Play, dat zaterdag omstreeks 18:15 uur van start gaat en ongeveer drie uren gaat duren.

Star Wars Jedi: Fallen Order

Enkele zekerheden

Er zijn enkele games dat we zeker gaan zien op de persconferentie, omdat deze simpelweg vooraf werden meegedeeld door Electronics Arts (EA).

Eerst en vooral Star Wars Jedi: Fallen Order, waarvan we twee maanden terug een eerste officiële aankondigingtrailer te zien kregen. We weten al dat de Star Wars-game zou moeten verschijnen op 15 november. Vooral gameplaybeelden zouden er bij de fans als zoete broodjes ingaan.

Als tweede staat Apex Legends op de programmatie. Hierbij zullen de vernieuwingen van het tweede seizoen worden aangekondigd. De free-to-play battle royale, dat in de eerste drie dagen 10 miljoen spelers bereikte, houdt namelijk vast aan (grote) seizoensupdates in tegenstelling tot de kleine wekelijkse Fortnite-toevoegingen. Dit weekend gaat in elk geval de Legendary Hunt Event van start, om de spelersaantallen terug op te krikken na een behoorlijke terugval.

Daarna is het de beurt aan die andere multiplayer shooter van EA, namelijk Battlefield 5. Enkele dagen terug werd via een trailer al veel aankomende content getoond, met maar liefst vijf nieuwe maps. Er doen ook geruchten de ronde dat er nieuwe gamemodes gaan bijkomen, zoals een competitieve 5v5 mode, terwijl eerder de modi Domination en Frontlines uit de game zijn gehaald wegens te weinig spelers.

Net zoals bij elke EA Play zullen de EA Sports met Fifa en Madden NFL ook weer van de partij zijn. Het blijft voorlopig nog afwachten, op welk verbeterpunt ze dit jaar de aandacht gelegd hebben.

De show wordt afgesloten door The Sims 4, dat ondertussen al bijna vijf jaar uit is. De kans is groot dat er een nieuwe uitbreiding wordt aangekondigd.

Tot slot is er tussendoor nog ergens tijd voor Anthem, dat bij release heel wat kritiek te slikken kreeg, ook wij konden in de review de game maar matig waarderen. Toch zal Anthem onderdeel zijn van EA Play, al heeft het geen plaats gekregen in de programmatie. Wat doet vermoeden dat het eerder om een kleine passage zal gaan of pas op zondag (buiten de persconferentie) tijd krijgt.

Battlefield 5 Sudan map

Games die waarschijnlijk wel op EA Play zijn

Bij deze titels zijn er aanwijzingen dat ze zullen langskomen tijdens de persconferentie.

Enkele maanden terug werd op de Game Awards een teaser van Dragon Age 4 getoond. Dit evenement zou voor EA en Bioware een goed moment zijn om meer beelden te laten zien van het nieuwste deel in de bekende franchise. Zeker na de tegenvaller Anthem.

Over het derde deel van Plants vs Zombie-franchise werd de voorbije maanden ook al druk gespeculeerd, deze zou eind dit jaar moeten verschijnen. Plants vs Zombies: Garden Warfare 2 dateert alweer van drie jaar terug, het lijkt dus aannemelijk dat er deze periode een nieuwe planten tegen zombie oorlog wordt aangekondigd.

Sinds enkele jaren is het de gewoonte om een kleine ontwikkelaar aan het woord te laten, dat door de grote uitgever wordt gesteund via het EA Originals-programma. Eerder waren dit Unravel, Fe, A Way Out, Unravel 2 en Sea of Solitude. Het is moeilijk te voorspellen welke kleine studio dit jaar de uitverkorene zal zijn. Voor ColdWood Interactive, ontwikkelaar van Unravel 1 en 2, lijkt het nog te vroeg aangezien Unravel 2 pas midden 2018 uitkwam. Zoink, ontwikkelaar van Fe, bracht dan weer in april de PlayStation VR-exclusive Ghost Giant uit. De grootste kanshebber zou Hazelight Studios zijn, ontwikkelaar van A Way Out. De studio van Josef Fares, die wereldberoemd werd met zijn interview tijdens de Game Awards 2017.

De EA Original dat vorig jaar werd aangekondigd, het duistere Sea of Solitude, komt volgende maand op 5 juli uit. We hebben echter na de aankondigingstrailer nog maar weinig beelden van de game gezien. EA Play lijkt dus de ideale gelegenheid om meer gameplay/verhaal te tonen en de aanwezige journalisten te laten kennis maken door middel van een speelbare demo.

Sea of Solitude

Games die waarschijnlijk niet op EA Play zijn

Na de controversiële microtransacties heeft Star Wars Battlefront 2 zich goed kunnen herpakken, anderhalf jaar na datum is de Star Wars-game nog steeds populair bij een fanatieke groep spelers. De multiplayer-game zou echter niet naar EA Play komen, maar later via een andere livestream nog updates geven.

Ook de populaire Need for Speed-franchise zal er dit jaar niet bij zijn op E3. Er zou echter wel een nieuw deel verschijnen in 2019, maar deze zal naar buiten worden gebracht in een livestream na juni.

Om af te sluiten moeten we het elk jaar in onze voorbereiding opnemen… Skate 4. Vorig jaar werd Skate 4 heel erg verwacht en was het dan ook één van de redenen waarom EA Play 2018 teleurstelde. De geruchtenmolen rond het nieuwe Skate-deel zijn dit jaar heel laag, maar misschien is dat voor EA juist een goed signaal om de skateboard-game toch aan te kondigen.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Skate 4 zou de beste verrassing zijn, maar ik zie het nu echt niet gebeuren. De grootste hoop ligt bij (gameplay van) Jedi Fallen Order en een sterk tweede seizoen voor Apex Legends.

 2.   
  mmx's avatar

  @Tom Kauwenberg: bij mij staan deze titels ook voorop.

 3.   
  mattioza's avatar

  @Tom Kauwenberg: Het zou inderdaad een echte verrassing zijn, maar je weet nooit bij E3. We zouden toch het één en ander moeten zien op die 3 uren.

 4.   
  Sa.'s avatar

  @Tom Kauwenberg:

  Dit.

  Alleen schittert Battlefield in afwezigheid… zou het dan toch zo zijn… PS5 launchtitel Bad Company 3?

 5.   
  mattioza's avatar

  @Sa.: Battlefield 5 is natuurlijk aanwezig en aangezien de uitgebreide toekomstplannen dat ze daarvoor hebben, zie ik het komend jaar geen nieuwe Battlefield verschijnen. Er zijn wel heel vage geruchten rond een remaster voor Bad Company 2.