Hoewel de media en het volk al afwist van de honderden ontslagen die Activision-Blizzard deze week uit wilde zenden, zaten werknemers van het gefuseerde bedrijf nog even in onrust. Interne bronnen spraken van een gigantische reorganisatie, maar pas sinds vanavond werd duidelijk welke divisies daadwerkelijk de deur uit moesten. Dat massaontslag is nu dan eindelijk van start gegaan.
In een bedrijfsnota (die onderschept werd door Kotaku) spreekt Blizzard-directeur J. Allen Brack over de stand van zaken rondom de aanstaande herindeling van het bedrijf:
Currently staffing levels on some teams are out of proportion with our current release slate. This means we need to scale down some areas of our organisation. I’m sorry to share that we will be parting ways with some of our colleagues in the US today. In our regional offices, we anticipate similar evaluations, subject to local requirements.
Aldus Brack, die in dezelfde brief ook een “uitgebreide ontslagvergoeding” belooft voor de soon to be ex-medewerkers. Daarbovenop komt ook verdere hulp met het zoeken van alternatieve banen en bonussen, afhankelijk van hoe Blizzards sales de afgelopen tijd zegevierden.
Hoeveel werknemers nu komen te lijden onder de reorganisatie is nog enigszins fluïde, maar Variety meldt dat het zou gaan om grofweg acht procent van de 9.600 man sterke werkkracht (circa 775 banen). Een bittere pil om te slikken voor de getroffen divisies van Activision-Blizzard, maar het is misschien beter dan dagenlang in onzekerheid werken, niet wetende of je morgen nog wel welkom bent.
Ondertussen is de directeur van Activision-Blizzard als geheel, Bobby Kotick, nog opvallend positief over de stand van zaken met zijn bedrijf. Enerzijds onderstreept hij de noodzakelijke veranderingen die nu uitgevoerd worden, maar tegelijkertijd spreekt hij vol lof over het afgelopen jaar, als het aankomt op financiële kracht:
While our financial results for 2018 were the best in our history, we didn’t realize our full potential.
To help us reach our full potential, we have made a number of important leadership changes. These changes should enable us to achieve the many opportunities our industry affords us, especially with our powerful owned franchises, our strong commercial capabilities, our direct digital connections to hundreds of millions of players, and our extraordinarily talented employees.
En ja, de cijfers lijken Koticks visie deels te ondersteunen. In het laatste kwartaal wist het gigantische bedrijf 2,38 miljard dollar binnen te slepen, nét iets meer dan de verwachtte 2,24 miljard. Dat blijkt onderdeel van een stijgende lijn, nadat Activision afgelopen jaar 7,5 miljard dollar netto in het laadje bracht; wederom meer dan de 7,02 miljard van het jaar daarvoor.
Ongeacht Koticks positieve perspectief, lijkt heel Activision-Blizzard wel aardig te rammelen — van binnen én van buitenaf. Zo veel is inmiddels wel duidelijk, vooral gezien de twijfelachtige situaties nu al langer aanhouden.
Na veel wikken en wegen werd bijvoorbeeld Destiny plots afgestoten, legendarisch oprichter Mike Morhaime verliet plots Blizzard, BlizzCon voelde voor het eerst als een sneer richting Blizzard-fans, de vorige Chief Financial Officer vluchtte eind vorig jaar naar Netflix en de eerstvolgende verse CFO, Dennis Durkin, ontving vervolgens een gigantische sign-on bonus van circa 15 miljoen dollar.
Dat alles, terwijl de positie van de “getalenteerde werknemers” alsmaar meer in het geding kwam. Stijgende lijnen of niet, voor de gemiddelde gamer voelt Activision-Blizzard het afgelopen jaar misschien minder als een succesverhaal.
Nog altijd is Activision-Blizzard up and running , maar het wankelt op aardig wat drukpunten, zo blijkt. Voor het Blizzard-gedeelte is dat echter niet meteen iets wereldvreemd; in 2012 gooide het Amerikaanse bedrijf al eens 600 werknemers op straat, nadat World of Warcraft een eerste, harde daling in had gezet.
Wat al deze veranderingen voor de toekomst van Activision-Blizzard in petto hebben, dat moet nog maar blijken. Op Gamersnet houden we de situatie in ieder geval nauwgezet in de gaten…