Blizzard snapt waar de haat voor Diablo Immortal vandaan komt

Lang niet iedereen was even tevreden toen Blizzard nét voor het einde van hun BlizzCon-persconferenties nog even de aankondiging van een nieuwe Diablo de wereld inslingerde. In dit geval Diablo Immortal, een nota bene mobiele adaptatie van de actie-RPG die, nota bene, primair ontwikkeld zal worden door de Chinese internetgigant NetEase.

Dat schoot veel gamers — en vooral Blizzard- en Diablo-liefhebbers van het eerste uur — in het foute keelgat.

De ophef resulteerde in duizenden hatelijke berichten, boe-geroep op BlizzCon en een desastreuze vind-ik-leuk-ratio op de epische Cinematic Trailer op YouTube. Blizzard schoot daarmee zelfs het EA-niveau van smartphone-controversie voorbij. Knap werk.

Nu, met een druk BlizzCon-weekend achter de rug, spreekt lead game designer Wyatt Cheng zich reflecterend uit over alle ophef. De man die het “redden van Diablo 3” op zijn naam heeft staan, is nu plots het meest gehate gezicht binnen zijn eigen game-gemeenschap. En dat “snapt hij ook volledig”, aldus Chengs woordenwisseling met VG24/7:

“We were talking earlier today about how a large group of the Diablo community are PC gamers, and they came to Blizzard through PC, and they love the PC platform, and we love it too. I think if you came to BlizzCon expecting and hoping for a PC announcement, and you don’t play mobile games at all, you’d be ‘oh, that’s not what I asked for, and this doesn’t do anything for me,’ I think it’s okay for people to be sceptical.”

“I think scepticism is very healthy. I think intellectual curiosity is rooted in scepticism, but when we show people the game, and people get their hands on it, play it, many people who are sceptical kind of go ‘oh, well this is actually quite fun.’ “

Sceptisch zijn is gezond, aldus de aanvoerende Cheng. Maar tegelijkertijd spreekt hij positief over hoe de game tot dusver is ontvangen. Schijnbaar waren gamers op BlizzCon na een initiële speelsessie wél enigszins te spreken over het smartphone-product, en dat is precies waar het Diablo-team nu op uit is; sceptici van gedachte doen veranderen.

“We hope to win over a lot of people over time, but I understand that, for people at home, people watching with the virtual ticket, who don’t get a chance to actually play it, that can be very difficult, and so I totally understand where they’d be coming from.”

Enigszins terecht haalt Cheng het punt aan dat gamers op de thuisbank natuurlijk niet de mogelijkheid hebben gehad om de game met eigen ogen en vingertoppen te ervaren.

Tegelijkertijd heeft men thuis wel weer ontdekt dat Diablo Immortal haast volledig identiek oogt en voelt aan Endless of God, een eerder project van NetEase Games.

Precies die ophef, specifiek over het ogenschijnlijke schaamteloze knip-en-plak-werk, lijkt vervolgens nergens aangehaald of ontkracht te worden. Ook door VG24/7 niet, die naar eigen zeggen positief te spreken waren over de BlizzCon-demonstratie van Diablo Immortal, net als veel andere aanwezige media.

Ondertussen staat Diablo Immortal nog altijd te verschijnen voor iOS en Android-apparaten, met een precieze releasedatum vooralsnog onbekend. Gamers op Android kunnen zich wel alvast vooraf registreren voor interesse om de game vervroegd uit te proberen…

 1.   
  NoobAssPlayer's avatar

  Ik begrijp de haat niet. Speel het of speel het niet…neem aan dat ze tijdens de aankondiging het niet zo spannend hebben gemaakt alsof het om een volledige release ging? Bij Command & Conquer leek dat wel een beetje zo, en daar begrijp ik de teleurstelling.

 2.   
  Puddingboom's avatar

  @NoobAssPlayer: Je vergeet dat mensen freaking 200 dollar hebben betaald om bij dat event te zijn, tevens werd er volgens mij 50 dollar gerekend voor een ticket om de stream te kijken. Dus toen werd deze crap aangekondigd als MAIN OPENING… De fans die dit betalen zitten niet te wachten op een chinese market-share grab game. Ik begrijp ze volkomen.

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Het hielp ook niet dat, ook na een groot deel van de controversie, bijna niemand Cheng de directe vraag heeft gesteld. Hoe het precies zit met het aandeel NetEase/Blizzard in het ontwikkelproces, en dus of het hier inderdaad gaat om een simpele reskin van Endless of God.

  Tot dusver wordt dat onderwerp nauwelijks aangesneden, en dat geeft op diens beurt juist die boze fans niet heel veel vertrouwen in het project.

  Desalniettemin blijf ik wel open-minded over de game an sich. Wie weet pakt Blizzard de development grotendeels op en maken ze er écht iets anders van. Tegelijkertijd snap ik nu volledig waar de ophef vandaan komt, zowel van de “buitenstaanders” als de die-hard fans in Anaheim, of waar dan ook.