Gerucht: lek geeft aantal World of Warcraft-abonnees vrij

Sinds 2015 niet meer vrijgegeven, maar door een vermeende update in de API tóch uitgelekt; het aantal abonnees dat World of Warcraft telt. Volgens Weak Auras, een vrij populaire add-on voor WoW’s interface, zweeft het aantal betalende spelers voor Blizzards MMO momenteel rond de 1.7 miljoen.

Rond de release van Battle for Azeroth, de zevende en laatste grote uitbreiding voor World of Warcraft, zou het aantal abonnees op 3.2 miljoen hebben gestaan, aldus Weak Auras. Aardig wat spelers, al is het natuurlijk bij lange na niet te vergelijken met de cijfers die Blizzard vroeger trots de wereld in speelde.

Toch is het hele statement van Weak Auras met een aardige korrel zout te nemen. Later tweette de makers van de add-on dat de originele bron van de cijfers verwijderd moest worden — dit omdat Blizzard gedreigd zou hebben Weak Auras aan te klagen wegens “valse informatie” — en dus hangen de nieuwsfeiten nu wel erg ongeloofwaardig samen.

World of Warcraft: Battle for Azeroth verscheen 14 augustus alweer, en wist daar meteen een record te vestigen. De game schoof 3.4 miljoen keer over de toonbank in enkel de dag van diens lancering, en werd daarmee de best verkopende uitbreiding voor de MMO ooit.

Blizzard heeft met World of Warcraft nog altijd een langdurende succesformule in handen. De anno 2004 gelanceerde MMORPG kende kortgeleden nog makkelijk 10 miljoen actieve abonnees. Dit was in 2014, rond de release van het vijfde uitbreidingspakket, Warlords of Draenor. Daarvoor stond het absolute hoogtepunt zelfs op 12 miljoen spelers.

 1.   
  Mattiees's avatar

  het zou raar zijn als er op 1 dag al 3,4 miljoen exemplaren zijn verkocht, maar dat de ‘piek’ van de subs op 3,2 miljoen zou blijven steken.

 2.   
  DeAdSeYe's avatar

  Het hoeft niet meteen te betekenen dat het ook om alle regio’s gaat. De des betreffende API kan ook alleen gelinkt zijn aan een bepaalde regio zoals US, EU of Azië. Dan zouden deze 1,4 miljoen abonnees wel kunnen kloppen.

 3.   
  Puddingboom's avatar

  Altijd al benieuwd geweest naar de cijfers. Still going strong.

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Enorm credible is anders, maar het is sowieso al weer interessant om überhaupt wát opspraak over de spelersaantallen te horen. Heel erg benieuwd of Blizzard ooit nog iets officieels uit de doeken doet.

  Voor cijfers als deze hoeven ze zich in ieder geval niet voor te schamen. Die game is bijna vijftien jaar oud en draait nog steeds volle toeren.