Nationale kansspelautoriteiten werken samen aan oplossing lootbox-kwestie

Na de weigering van EA om lootboxes aan te passen in FIFA Ultimate Team in België, is in dat land een officieel onderzoek gestart. EA lijkt hier niet wakker van te liggen, vermoedelijk omdat België (én Nederland!) relatief kleine afzetmarkten zijn, hoewel de boetes wel degelijk hoog op kunnen lopen. Waar Electronic Arts mogelijk wél slapeloze nachten van krijgt, is dat de kansspelautoriteiten vijftien Europese landen en de Amerikaanse staat Washington nu de samenwerking aangaan om de kwestie lootboxes op te lossen.

Het gaat in eerste instantie om de zorg dat de grens tussen gamen en gokken steeds vager wordt. Primair doelwit van de samenwerkende partijen zijn sites waarop bijvoorbeeld skin gambling plaatsvindt. De instanties willen dat zowel de game-industrie als de technologische platformen hun uiterste best doen om deze praktijken te beëindigen.

Dat dit het primaire doel is, wil echter niet zeggen dat er niet dieper wordt gekeken naar de lootboxes zelf. De gokautoriteiten zeggen dat ze er zeker van willen zijn of lootboxes nu wel of geen vorm van gokken vormen onder verschillende nationale wetten. Het lijkt er dan ook op dat meer landen zich nu in het debat gaan mengen, waaronder ook landen die niet eerder hebben gesproken over dit onderwerp.

Het statement van het consortium roept ontwikkelaars en uitgevers bovendien op om meer meegaand te zijn in deze onderzoeken. Daarbij wordt vermoedelijk gedoeld op de tegenzin die sprak uit de statements van onder meer 2K Games bij het sluiten van het Auction House, waarbij telkens wordt herhaald dat men het niet eens is met de interpretatie van de Nederlandse en Belgische wet.

Er zijn ook landen aanwezig bij de samenwerking die eerder hebben gezegd lootboxes niet als gokken te beschouwen, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De vertegenwoordigers van deze landen impliceren dat hun standpunt gedurende het onderzoek wellicht heroverwogen gaat worden, met alle gevolgen van dien. Dit is de volledige lijst met deelnemers aan het onderzoek:

 • Oostenrijk: Alfred Hacker, Directeur van het Federaal Ministerie van Financiën
 • Tsjechië: Karel Blaha, Directeur van Departement van Staatstoezicht op Gokken
 • Frankrijk: Charles Coppolani, Voorzitter van de Franse Online Gamingreguleringsautoriteit
 • Gibraltar: Andrew Lyman, Directeur van Kansspeldivisie, HM Government of Gibraltar
 • Ierland: Brendan Mac Namara, Hooft van Kansspelbeleiddivisie, Departement van Justitie en Ierse Gelijkheid
 • Isle of Man: Steve Brennan, Directeur van Kansspeltoezichtcommissie
 • Jersey: Jason Lane, Directeur van de Jersey Gambling Commission
 • Litouwen: Signe Birne, Directeur van Toezichthouder Loterijen en Kansspelen
 • Malta: Heathcliff Farrugia, Directeur van de Maltese spelautoriteit
 • Nederland: Jan Suyver, Directievoorzitter bij de Nederlandse Kansspelautoriteit
 • Noorwegen: Henrik Nordal, Adjunct-directeur van Noorse Spelautoriteit
 • Polen: Paweł Gruza, Onderstaatssecretaris bij het Ministerie van Financiën
 • Portugal: Teresa Monteiro, Vicevoorzitter bij Turismo de Portugal, I.P
 • Spanje: Juan Espinosa García, Algemeen Directeur bij Directoraat-Generaal voor Kansspelwetgeving
 • Washington: David Trujillo, Directeur van de Kansspelcommissie van de staat Washington
 • Verenigd Koninkrijk: Neil McArthur, Algemeen Directeur bij de Britse Kansspelcommissie
 • Opvallende afwezige in deze lijst is natuurlijk België, maar dat is wellicht te verklaren doordat die staat al druk bezig is met een eigen onderzoek. Hoe dan ook maken uitgevers en ontwikkelaars zich ongetwijfeld meer zorgen over deze internationale samenwerking; de gevolgen zullen ongetwijfeld merkbaarder zijn dan bij individuele landen die actie ondernemen. Wat voor eventuele maatregelen er gaan komen, kan alleen de tijd leren.

  1.   
   CHILLOZZ's avatar

   sja heel simpel…. als ze lootboxes verbieden krijg je daarvoor toch wat anders in plaats wat mensen hun centen uit de beurs doen trekken..

   dan ga ja dalijk krijgen dat er zowat halve games uitkomen en je voor elke scheet moet gaan betalen. Oke het is dan geen gokken. Maar trekken zo toch wel t geld bij de mensen weg.

   als ze dan de kant op gaan dat je dalijk echt pay to win krijgt dan ben je verder van huis.

  2.   
   kiesmaarwa's avatar

   Aka onze lieve Jan gaat het voor ons verprutsen. Binnen nu en 6 maanden zijn loot boxes weer volledig oké. Nu al bedankt Jan!

  3.   
   Dedsec's avatar

   En dan gaan ze online gokken weer legaal maken, en jan gaat al bijna weg.

  4.   
   blackname's avatar

   Van mij mogen ze het verbieden, kijk naar fifa (fut) 12-jarige die al hun geld eraan opmaken. Laat ze een voorbeeld nemen aan Rainbow six Siege. Weet wat je koopt en lootboxes(alpha packs) alleen met in-game currency te verkrijgen.

   Kosten om games te maken worden steeds hoger maar vind dat uitgevers en ontwikkelaars ook een zekere verantwoording hebben, zeker nu de populariteit van games zo gegroeid is.

  5.   
   RLXTR's avatar

   Prima, aanpakken die handel. 60 á 70 euro voor een complete game lijkt me een prima prijs. Daarvoor mag je gewoon een afgewerkt product verwachten, niet een soort gateway naar een mogelijkerwijs leuke ervaring, tegen betaling en met het nodige geluk. Zodra het gokken wordt, is het gewoon een verslavend product (op zich niet persé altijd iets mis mee, ik drink graag koffie) en dat moet je niet aan minderjarigen en minderbegaafden geven.

  6.   
   CHILLOZZ's avatar

   @blackname:

   kijk hier ben ik deels wel mee eens…
   Als het ”gokken” lootbox systeem gedaan word met ingame credits/geld/dukaten… dan maakt het niets uit. Dan betaal je niet met echt geld.

   Met echt geld wil je gewoon waar voor je geld… Tenzij je het gokje nemen leuk vind… Ik persoonlijk heb het nog nooit gedaan simpel weg ik ben er zelf geen fan van… Dat andere daar al hun geld aan kunnen uitgeven. zal mij een rotzorg zijn. Als zei zichzelf daar goed bij voelen wie ben ik dan om me daarmee te bemoeien.

   kijk een bijv. GTA… ja het spul is duur.. Maar je kunt alles kopen door gewoon de game te spelen. Ja je moet dan grinden. Maar je hoeft er geen euro voor te betalen. Als je alles meteen kunt kopen ben ik van mening dat een spel snel verveeld.