Franse gokautoriteit: loot boxes zijn geen vorm van gokken

In april besloot de Nederlandse Kansspelautoriteit dat loot boxes in games de wet overtreden, en ook België heeft besloten dat dit fenomeen een vorm van gokken is. Verder naar het zuiden is men het daarmee echter oneens: Frankrijk oordeelt dat loot boxes niet onder kansspelen vallen.

De Franse kansspelautoriteit, de ARJEL, zegt dat microtransacties wel ‘tegen beleidsdoelen ingaan’, maar dat ze niet onder de kansspelwetgeving vallen. Het is dus niet zo dat Frankrijk helemaal geen kritiek heeft op het populaire verdienmodel. Ook is het niet uitgesloten dat de Franse autoriteiten alsnog actie gaan ondernemen tegen bepaalde games met loot boxes: net als in Nederland is Frankrijk vooral bezorgd om de geldelijke waarde van de inhoud van dergelijke pakketjes.


Als items uit loot boxes inderdaad verkocht kunnen worden, dient dit te worden gereguleerd door de uitgever in kwestie. Als voorwerpen buiten officiële marktplaatsen om kunnen worden verkocht, gaan uitgever wél tegen de Franse wet in. Er lopen nog onderzoeken naar verscheidene games, dus ongetwijfeld krijgt de zaak in Frankrijk nog een staartje.

Hoe dan ook, steeds meer landen houden (waaronder de Amerikaanse staat Hawaï) zich bezig met de loot box-kwestie. Hoezeer uitgevers volhouden dat loot boxes geen kansspelwetten overtreden, het lijkt waarschijnlijk dat de druk op het fenomeen steeds meer onder druk komen te staan.

 1.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  wel

 2.   
  tranceguy's avatar

  in principe zijn het dat wel, wat ze ook zeggen.

 3.   
  Tom's avatar

  IJzersterke argumenten hier. Ik ben om.

 4.   
  mattioza's avatar

  Geen gokken, maar wel bepaalde elementen die ingaan tegen het beleid. Beetje vaag, hopelijk komt er binnenkort meer concrete informatie/acties tegen de games dat in hun ogen slecht bezig zijn. Zou kunnen dat Valve weer het kind van de rekening zal worden.