Zouden streamers moeten betalen voor uitzenden gameplay?

Afgelopen donderdag wist Alex Hutchinson de woede van gamers en streamers op de hals te halen vanwege onderstaande tweet. Hutchinson is nu werkzaam als Creative Director bij Google Stadia en was eerder verantwoordelijk voor onder andere Assassin’s Creed 3 en Far Cry 4. Hij beweert dat streamers eigenlijk zouden moeten betalen voor het uitzenden van videogames, want er worden veel inkomsten misgelopen door ontwikkelaar en er zijn natuurlijk legio streamers en bedrijven die er dik geld mee verdienen. Het komt niet helemaal uit de lucht vallen, want eerder moest Twitch duizenden video’s verwijderen vanwege inbreuk op copyright van muziek.

Tegenstanders klommen snel in de digitale pen door te zeggen dat games als Fall Guys en Among Us juist veel baat hebben gehad bij de promotie die via voornamelijk Twitch is gerealiseerd. Influencer DanTDM gooide er nog een schepje bovenop door te zeggen dat Stadia; waar Hutchinson voor werkt, hem letterlijk heeft betaald om de streamingdienst te promoten.

Hoe het ook zij, het is natuurlijk helemaal geen rare gedachten van Hutchinson. Restauranteigenaren dienen jaarlijks de Buma/Stemra te betalen voor het vrij gebruiken van de muziek in hun etablissement. Ook kroegen mogen niet zomaar Fox Sports uitzenden, zonder daarvoor in de buidel te tasten. Google heeft inmiddels gereageerd op de commotie en neemt afstand van de mening van Hutchinson. Maar wat denk jij ervan? Zouden streamers moeten betalen voor het uitzenden van de content? We zijn erg benieuwd naar de reacties!

 1.   
  JohnnieBoy's avatar

  Nee natuurlijk niet. Eerder andersom (en volgens mij gebeurd dat ook al regelmatig). Bekende vloggers met honderduizenden abonnee’s die allemaal flink gamen is pure reclame voor een uitgever en een ontwikkelaar. Tenzij de game natuurlijk k.u.t. is…..dan werkt het tegen.

 2.   
  DeAdSeYe's avatar

  @JohnnieBoy:

  Dat is niet helemaal waar. Het mag misschien waar zijn voor multi-player games maar “lineaire” single-players games kunnen hieronder lijden. Ik heb regelmatig mensen horen zeggen dat ze bepaalde games niet meer kopen, omdat ze toch playthroughs hebben gezien van andere spelers.

  Twitch is pure reclame voor multi-player games. Voor bepaalde single-player games juist het tegenovergestelde. Wat dacht je van horror games met schrik momenten. Zal jij een horror game kopen waarvan je weet wat er allemaal gaat gebeuren nadat jij een twitch playthrough hebt gezien? Nou, ik niet hoor.

  “Lineaire” single-player games kunnen hierdoor inkomsten mislopen. Voor multi-player games is het meestal gratis reclame.

  Ik ga echt geen geld uitgeven aan een single-player spel waarvan ik weet wat er allemaal gaat gebeuren.

 3.   
  Thomaat1's avatar

  In principe heeft Hutchinson gewoon gelijk.
  Persoonlijk vind ik streamers ook echt niks toevoegen aan de game industrie, dus wat mij betreft mogen ze lekker betalen. Daarnaast zijn er nu zoveel (grote) streamers, dat je denk ik prima een vergoeding kan vragen (iig voor populaire games). Er zijn altijd wel een paar streamers die willen betalen, want het levert hen ook gewoon geld op. En wat doen de streamers die in eerste instantie niet wilden betalen? Die zullen dan ook wel overstag gaan.

 4.   
  Amaraldane's avatar

  Hoezo gaat iemand die werkt voor Google met zo’n take afkomen lol. Als streamers moeten betalen om games te streamen, mag Google mij ook betalen voor het doorspelen van mijn persoonlijke data.

 5.   
  Hukertoo97's avatar

  @Amaraldane: Je wordt al betaald voor je data omdat je gebruik mag maken van hun services. Dacht je echt dat je account gratis zou zijn?

 6.   
  JohnnieBoy's avatar

  @Amaraldane: Oooeehh daar ben jij heel scherp. Chapeau.

 7.   
  JohnnieBoy's avatar

  @DeAdSeYe: Zo bekeken heb je ook gelijk. Persoonlijk moet ik zeggen dat ik graag eens kijk naar strategie-games (single player gewoon), naar hoe de ervaring is, hoe het eruit ziet, de gameplay….en dan koop ik. En single-player lineaire games ga ik echt niet eerst kijken op Youtube, maar kan mij goed voorstellen dat anderen dit inderdaad wel doen. Je hebt een punt inderdaad.