Review: Assassin’s Creed III

Een wijs man sprak ooit: als je ergens niets van verwacht, kan het nooit tegenvallen. Een waarheid als een koe, die helaas ook omgekeerd geldt. De verwachtingen van Assassin’s Creed III zijn extreem hooggespannen (het is de game bij uitstek waar bezoekers van GamersNET het meest naar uitkijken) en dus kan het spel eigenlijk alleen nog maar tegenvallen. Of heeft Ubisoft Montreal het nagenoeg onmogelijke gedaan?

Vive la Révolution!

In de beelden van Assassin’s Creed III die Ubisoft ons de afgelopen maanden heeft voorgeschoteld, nam Connor altijd een centrale rol in. Dat maakt het dan ook des te opvallender dat deze heldhaftige half-indiaan de eerste twee uur geen seconde in beeld is! Tijdens de eerste “sequences” (hoofdstukken) zul je vrijwel geen actie zien en enkel genieten van de avonturen van Haytham Kenway, een man wiens rol in het verhaal pas later duidelijk wordt. Assassin’s Creed III kent dus een heerlijk rustig en perfect georkestreerd begin, dat uiteindelijk resoneert in een spectaculaire climax. Want Connor zal tijdens zijn tienerjaren een ontdekking doen die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Wanneer je Connor voor het eerst onder de knoppen krijgt, is het een klein ventje dat in de bossen met zijn vriendjes verstoppertje speelt. De kinderen vermaken zich kostelijk, maar besluiten na verloop van tijd terug te keren naar hun dorp. Wat zij daar aantreffen, tekent ze voor de rest van hun leven. Connors geliefde dorp is geplunderd door de Engelsen en compleet met de grond gelijk gemaakt. Wanneer Connor uiteindelijk noodgedwongen zijn brandende dorp moet verlaten, is hij belust op rechtvaardigheid. Omdat hij merkt dat het een onbegonnen zaak is om de wereld in zijn eentje te verbeteren, sluit hij zich aan bij de Assassins. Niet alleen om de moord op zijn dorpelingen te wreken, maar vooral in het belang van heel Amerika.

Wanneer je Connor voor het laatst in de game ziet, is hij dertig jaar ouder. Je beleeft dus een groot deel van zijn leven en dat zorgt ervoor dat je een onbeschrijflijke band vormt met de sympathieke half-indiaan. Het is fantastisch om te zien hoe een klein en onschuldig jongetje uitgroeit tot één van de belangrijkste Assassins in de geschiedenis. En doordat Connor duidelijke idealen heeft en zich sympathiek opstelt tegenover de rest van de wereld (twee eigenschappen waar Ezio nogal eens een gebrek aan had), is het bijna onmogelijk om niet van Connor te gaan houden.

Het overgrote deel van de game heb je Connor onder de knoppen, maar de overkoepelende verhaallijn die de Assassin’s Creed-games met elkaar verbindt, namelijk die van Desmond, is uiteraard ook weer aanwezig. Daarom zul je regelmatig in de huid van Desmond kruipen, wiens taak het is om ervoor te zorgen dat de wereld niet eindigt op 21 december. Helaas voegen deze missies op het gebied van gameplay niet bijster veel toe. Zonder te spoilen kan ik alvast verklappen dat de Desmond-missies over het algemeen nogal saai zijn en je enkel uit de pace van het verhaal halen. Zonde, want Ubisoft had hier zoveel meer mee kunnen doen – bijvoorbeeld door uitdagende puzzelelementen toe te voegen.

Nieuw speelgoed!

Het verhaal van Connor speelt zich af in de achttiende eeuw, bijna 350 jaar nadat Ezio zijn laatste adem uitblies. Tijdens die periode heeft de wereld niet stilgestaan en dus beschikt Connor over allerhande wapentuig waar zijn voorgangers enkel van konden dromen. Zo doet het musket zijn intrede, een geweer dat niet alleen handig is om vijanden van dichtbij neer te steken, maar ook om ze van veraf op de korrel te nemen. Let wel: wapens stonden ten tijde van de Amerikaanse Revolutie nog in de kinderschoenen, dus na het afvuren van een kogel zul je vijf tot tien seconden bezig zijn met herladen. Schieten met uiterste precisie is dus een vereiste.

Een andere opvallende nieuwkomer is het touwspeer. Deze ijzeren ketting komt in de meest uiteenlopende situaties van pas. Achtervolg je een vijand of is hij van plan om op jou te schieten, dan kun je hem op lange afstand uit balans trekken met je touwspeer. Of, nog vetter: zit je hoog in een boom en bevindt je doelwit zich onder je, werp de ketting dan om zijn nek, trek deze omhoog en zie hoe de arme ziel al spartelend en gorgelend aan zijn einde komt. En ja, dat ziet er net zo awesome uit als het klinkt.

Het grootste nieuwe “wapen” van Connor is zonder meer zijn schip. Assassin’s Creed III bevat zo’n tweeënhalf uur aan zogenaamde Naval Battles. Hierin ben jij de kapitein van een gigantisch schip dat je heelhuids door de meest epische zeeslagen dient te loodsen. Dit doe je niet alleen door het bakbeest veilig over de woeste golven te sturen, maar ook door je bemanning de juiste commando’s te geven. Je begint met enkele kanonnen en een slechte bepantsering, maar door genoeg geld te sparen kun je upgrades kopen die jouw schip veranderen in een varende moordmachine. De Naval Battles zijn verrassend vermakelijk en vormen bijna een aparte game op zich.

Van eikenhout tot gouden munten

Je nieuwe wapens komen niet alleen van pas in de strijd tegen je vijanden: ook dieren zijn dit keer niet veilig voor Connor. Jagen neemt in Assassin’s Creed III namelijk een centrale plaats in. In de Amerikaanse bossen huppelen de meest uiteenlopende diersoorten rond, van schattige konijntjes en wasberen tot afschrikwekkende beren en poema’s. Wanneer Connor een dier doodt, dient hij het wel van zijn huid en vlees te ontdoen: echte Assassins doden namelijk niet voor de lol, maar uit pure noodzaak. Kies je ervoor om wel veelvuldig zonder goede reden dieren te doden, dan zal een vertegenwoordiger van de plaatselijke jachtclub vragen of jij je bij hen wil aansluiten.

Wanneer je merkt dat je inventaris overvol raakt door alle dierenhuiden, materialen en grondstoffen, kun je feitelijk twee dingen doen. Ten eerste is er de mogelijkheid om de spullen te verkopen: dit kan niet alleen in de stad, maar ook vanuit je eigen basis. Vanaf daar kun je een koopman op pad sturen, die met zijn konvooi naar de stad afreist om de spullen te verkopen. Maar Assassin’s Creed zou Assassin’s Creed niet zijn als ook hierbij een licht strategisch element om de hoek komt kijken. Zo dien je de juiste koopman op pad te sturen; de één rekent bijvoorbeeld een hogere provisie dan de ander. Bovendien is het zaak om eventuele gevaren in te calculeren. Stuur je een amper geüpgradede koets op pad met peperdure huiden, dan vraag je immers om ongelukken…

Heb je genoeg geld op zak, wil je juist meer centen verdienen of jeuken je handen om aan de slag te gaan met nieuwe wapens, dan kun je er ook voor kiezen om de door jou verzamelde grondstoffen te laten bewerken door je ambachtslieden. In de zogenaamde burgermissies – die regelmatig op je map verschijnen – is het zaak om een burger in nood te helpen. Dit systeem doet aanvankelijk denken aan het Brotherhood-mechanisme uit de vorige twee delen (dat overigens nog steeds aanwezig is), ware het niet dat dit veel diepgaander is. Burgers kunnen namelijk de meest uiteenlopende taken vervullen – de één garandeert als boer de voedselvoorzieningen van het dorp, terwijl de ander timmerman in hart en nieren is. Zo vervult ieder zijn eigen specialiteit en ontvang je de meest uiteenlopende grondstoffen. De houthakker verzamelt een stapel eikenhout voor jou, dat je vervolgens door de timmerman kan laten omzetten in een houten vat. Tot slot stuur je de koopman op pad met dit vat en hij verkoopt het voor een aardig bedrag. Simpel, doch geniaal.

De eerdergenoemde dorpsmissies zijn een vloek en een zegen tegelijk. De missies zelf zijn over het algemeen namelijk nogal saai. Als je geluk hebt mag je een groepje vijanden uitschakelen of een beer doodmaken, maar regelmatig krijg je opdrachten van het kaliber “zoek een cadeau voor een smoorverliefde burger”, “help een koppel met trouwen” of “pluk bloemen voor een jongedame”. Je vraagt je af waarom jij je, als Assassin wiens taak het is om de wereld te redden van kwaadaardige Engelsen en Tempeliers, verveeld wordt met dergelijke bezigheidstherapie. Maar het resultaat is het allemaal waard! Doordat steeds meer mensen hun diensten verrichten op Connors land zie je jouw dorp steeds verder groeien. Het is een fantastisch gevoel om uiteindelijk vanuit een hoge boom neer te kijken op jouw dorp, waar druk gewerkt, gekletst en gespeeld wordt.

Menselijk schild

Het is algemeen bekend dat de Assassin’s Creed-games het leukste en meest uitdagend zijn wanneer je kiest voor een stealth-aanpak. Je wordt weliswaar slechts zelden verplicht om een missie stilletjes en geruisloos te voltooien, maar de optie is er vrijwel altijd. Dat neemt niet weg dat vechten een grote rol speelt en op dat vlak heeft Ubisoft enkele welkome verbeteringen doorgevoerd. Want hoe vermakelijk het vechten in de vorige Assassin’s Creed-titels ook was, het was wel erg makkelijk. Het enige wat je hoefde te doen was de rechtertrigger ingedrukt houden en, wanneer je aangevallen werd, op de aanvalsknop drukken. Door vervolgens ritmisch op deze toets te blijven rammen schudde je binnen de kortste keren de meest indrukwekkende killstreaks uit je mouw, terwijl je vijanden als slachtvee toekeken hoe hun maatjes één voor één uitgeschakeld werden.

Het vechtsysteem uit Assassin’s Creed III daarentegen is een stuk uitdagender. Zodra een vijand de aanval inzet dien je deze eerst te ontwijken, waarna je vervolgens een tegenaanval kunt uitvoeren. Je opponenten zijn echter een stuk taaier dan voorheen en dus is de kans klein dat je deze bij een tegenaanval onmiddellijk doodt, waardoor het veel moeilijker is om killstreaks aan elkaar te rijgen. Bovendien bestaat de kans dat, wanneer jij de ene belager aanvalt, zijn vriendje besluit om jou een kopje kleiner te maken – ofwel met zijn steekwapen van dichtbij, ofwel met zijn geweer van lange afstand. Dan dien je vliegensvlug te anticiperen op de situatie, bijvoorbeeld door snel een tegenstander als menselijk schild te gebruiken. Dit maakt de gevechten stukken dynamischer, uitdagender en uiteindelijk ook bevredigender.

Beeldschoon

Assassin’s Creed III draait op een volledig nieuwe engine en dat is te merken. Want dames en heren, wat ziet deze game er verbluffend goed uit! Zodra je je eerste sprintje met Desmond trekt valt meteen op hoe vloeiend de verschillende animaties in elkaar overlopen en hoe realistisch ze ogen. Het tussenfilmpje dat kort daarop volgt toont de geweldige gezichtsanimaties, die dit keer middels volledige motion capturing zijn opgenomen. Wanneer je uiteindelijk je eerste stappen zet in Boston, komt de AnvilNext-engine pas echt volledig tot zijn recht. De stad in Assassin’s Creed III leeft als nooit tevoren en dat resulteert vanaf de eerste minuut in een orgie van sfeer. Iedere burger leidt een eigen leven: een man is druk aan het zagen om op die manier brood op te plank te krijgen, kinderen rennen luid joelend door de mensenmassa heen en twee soldaten zijn verwikkeld in een hevige discussie. Al snel valt mijn oog op een vrouw die al zwetend en strompelend probeert een kist tomaten te tillen. Wanneer ze de kist vervolgens laat vallen en alle tomaten over de grond rollen, ziet een dief zijn kans schoon. Dit soort willekeurige gebeurtenissen zijn aan de orde van de dag in Assassin’s Creed III en het zorgt ervoor dat de stad levendiger is dan ooit tevoren. Deze prachtige wereld wordt bovendien vergezeld door schitterende muziek – het is verdorie alsof God zijn viool bespeelt! Dit maakt Assassin’s Creed III een prachtig schouwspel voor zowel het oog als het oor. Zien is in dit geval echt geloven.

Echter, het probleem met een wonderschoon mooie vrouw is dat kleine schoonheidsfoutjes – zoals een pukkeltje op de neus of een litteken op de wang – ineens extra opvallen. Hetzelfde geldt voor Assassin’s Creed III. Dat realiseer ik me ten volle en daarom reken ik de game ook niet af op dit soort foutjes (zoals de onvermijdelijke pop-up in een grootse en schitterende wereld als deze). Maar Assassin’s Creed III gaat wel erg ver. Zo barst de game van de slordigheidsfoutjes: tijdens het paardrijden wappert je cape constant in de rug van je trouwe viervoeter, wanneer burgers op straat met elkaar vechten slaan ze niet op elkaar maar door elkaar heen, dieren blijven soms vastzitten in bomen… Daarnaast laat ook de AI van je vijanden het regelmatig afweten, waardoor ze bijvoorbeeld bij een botsing stompzinnig tegen elkaar aan blijven lopen, of plotseling stoppen met hun vaste patrouilleroute waardoor het voor jou onmogelijk is om ongezien te blijven. Wat extra poetswerk had Assassin’s Creed III zeker geen kwaad gedaan, maar aan de andere kant is de game ruim tweeënhalf jaar in ontwikkeling geweest. Waren drie omgevingen van een dergelijk kaliber dan toch iets te ambitieus voor Ubisoft Montreal? Of kunnen we – wat ik eerlijk gezegd wel verwacht – nog een patch verwachten?

Conclusie

Met een gevoel van opluchting kan ik de vraag uit de inleiding met een volmondig “ja” beantwoorden: Assassin’s Creed III overtreft alle verwachtingen. De game kent een heerlijk rustig begin waarin we kennismaken met Haytham Kenway, maar dit is slechts een voorproefje van alle epische momenten die je later nog gaat beleven. Assassin’s Creed III laat zich dan ook het beste vergelijken met een chocolade toffee: het chocoladelaagje eromheen is heerlijk, maar zodra je bij de karamelkern komt is het pas echt genieten. Iedere gamer verdient het om dit avontuur mee te maken, want Assassin’s Creed III is niet minder dan een meesterwerk.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Connor is fantastisch
 • Boeiend verhaal
 • Sfeervolle omgevingen
 • Veel te doen en te beleven
 • Handel in en maken van spullen ontzettend diepgaand

Wat is NOT

 • Desmond-gameplay niet altijd even boeiend
 • Dorpsmissies soms flauw

9.5

 1.   
  Leon 2.0's avatar

  Heerlijke review Leon! Morgen krijg ik de Join or Die edition binnen, zoveel zin in! 🙂

 2.   
  Hitman047's avatar

  Uurtje te vroeg? 😳

  Prima review, Leon. En een erg mooi cijfer weer. Wel jammer dat die tergende side-missions er weer inzitten, daar ergerde ik me in AC2 al aan. En dat verhaal van Desmond (weer) niet fatsoenlijk zijn uitgewerkt. Daar zouden ze toch veel meer mee kunnen doen.

  Desalniettemin heb ik erg veel zin in deze game. Jammer dat de release voor mij nog een maand duurt. 😉

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  Embargo is verschoven. 😉

 4.   
  Hitman047's avatar

  Ik merk het ja, de reviews komen in hoog temp binnen. Nette cijfers: vooral veel 9’ens, hier en daar zelfs een tien. Slechts een enkeling zit onder de acht.

  Ubisoft heeft duidelijk weer eens goed werk afgeleverd. 😉

 5.   
  GamerJaime's avatar

  Nogmaals jammer van die bugs, hopelijk is het grootste gedeelte voor morgen gefixt maar je weet me wel enthousiast te maken Leon. En ik keek er al zo naar uit! 😀 Met die side missions of dat trage begin heb ik totaal geen problemen. En ik vind het ontzettend tof dat ze eindelijk dat vechtsysteem hebben aangepakt! Het zou verdorie eens tijd worden ook. Nog even wachten en dan kan ik eindelijk aan dit meesterwerk beginnen!

 6.   
  PR030T's avatar

  1750-350=1400?
  spel klinkt goed

 7.   
  Leon's avatar

  jaime360gamer schreef, "Nogmaals jammer van die bugs, hopelijk is het grootste gedeelte voor morgen gefixt maar je weet me wel enthousiast te maken Leon. En ik keek er al zo naar uit! 😀 Met die side missions of dat trage begin heb ik totaal geen problemen. En ik vind het ontzettend tof dat ze eindelijk dat vechtsysteem hebben aangepakt! Het zou verdorie eens tijd worden ook. Nog even wachten en dan kan ik eindelijk aan dit meesterwerk beginnen!"

  Het trage begin is ook juist een pluspunt 🙂

 8.   
  GamerJaime's avatar

  L30N schreef, "

  ”jaime360gamer” schreef, "Nogmaals jammer van die bugs, hopelijk is het grootste gedeelte voor morgen gefixt maar je weet me wel enthousiast te maken Leon. En ik keek er al zo naar uit! 😀 Met die side missions of dat trage begin heb ik totaal geen problemen. En ik vind het ontzettend tof dat ze eindelijk dat vechtsysteem hebben aangepakt! Het zou verdorie eens tijd worden ook. Nog even wachten en dan kan ik eindelijk aan dit meesterwerk beginnen!"

  Het trage begin is ook juist een pluspunt :)"

  Precies! Alleen heb ik ook een review bekeken die dat als minpunt aanhaalde,omdat het volgens diegene te lang duurde voordat je met Connor aan de slag kan en je vrij kan bewegen. Dus vandaar.

 9.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  Mooie review, Leon! 🙂

 10.   
  soldierarjan's avatar

  Super goede review leon.
  Donderdagavond assassin creed join or die edition ophalen en dan kan ik er aan beginnen na me weekend weg.

 11.   
  Leon's avatar

  soldierarjan schreef, "Super goede review leon.
  Donderdagavond assassin creed join or die edition ophalen en dan kan ik er aan beginnen na me weekend weg."

  Nice man, de Join or Die Edition ziet er erg vet uit 🙂

 12.   
  Cyart's avatar

  ben je deze keer een assassin of weer een mass killing machine?

 13.   
  Cirdan's avatar

  Echt een geweldige review! Complimenten! 😀

  Morgen mag ik er ook eindelijk aan de slag! Maar heb één vraag, moet je namelijk weer in torens klimmen om omgevingen te “scannen”?

 14.   
  tijn80's avatar

  Cirdan schreef, "Echt een geweldige review! Complimenten! 😀
  Morgen mag ik er ook eindelijk aan de slag! Maar heb één vraag, moet je namelijk weer in torens klimmen om omgevingen te “scannen”? "

  Jep…

  Echt een supergame. Ben ‘m nu een paar uur aan ’t spelen. Nog niet bij Connor beland, maar ik vermaak me prima. De game evenaart AC2 (tot nu toe). Echt een waardige opvolger. De figurine bij de Freedom edition ziet er ook vet uit (de verpakking trouwens ook).
  Het lange wachten is beloond!! 😀 😀 😀

 15.   
  Lazar93's avatar

  Morgen me Freedom edition binnen <3 Ik kan echt niet wachten!!! 😮

 16.   
  Cirdan's avatar

  tijn80″][quote=”Cirdan schreef, "Echt een geweldige review! Complimenten! 😀
  Morgen mag ik er ook eindelijk aan de slag! Maar heb één vraag, moet je namelijk weer in torens klimmen om omgevingen te “scannen”? "

  Jep…
  Echt een supergame. Ben ‘m nu een paar uur aan ’t spelen. Nog niet bij Connor beland, maar ik vermaak me prima. De game evenaart AC2 (tot nu toe). Echt een waardige opvolger. De figurine bij de Freedom edition ziet er ook vet uit (de verpakking trouwens ook).
  Het lange wachten is beloond!! 😀 😀 😀 [/quote]

  Ugh..balen. Als jij zegt dat het even goed (of zelfs beter) is als ACII, dan zit ik goed met deze game. Want ACII was ook de beste van de reeks!

 17.   
  tijn80's avatar

  Cirdan schreef, "

  ”tijn80″ schreef, "[quote=”Cirdan”].."

  Jep…
  Echt een supergame. Ben ‘m nu een paar uur aan ’t spelen. Nog niet bij Connor beland, maar ik vermaak me prima. De game evenaart AC2 (tot nu toe). Echt een waardige opvolger. De figurine bij de Freedom edition ziet er ook vet uit (de verpakking trouwens ook).
  Het lange wachten is beloond!! 😀 😀 😀 "

  Ugh..balen. Als jij zegt dat het even goed (of zelfs beter) is als ACII, dan zit ik goed met deze game. Want ACII was ook de beste van de reeks! [/quote]
  Beter weet ik nog niet. Ben nog niet eens bij Connor aangekomen. Ik oordeel liever wanneer ik aan het eind zit. 😉

 18.   
  Jarek's avatar

  Ik heb hem ook al binnen. Geweldige game!
  Ben nog niet ver maar ik geniet er zeker van. De verhaallijn vind ik altijd super!
  Ik heb elk deel gespeeld behalve revelations.. Dus dit leek me weer een mooie kans om in te stappen.
  Graphics lijken ook elk deel nog beter te worden dan ze al waren. Ja. Terechte cijfers en goede review Leon. 8)

  Alleen de multiplayer verveeld altijd zo snel bij Assassins Creed games vind ik.. Maargoed, zo af en toe is het wel even leuk om te doen en gelukkig heb ik hem voor 98% voor de singleplayer gekocht.

  Spelen hier trouwens ook mensen de multiplayer?

 19.   
  tijn80's avatar

  Fanta$y schreef, "Ik heb hem ook al binnen. Geweldige game!
  Ben nog niet ver maar ik geniet er zeker van. De verhaallijn vind ik altijd super!
  Ik heb elk deel gespeeld behalve revelations.. Dus dit leek me weer een mooie kans om in te stappen.
  Graphics lijken ook elk deel nog beter te worden dan ze al waren. Ja. Terechte cijfers en goede review Leon. 8)
  Alleen de multiplayer verveeld altijd zo snel bij Assassins Creed games vind ik.. Maargoed, zo af en toe is het wel even leuk om te doen en gelukkig heb ik hem voor 98% voor de singleplayer gekocht.
  Spelen hier trouwens ook mensen de multiplayer? "

  Nog niet, maar ga hem zeker uitproberen.

  Oja, 3D is een leuke toevoeging bij deze game. 🙂

 20.   
  GamerJaime's avatar

  Fanta$y schreef, "Ik heb hem ook al binnen. Geweldige game!
  Ben nog niet ver maar ik geniet er zeker van. De verhaallijn vind ik altijd super!
  Ik heb elk deel gespeeld behalve revelations.. Dus dit leek me weer een mooie kans om in te stappen.
  Graphics lijken ook elk deel nog beter te worden dan ze al waren. Ja. Terechte cijfers en goede review Leon. 8)
  Alleen de multiplayer verveeld altijd zo snel bij Assassins Creed games vind ik.. Maargoed, zo af en toe is het wel even leuk om te doen en gelukkig heb ik hem voor 98% voor de singleplayer gekocht.
  Spelen hier trouwens ook mensen de multiplayer? "

  Ik heb de multiplayer bij de voorgaande delen wel gespeeld maar inmiddels ben ik daar wel klaar mee. Dat is namelijk toch vrijwel hetzelfde bij ieder deel, en zoals je zelf ook al zegt deze game speel je voor de singleplayer dus dat ga ik vanaf morgen dan ook zeker doen.

 21.   
  Leon's avatar

  Fanta$y schreef, "Spelen hier trouwens ook mensen de multiplayer? "

  Mijn reviewexemplaar van de game bood helaas nog geen toegang tot de multiplayer, dus die heb ik niet kunnen spelen. Het cijfer is daarom enkel gebaseerd op de singleplayer-modus. Maar ik speel AC-games dan ook enkel voor de singleplayer.

  ”tijn80″ schreef, "Oja, 3D is een leuke toevoeging bij deze game. 🙂 "

  Ik heb AC III ook even in 3D gespeeld, maar het daarna snel weer uitgezet. Ik weet niet hoe het op de PC zit, maar de console-versie werd er echt een stuk lelijker van helaas 🙁

 22.   
  tijn80's avatar

  L30N schreef, "

  ”Fanta$y” schreef, "Spelen hier trouwens ook mensen de multiplayer? "

  Mijn reviewexemplaar van de game bood helaas nog geen toegang tot de multiplayer, dus die heb ik niet kunnen spelen. Het cijfer is daarom enkel gebaseerd op de singleplayer-modus. Maar ik speel AC-games dan ook enkel voor de singleplayer.
  [quote=”tijn80″].."

  Ik heb AC III ook even in 3D gespeeld, maar het daarna snel weer uitgezet. Ik weet niet hoe het op de PC zit, maar de console-versie werd er echt een stuk lelijker van helaas :([/quote]
  Op de PS3 ziet het er prima uit. Misschien ligt het ook aan de TV?

 23.   
  Danielle.k's avatar

  Kan hem morgen pas na schooltijd ophalen maar ik denk dat als ik thuis ben me gelijk opsluit en er voor de komende uurtjes erna niet meer uit komt uit me kamer :D.
  Hele mooie review en ik smacht net als anderen naar deze game.

 24.   
  nunen007's avatar

  Morgen na school meteen ophalen! Mooie review trouwens. 😀

 25.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Wat ben ik blij dat ik mijn Freedom Edition heb!:D

  Inderdaad echt een geweldige game! Assassin’s Creed III doet ook aan al mijn verwachtingen dit is ongetwijfeld 1 van de beste games van dit jaar! 🙂 Wel handig dat wanneer je de game vanaf de eerste seconde speel, gelijk het verhaal van Assassin’s Creed, II, Brotherhood en Revelations in een paar minuten wordt samengevat door de vader van Desmond. De game is zeer vernieuwend vergeleken met Assassin’s Creed II. Ben nog maar bij dag 33 aan boord van het schip in de storm. Ben benieuwd wie Haytam nou eingelijk is. Was dat jongetje in het theater bij dat balkon waar die man zat niet Connor? Nu wordt het echt spannend voor mij. Kan niet wachten om morgen en vanaf donderdag 17.00 uur het hele weekend verder te spelen. 🙂

 26.   
  MitchieB's avatar

  omg waarom heb ik geen geld i need this game now!!!

 27.   
  tijn80's avatar

  Weet iemand trouwens hoe het zit met de bugfixupdates? Heb gisteren na installatie niets gezien. Of zat daar de bugfix al in? Speel ‘m op de PS3

 28.   
  LightFasher's avatar

  Nog een weekje geduld voor mij.

 29.   
  Leon's avatar

  tijn80″]

  ”L30N schreef, "[quote=”Fanta$y” schreef, ".."

  Mijn reviewexemplaar van de game bood helaas nog geen toegang tot de multiplayer, dus die heb ik niet kunnen spelen. Het cijfer is daarom enkel gebaseerd op de singleplayer-modus. Maar ik speel AC-games dan ook enkel voor de singleplayer.
  [quote=”tijn80″].."

  Ik heb AC III ook even in 3D gespeeld, maar het daarna snel weer uitgezet. Ik weet niet hoe het op de PC zit, maar de console-versie werd er echt een stuk lelijker van helaas :([/quote]
  Op de PS3 ziet het er prima uit. Misschien ligt het ook aan de TV?[/quote]

  Nee, dingen als pop/up en extreme low-res textures liggen aan de console, niet aan de TV 😉 Maar misschien kwam het doordat ik nog een vroeg debug-exemplaar had.

 30.   
  locoferry's avatar

  ik speel al 2uur met nog steeds die piraat. waneer kan ik nou een keer met connor spelen? en er moet nog wat gedaan worden aan die bugs. ik was een zwevende geweer tegen gekomen. maar voor de rest een goeie game. ben er blij mee 😀

 31.   
  GamerJaime's avatar

  locoferry schreef, "ik speel al 2uur met nog steeds die piraat. waneer kan ik nou een keer met connor spelen? en er moet nog wat gedaan worden aan die bugs. ik was een zwevende geweer tegen gekomen. maar voor de rest een goeie game. ben er blij mee 😀 "

  Volgens mij is dat vanaf de 4de sequentie. En vanaf de 6de speel je met de volwassen Connor in zijn Assassin kostuum volgens mij, dat had ik ergens gelezen. Ik ben zelf bij nummer 5 nu dus dat weet ik niet zeker.

 32.   
  tijn80's avatar

  jaime360gamer schreef, "

  ”locoferry” schreef, "ik speel al 2uur met nog steeds die piraat. waneer kan ik nou een keer met connor spelen? en er moet nog wat gedaan worden aan die bugs. ik was een zwevende geweer tegen gekomen. maar voor de rest een goeie game. ben er blij mee 😀 "

  Volgens mij is dat vanaf de 4de sequentie. En vanaf de 6de speel je met de volwassen Connor in zijn Assassin kostuum volgens mij, dat had ik ergens gelezen. Ik ben zelf bij nummer 5 nu dus dat weet ik niet zeker."

  Het plot van de overgang naar Connor zag ik i.i.g. niet aankomen! 😕

 33.   
  GamerJaime's avatar

  tijn80″]

  ”jaime360gamer schreef, "[quote=”locoferry” schreef, ".."

  Volgens mij is dat vanaf de 4de sequentie. En vanaf de 6de speel je met de volwassen Connor in zijn Assassin kostuum volgens mij, dat had ik ergens gelezen. Ik ben zelf bij nummer 5 nu dus dat weet ik niet zeker."

  Het plot van de overgang naar Connor zag ik i.i.g. niet aankomen! 😕 [/quote]
  Nee haha dat kwam voor mij ook als een totale verrassing. Dat zorgde er wel voor dat ik echt helemaal gepakt werd door het verhaal. Echt heel tof! Wat een game! 😀

 34.   
  fearfull assassin's avatar

  Ben er nu een poosje mee aan het spelen maar ik kan me toch behoorlijk ergeren aan het trage begin. Ik weet dat dit een belangrijke rol speelt in het maar toch vindt ik het niet prettig. Verder is het klimmen wel een stuk verbeterd en gaat voorral het freerunnen door de bomen erg soepel.

 35.   
  GamerJaime's avatar

  fearfull assassin schreef, "Ben er nu een poosje mee aan het spelen maar ik kan me toch behoorlijk ergeren aan het trage begin. Ik weet dat dit een belangrijke rol speelt in het maar toch vindt ik het niet prettig. Verder is het klimmen wel een stuk verbeterd en gaat voorral het freerunnen door de bomen erg soepel."

  Ik vond het juist ontzettend tof! Vooral omdat ik Haytham ook echt een tof personage vind. Ik had het bijvoorbeeld ook niet erg gevonden als hij ipv Connor het hoofdpersonage was geweest. Dat heeft er des te meer voor gezorgd dat ik zo gepakt werd door die 1ste twist. Maar als je in het begin vrij weinig hebt met Haytham als personage en je kan niet wachten om met Connor aan de slag te gaan dan kan ik me een beetje voorstellen dat je het traag, saai of oninteressant vind.

 36.   
  locoferry's avatar

  jaime360gamer schreef, "

  ”fearfull assassin” schreef, "Ben er nu een poosje mee aan het spelen maar ik kan me toch behoorlijk ergeren aan het trage begin. Ik weet dat dit een belangrijke rol speelt in het maar toch vindt ik het niet prettig. Verder is het klimmen wel een stuk verbeterd en gaat voorral het freerunnen door de bomen erg soepel."

  Ik vond het juist ontzettend tof! Vooral omdat ik Haytham ook echt een tof personage vind. Ik had het bijvoorbeeld ook niet erg gevonden als hij ipv Connor het hoofdpersonage was geweest. Dat heeft er des te meer voor gezorgd dat ik zo gepakt werd door die 1ste twist. Maar als je in het begin vrij weinig hebt met Haytham als personage en je kan niet wachten om met Connor aan de slag te gaan dan kan ik me een beetje voorstellen dat je het traag, saai of oninteressant vind. "

  naaah haytham vind ik niet echt zo’n vette personage. het is een lompe kakker die een echte klootzak is. maar connor vind ik wel een toffe personage

 37.   
  locoferry's avatar

  jaime360gamer schreef, "

  ”locoferry” schreef, "ik speel al 2uur met nog steeds die piraat. waneer kan ik nou een keer met connor spelen? en er moet nog wat gedaan worden aan die bugs. ik was een zwevende geweer tegen gekomen. maar voor de rest een goeie game. ben er blij mee 😀 "

  Volgens mij is dat vanaf de 4de sequentie. En vanaf de 6de speel je met de volwassen Connor in zijn Assassin kostuum volgens mij, dat had ik ergens gelezen. Ik ben zelf bij nummer 5 nu dus dat weet ik niet zeker."

  ik ben nu al bij sequentie 12. het spel begon met een zwak begin maar hoe verder je komt hoe beter het word 😀

 38.   
  GamerJaime's avatar

  locoferry schreef, "

  ”jaime360gamer” schreef, "[quote=”locoferry”].."

  Volgens mij is dat vanaf de 4de sequentie. En vanaf de 6de speel je met de volwassen Connor in zijn Assassin kostuum volgens mij, dat had ik ergens gelezen. Ik ben zelf bij nummer 5 nu dus dat weet ik niet zeker."

  ik ben nu al bij sequentie 12. het spel begon met een zwak begin maar hoe verder je komt hoe beter het word 😀 [/quote]
  Ben benieuwd. Hij schijnt wel een duf einde te hebben alleen ben ik daar nog niet. Ik ben vooralsnog bij sequentie 9.

 39.   
  -B9D7L-'s avatar

  Eindelijk na AC 2 (2.2 2.3) weer een nieuwe AC.

 40.   
  Leon 2.0's avatar

  jaime360gamer schreef, "

  ”tijn80″ schreef, "Het plot van de overgang naar Connor zag ik i.i.g. niet aankomen! 😕 "

  Nee haha dat kwam voor mij ook als een totale verrassing. Dat zorgde er wel voor dat ik echt helemaal gepakt werd door het verhaal. Echt heel tof! Wat een game! 😀 "

  Heel tof stuk inderdaad. Het einde van sequence 3 zoog me echt in het verhaal. 🙂

 41.   
  locoferry's avatar

  jaime360gamer schreef, "

  ”locoferry” schreef, "[quote=”jaime360gamer”].."

  ik ben nu al bij sequentie 12. het spel begon met een zwak begin maar hoe verder je komt hoe beter het word 😀 "

  Ben benieuwd. Hij schijnt wel een duf einde te hebben alleen ben ik daar nog niet. Ik ben vooralsnog bij sequentie 9.[/quote]

  heeft inderdaad een duf einde

 42.   
  GamerJaime's avatar

  locoferry schreef, "

  ”jaime360gamer” schreef, "[quote=”locoferry”].."

  Ben benieuwd. Hij schijnt wel een duf einde te hebben alleen ben ik daar nog niet. Ik ben vooralsnog bij sequentie 9."

  heeft inderdaad een duf einde[/quote]
  Yep het einde is niet meer zo wauw als voorheen maar echt slecht vind ik het ook niet. Laat ik zeggen dat ik het aardig vind, kon beter. Hoe dan ook [VERWIJDERD VANWEGE SPOILERS] en daar ben ik best blij mee eerlijk gezegd. Nu kunnen ze in het heden ook een totaal andere richting op, en wie weet zien we in de toekomst toch het Japan met de samurai en ninja’s waar ik zo naar uit kijk! 😀
  Ik blijf er trouwens wel bij dat ik dit de beste Assassins Creed vind. En het is waarschijnlijk ook mijn Game Of The Year. Alleen Hitman of Far Cry 3 zouden hier nog overheen kunnen.

 43.   
  joenie's avatar

  Hoor allemaal goede commentaren over deze game! Denk dat het nu wel tijd wordt om het zelf te gaan halen!

 44.   
  wesleyspeedcore's avatar

  ik vind het een kut game. ik heb hem meteen door verkocht!

 45.   
  Goregash's avatar

  Ik heb me ook prima vermaakt met deze game. Was echt totaal anders dan ik gewend was van de andere AC games. Zeker qua handel ineens was ff uitvogelen en de Naval missions! 😀 WOW! Die vond ik eigenlijk stiekem het gaafst

 46.   
  Lars_99's avatar

  Nog meer zin in ac4 😀

 47.   
  Lars_99's avatar

  wesleyspeedcore schreef, "ik vind het een kut game. ik heb hem meteen door verkocht!"

  Hoezo wat is er mis mee? 😕

 48.   
  FireBallz's avatar

  geleend van de bibliotheek ik had eerst de reviews gelezen van jullie en ik dacht: DIE MOET IK HEBBEN dus naar de bibliotheek gefietst en geleend maar ik vond hem echt enorm tegenvallen.
  een paar voorbeelden die me niet aanstonden:
  1. Steden leven niet
  2. Frontier
  3. Heel veel bugs
  4. Online heeft niks nieuws
  5. oninteressant personage
  6. langdradig saai onlogsich verhaal
  7. boten

  en zo kan ik nog wel even doorgaan, maar blijkbaar vind iedereen het een beestengame. 😕

 49.   
  FireBallz's avatar

  Cyart schreef, "ben je deze keer een assassin of weer een mass killing machine?"

  mix.