Ruzie tussen Apple en Epic Games escaleert

Eind vorige week kwam het nieuws naar buiten dat Fortnite-ontwikkelaar Epic Games en mediagigant Apple enorm in de clinch liggen. Ook Google en Facebook mengde zich in de discussie, die draait om de verkoop van V-bucks. Epic Games introduceerde een optie om V-bucks rechtstreeks via een eigen kanaal te kopen en omzeilden op die manier de marges van Google en Apple. Eindresultaat? De game is niet meer te downloaden via iPhones en Android-toestellen.

Epic Games, die zich opstelt als de het lievelingetje van de gamer en een campagne startte onder de noemer #FreeFortnite, nam direct ook rechterlijke stappen.

Nu is het de beurt aan Apple, want die hebben gisteren bekend gemaakt dat ze het ontwikkellaarsaccount van Epic Games aanstaande vrijdag zal verwijderen. Op deze wordt de Fortnite-boer volledig uit het systeem van Apple gemieterd en lijkt een terugkeer van de game verder weg dan ooit. Ook hiervoor heeft Epic inmiddels een rechtszaak gestart die dit moet voorkomen.

Dit kan enorme gevolgen hebben voor nog meer games, want Epic is niet alleen eigenaar van Fortnite, maar ook van de Unreal Engine. Het afstoten van Epic als ontwikkelaar zou er ook voor zorgen dat ze geen technische ondersteuning meer kunnen leveren voor games die draaien op de Unreal Engine.

Het loopt natuurlijk helemaal uit de hand en we weten niet waar dit gaat eindigen.

  1.   
    BozeBever's avatar

    30% afdracht en dan nog een belastingdienst eroverheen, waarbij je enkel gebruikt maakt van de monopoliepositie van Apple. De rest doe je zelf? Hoe raar het ook klinkt ben ik het volledig met Epic Games eens.

    Ja, het is zuur voor iedereen… want deze strijd kent enkel verliezers, maar niets doen kende enkel Apple als winnaar. Spotify trachtte het, maar moest de strijd staken. Met de bergen aan geld die Epic op dit moment heeft is het wel mogelijk Apple eens op het matje te roepen.

    Doet het pijn… ja eventjes, maar het zal enkel beter worden voor eenieder. naja… behalve Apple.

  2.   
    Petor's avatar

    @BozeBever: Ik ben het met je eens, maar ook Microsoft, Sony en Nintendo krijgen percentages op elke verkochte game op hun platform. Voor elke disc ongeveer 10% en online ongeveer 30% zijn de schattingen. Maar goed, dit zal altijd een discussiepunt blijven vermoed ik

  3.   
    JohnnieBoy's avatar

    @Petor: Daarom gaat PlayStation ons ook straffen als we een PS5 met disc-ability kopen. €100,- duurder. Een fikse boete voor ons gamers.

  4.   
    Thomaat1's avatar

    Opzich wel interessant om te zien hoe Epic zich de laatste tijd manifesteert in de game wereld. Ze durven echt de strijd aan met giganten zoals Steam, en nu helemaal met Google en Apple, om zo lijkt het hun monopolie posities te verzwakken. De huidige clash hebben ze natuurlijk van verre zien aankomen, dus ik ben wel benieuwd wat hun achterliggende plan is. Denken ze de juridische strijd echt te kunnen winnen?

  5.   
    BozeBever's avatar

    @Petor: 10 procent vind ik schappelijk… dat vraagt Epic immers ook. Die 30% die online eraf gesnoept wordt daar vind ik wel wat van en is één van de redenen dat online games, mits je geen gare stolen-creditcard-sites gebruikt, maar niet echt goedkoper willen worden bij aanschaf.

    Dit gaat een interessant staartje krijgen. Gelukkig zit Gamersnet er goed op!

  6.   
    Sa.'s avatar

    @BozeBever:

    Ik ben ook wel van mening dat hier wetten voor moeten komen. Deze vage vorm van verticale integratie is volgens mij al decennia illegaal.

    In de filmindustrie is bij bijvoorbeeld al ruim 1,5 eeuw niet meer legaal om én een bioscoop te hebben én een productiehuis. Daarom zie je nergens Warner Bros bioscopen, en daarom maakt Pathé (bijna) geen films.

    Met de komst van streamingsdiensten moeten we deze wet misschien ook even opnieuw onder de loep nemen, maar je snapt m’n punt.

    Apple heeft inderdaad een gigantische hoge tax van 30%, maar dat is niet het enige probleem. Apple is ook de eigenaar van een platform waar ze zelf producten op verkopen. Apple’s eigen apps hebben dus in zekere zin altijd een voordeel versus apps vanuit een derde partij.

    Apple Music zal altijd meer ondersteuning krijgen op de soft- en hardware dan Spotify. Apple TV+ zal dat ook hebben versus Netflix, Apple Arcade staat prominent in de app-store, terwijl xCloud helemaal niet beschikbaar komt.

    Kortom, als het toestel én het platform in handen zijn van bedrijf X, mag naar mijn mening bedrijf X niet ook services aanbieden op datzelfde platform op datzelfde device.

  7.   
    BozeBever's avatar

    @Sa.: Daar sla je de spijker op zijn kop Salim. Ik kan het mij ook niet voorstellen dat dit niet door de EU is aangepakt onder het kopje ‘machtsmisbruik op het platform’. Google heeft er al miljarden aan uit moeten geven, waarom Apple iedere keer de dans ontspringt is mij een raadsel.

    Ik kan er niet omheen dat ik Apple en steeds ‘enger’ bedrijf vind worden.

  8.   
    TylerDurden8's avatar

    Ik haat appel zo wie zo want ze laten al hun dure apparaten maken door onderbetaalde slaven in china. Ze willen gewoon zo goedkoop mogelijk hun spullen laten maken in landen die schijt hebben aan mensenrechten.

  9.   
    Petor's avatar

    @TylerDurden8: Ik snap je, maar Epic Games staat ook niet echt bekend als goede werkgever, met crunching en onderbetaling van medewerkers