Facebook mengt zich in discussie tussen Epic en Apple

Het internet staat in brand sinds Epic Games de oorlog tegen Apple verklaarde omdat Fortnite was verwijderd uit de App Store nadat een update het betaalsysteem van dat platform omzeilde. Google zette vervolgens dezelfde stap en mag zich dus ook in het beklaagdenbankje melden. Deze twee internetgiganten worden al langere tijd onderzocht in allerlei antitrust-onderzoeken. In deze onderzoeken werken de normaal concurrerende bedrijven met elkaar samen om er alles aan te doen om striktere wetgeving te voorkomen. Echter, Facebook is onderdeel van diezelfde samenwerking, maar schaart zich tóch achter Epic in de prijsstructuren die Apple (en Google) hanteert.

De aanval van Facebook op Apple is opvallend, ook omdat juist het verdienmodel de reden is dat Apple wordt onderzocht op inbreuken op antitrustwetten. Daarnaast is dit de eerste keer dat Facebook Apple (een sleutelpartner) openlijk aanvalt. Toch komt het niet helemaal als een verrassing, want Facebook wil zich in de coronacrisis opstellen als verdediger van het kleine bedrijf. Het bedrijf gaat betaalde online evenementen organiseren, waardoor beroepen als artiesten en chefkoks bijvoorbeeld lessen kunnen geven en zo tóch een extra zakcentje kunnen verdienen, ondanks dat ze op last van de overheid niet mogen of kunnen werken. En je raadt het al: Apple eist alsnog de 30 procent aan fees.

Dat is ook de argumentatie die Facebook voert: de 30 procent die Apple op iOS eist, schaadt volgens Facebook het kleine bedrijf, zeker in deze coronacrisis. Het is dan ook eerder een benadrukking dat Facebook vriendelijker tegenover het kleine bedrijf staat, dan een openlijke steun voor Epic Games. Want laten we eerlijk zijn: Epic Games is weliswaar een kleine factor 50 kleiner dan Apple, maar nog altijd een miljardenbedrijf.

Wel zal de timing ongetwijfeld een rol hebben gespeeld in de aanval: het fenomeen Fortnite neemt het op tegen Apple’s verdienmodel, dus is er wereldwijd gi-gan-tische aandacht voor de zaak. Dit was dan ook hét moment om de plannen in werking te zetten die Facebook ongetwijfeld al langere tijd aan het uitbroeden was.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren