Apple en Google liggen in de clinch met Epic over Fortnite

De twee tech-reuzen Apple en Google zijn not amused na een recente zet van Epic. De twee zijn zo boos dat Fortnite niet langer beschikbaar is via de iOS App Store en Google Play Store. De ultieme battle royal: Apple en Google VS Epic.

Alhoewel Fortnite een free-to-play game is, wordt er toch een enorme hoeveelheid aan geld binnen geharkt met de verkoop van digitale currency. En, zoals bij veel ruzies, is dat ook precies waar het hier over gaat: Geld. Epic Games heeft recentelijk de optie toegevoegd om V-bucks direct bij Epic te kopen. Mensen die dit deden kregen een lekkere korting, wat het zeer verleidelijk maakte voor de consument. Apple was hier niet blij mee omdat 30% van transacties in hun eigen broekzak gaat. Deze inkomsten liepen ze dus mis, omdat de betaling via Epic werd voldaan.

Als respons op de slimme actie van Epic biedt de App Store niet langer Fortnite aan. Gebruikers die de game al op hun iOS-apparaat hebben zullen het huidige seizoen geen problemen gaan ondervinden. Wanneer het volgende seizoen start zullen spelers niet aan de slag kunnen met nieuwe content omdat ze met een oudere versie spelen. Updaten van Fortnite gaat namelijk ook niet meer.

Google heeft Fortnite inmiddels ook verwijderd van de Google Play Store. Google zegt dat de nieuwe vorm van in-game betaling van Epic ‘tegen het beleid van de Play Store is’. Ze geven wel aan in een statement dat ze open staan voor een gesprek met Epic Games om Fortnite weer te kunnen aanbieden in de toekomst.

Inmiddels is Epic Games een grootschalige actie begonnen tegen Apple met de hashtag #FreeFortnite. Op hun website leggen ze uit wat er precies aan de hand is en vragen om de hulp van de fans. Als we Epic mogen geloven liggen er ook al papieren klaar om Apple en Google voor de rechter te slepen.

Oftewel, SHOTS FIRED! Ben jij het eens met Epic Games of vind jij dat ze zich gewoon aan het beleid van de digitale winkels moeten houden? We horen graag jouw mening over deze kwestie!

 1.   
  BozeBever's avatar

  Benieuwd hoe dit af gaat lopen. Kan mij herinneren dat spotify ook eens tegen de grote boosdoeners juridisch aan het vechten was. Dat ze een tijd lang hebben uitgezeten door enkel diensten aan te schaffen via de browser. Kan epic dit ook niet doen? Loopt de betaling immers niet ingame en via de servers van Google.

  Overigens is 15 tot 30 procent van de zotten, zeker als er ook nog eens belasting af moet. Maakt de markt behoorlijk stuk, zeker als de servers ook nog eens van epic zijn.

 2.   
  LightFasher's avatar

  Dat ze wat voor hun diensten krijgen, prima. Maar 30% slaat nergens op. Van mij mag de wetgever hier een maximum aan stellen, en dan voor alle vergelijkbare diensten, tot thuisbezorgd aan toe. Al die monopolies doen ons, de consument niet goed.

 3.   
  Patrick Meurs's avatar

  Best frappant dat we het er toch wel over eens zijn dat 30% buitensporig is, terwijl Valve (Steam) hier al jaren mee wegkomt en iedereen Steam op handen draagt.

 4.   
  BozeBever's avatar

  @Patrick Meurs: steam is net zo fout als dat apple dat is, daarom is de frisse wind van de epic game store zo goed… Al ben ik bang dat dit binnen no-time ook omhoog wordt geschroefd.

 5.   
  Patrick Meurs's avatar

  @BozeBever: als we Epic mogen geloven zijn ze erop gebrand om de omzetverdeling te houden zoals deze is, vooral omdat men Valve juist wil dwingen om hun verdienmodel eens wat publisher friendly te maken.

  Valve lijkt daar zich alleen weinig van aan te trekken, vooral omdat het gros van de pc gamers Steam trouw blijft en kotst op EGS, wat ik persoonlijk wel een beetje jammer vind.