CD Projekt RED laat zich uit over microtransacties in Cyberpunk 2077

Het Poolse CD Projekt RED heeft tijdens een interview met GameSpot gedurende PAX Australia diens mening geventileerd omtrent mictrotransacties, of eerder het ontbreken hiervan in Cyberpunk 2077. Het hevig bekritiseerde concept van extra betalen voor items in een game waar al de volle mep voor is betaald lijkt op de dag van vandaag de normaalste zaak van de wereld. Ondanks het feit dat gamers wereldwijd diens ongenoegen hierover hebben gedeeld, blijven microtransacties hun weg in menig game vinden. CD Projekt RED’s John Mamais liet zich ontvallen dat hij vanuit een zakelijk oogpunt de toevoeging van microtransacties in games snapt, maar dat er in Cyberpunk 2077 simpelweg geen plek voor is gereserveerd.

Volgens het hoofd van CD Project RED’s kantoor in Krakau heeft de afweging hiervan alles te maken met ons, de fan c.q. consument. De ontwikkelaar weet als geen ander dat het een reputatie heeft om hoog te houden en daardoor ook direct dat het een luisterend oor dient te hebben. Dat gamers in de loop der jaren steeds vocaler zijn geworden richting ontwikkelaars en uitgevers – die zonder gêne wat extra bijverdiensten trachten te scoren door het gebruik van microtransacties – is de studio uiteraard niet ontgaan. Het is dan ook vanuit dit oogpunt dat CD Projekt RED het gebruik van dit verdienmodel achterwege laat in Cyberpunk 2077.

I think it’s a bad idea to do microtransactions after you release a game. It seems like it’s very profitable, though. It’s probably a hard decision for the guy that runs the business to decide if we should do it or not. But if everyone hates it, why would we do something like that and lose the goodwill of our customers?

Vanuit CD Projekt RED is dit natuurlijk een zeer slim antwoord, gezien het enkele weken geleden nog aardig wat kritiek op de hals haalde door de gemaakte veranderingen in de aanstaande shooter aan te kaarten. Zo zou de game zich geheel in first-person modus afspelen, inclusief de cutscenes (waardoor customization feitelijk nutteloos wordt). Ook is de optie om een geslacht te kiezen om onbekende reden verwijderd, waarbij direct op fora geopperd werd dat CD Projekt RED is gezwicht voor de toenemende aandacht voor genderidentificatie. Het nieuws dat je Keanu Reeves – oftewel Johnnie Silverhands – niet kunt stiften in de futuristische shooter, viel bij onze Peter vooral een tikkeltje tegen.

Afijn, wat CD Projekt RED’s agenda ook zij, dat het heeft besloten om zich te distantiëren van microtransacties verdient wat mij betreft een dikke pluim. Het is een hele verademing om te zien dat een AAA-ontwikkelaar genoegen neemt met de inkomsten van de game zelf, in plaats van achteraf gretig om meer geld schooien bij de consument. Het staat in ieder geval in lijn met de beslissing om pre-orders van Cyberpunk 2077 niet te belonen met in-game bonussen.

 1.   
  Mattiees's avatar

  daarnaast zullen er vast en zeker dlc pakketten volgen, die de microtransacties inderdaad overbodig maken.

 2.   
  fantasyfreak's avatar

  Maar zo hoort het toch ook gewoon. Gewoon hoge kwaliteit games maken en dan verkoopt het wel. En met goede DLC krijg je dan ook wel extra inkomsten 🙂

  The witcher 3 is iedere euro waard

 3.   
  Anoniem-2128794054's avatar

  En daarom hou ik zo van cd project red de dlc pakketten die later uitkomen zijn het vrijwel bijna ook altijd dik waard kijk naar de witcher bijna 30 uur meer game play