Componist Jeremy Soule beschuldigd van verkrachting

Jeremy Soule, de legendarische componist achter de muziek van vele games, werd eerder vandaag beschuldigd van verkrachting. Indie-ontwikkelaar Nathalie Lawhead deed vandaag per confronterende blogpost haar verhaal van hoe ze in 2008 verkracht werd door Soule, terwijl ze beiden gezamenlijk aan een indie-project werkten.

De gedetailleerde blogpost vertelt over hoe Lawhead de legendarische componist jaren geleden leerde kennen, en hoe ze snel “klikten” met hun passie voor kunst en creativiteit. Nadat een vriendschap opbloeide, zou Soule vaker openhartig zijn geweest over hoe hij muziek als intens seksueel ziet, hoe veel vrouwen hem “verraden” zouden hebben en hoe hij zijn nummers vaak schrijft als ode aan vrouwen of seksuele gebeurtenissen. Dat soort onderwerpen zouden “donkerder en donkerder” van toon gegroeid zijn.

Volgens Lawhead duurde het niet lang voordat Soule ook ongevraagde seksuele avances maakte, waarbij de succesvolle componist nadrukkelijk aangegeven zou hebben dat het “hem of niets” zou zijn voor haar carrière. Dat mondde uiteindelijk uit in verkrachting, aldus Lawhead.

Ondertussen faciliteerde Lawhead en Soule’s gezamenlijke werkgever (naar in ieder geval Lawheads eigen ervaringen) een vreselijk uitbuitend klimaat voor haar werkzaamheden, waarbij ze tot twee keer toe instortte door stress.

De blogpost gaat ook verder in over Lawheads jaren die ná de “vriendschap” met Soule volgde. Ze verdenkt Soule ervan om ook later nog een vinger in de pap gehad te hebben met haar toekomstige werkgevers, gezien Soule over aardig wat connecties in de industrie beschikt.

Dat leidde ertoe dat een eerstvolgende project voor Lawhead ook volledig in de soep liep, waarna de neerwaartse spiraal al op volle toeren kwam. Door onderbetaling, slechte communicatie en veel crunch ging Lawhead er fysiek en mentaal op achteruit. Haar werksituatie verergerde, en ze werd meer dan eens buitenspel gezet voor haar reeds voltooide werk aan een succesvolle alternate reality game (ARG). De vaak ongemakkelijke e-mails heen en weer deelt Lawhead nu uitgebreid in haar blogpost.

Lawhead heeft gedurende een flinke tijd suïcidale periodes moeten doorstaan, met één mislukte zelfmoordpoging tot gevolg.

Inmiddels is Lawheads toestand vele malen verbeterd, nadat ze haarzelf voor een zoveelste keer wist te herpakken. Ze werkte door aan haar eigen passieproject Tetrageddon (waar ze ook vóór alle narigheid aan sleutelde), welke uiteindelijk werd opgepakt voor showcases op E3 en nog aardig in de prijzen viel.

Sindsdien leek Lawhead ook terecht te komen bij vele prettigere werkgevers; iets waarvan ze meerdere jaren dacht dat het niet mogelijk was in deze industrie. De indie-ontwikkelaar heeft er een wantrouwende houding tegenover machtige mannen aan overgehouden, zo concludeert haar verhaal.

Jeremey Soule zelf heeft officieel nog geen respons gegeven op Lawheads confrontrerende beschuldigingen, net als andere indie-ontwikkelaars die elders in het verhaal geïmpliceerd werden. Saillant detail is wel dat Soule zijn officiële Twitter- én Facebook-account terstond verwijderd heeft, zonder alvorens een officieel statement vrij te geven.

De muziek van Soule is nog altijd in talloze, legendarische games te vinden. Zo voorzag Soule onder meer Guild Wars, de Putt-Putt en Pajama Sam-franchises en de laatste drie The Elder Scrolls van hun symfonische soundtrack, al gaf Soule al eerder aan niet terug te komen voor The Elder Scrolls 6, ook al had hij dat zelf graag gewild.

Lawhead geeft aan tegenwoordig niet eens meer na een Bethesda-persconferentie te kunnen kijken, gezien Soule’s muziek door diens hele bedrijf en mediapréséance galmt. Ze vraagt zich daarbij af hoeveel van de nummers uit Skyrim over haar gaan, gezien Soule kort na hun vermeende “vriendschap” aan de muziek voor die klassieker begon te werken.

Update: inmiddels heeft ook Aeralie Brighton, bekend van onder meer haar prominente vocalen op de Ori and the Blind Forest-soundtrack laten weten dat ze zich geïntimideerd en gemanipuleerd voelde door Jeremy Soule.

Brightons beschuldigingen dateren terug tot 2014 en gaan vooral over louche verzoeken en een toegestuurde video waarin Soule masturbeert, waarvan ze naar eigen zeggen nog bewijsmateriaal heeft op haar pc. Daarbij benadrukt ze expliciet dat de intimidatie nooit een fysieke vorm heeft aangenomen.

 1.   
  BearsRidingTanks's avatar

  De reden dat ie zen socials offline heeft gehaalt is makkelijk. Die gast krijgt nu, ongeacht of het nu waar is of niet, een gigantisch lading doodsbedreigingen en andere leuke berichten over zich heen.

 2.   
  Tadao's avatar

  Want dat soort beschuldigingen moeten naar twitter, natuurlijk, niet de authoriteiten

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Tadao: Punt is dat seksueel misbruik vaak moeilijk te bewijzen is in een rechtelijk geding. Voor iemand als Lawhead lijkt het me dan ook dat het verhaal uiten hun psyche goed doet (zoals ze zelf ook aangeeft), waar een rechtszaak misschien enkel oude wonden kan openen en alsnog geen gerechtigheid garandeert.

 4.   
  Tadao's avatar

  @Tom Kauwenberg: En dat begrijp ik ook, maar onschuld is soms net zo moeilijk te bewijzen, dus proberen mensen vaak liever het volk achter zich te krijgen. Ik heb geen recht om te zeggen welke van de twee partijen gelijk hebben, het is mijn plaats niet, maar weinig mensen willen werken met iemand die ook maar beschuldigd is. /Als/ hij onschuldig is, dan is de schade alsnog gedaan. Hoe dan ook, iemands leven raakt verprutst

 5.   
  mmx's avatar

  Deze rotzooi hoort in roddel forums niet op een game forum. Het is gewoon zooi

 6.   
  TylerDurden8's avatar

  @Tom Kauwenberg: Believe wamen mkay

 7.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Tadao: Daarom vind ik het ook opmerkelijk dat Soule zijn online kanalen per direct verwijderd heeft. Bewijst natuurlijk niks, maar je zou zeggen dat een onschuldig karakter dat niet zo maar zou doen, in ieder geval niet zonder eerst een statement af te geven.

  Met zo’n beschuldiging hoeft zijn carrière niet op slag dood te zijn, maar hij doet er nu zelf wel erg weinig aan om de ophef te sussen of de wereld het tegendeel te bewijzen.

  @mmx: Nogmaals: nieuws is nieuws. Soule is een grote naam en dit speelde gisteren hevig nogal in de sociale kant van de industrie. Zou het scheef vinden om dan maar te doen alsof onze neus bloedt en hier niet over te schrijven.

  @TylerDurden8: i respec wamen

 8.   
  Tadao's avatar

  @Tom Kauwenberg: En ik zou dat ook als een teken gezien hebben, maar het kan dan ook weer zijn dat ze begraven werden door commentaar of zelfs dreigingen van mensen die de kant van de twitteraar neemt. Twitter kennende kan het zijn dat zij zelf actie nemen, in het huidig klimaat, al zou dat meer herrie schoppen. Zelfs dat hele drama met die projared youtuber, die is een jaar stil geweest en terug getrokken om z’n verdediging te verzamelen, en hoewel ik die niet blind geloof, heeft het mij wel helpen herinneren om er als toeschouwer neutraler tegenover te staan.

  Het voelt gewoon als ‘Guilty until proven otherwise’ i.p.v. onschuldig tenzij anders bewezen word. Het voelt belachelijk, er is maar een luidruchtige beschuldiging nodig om de meeste bedrijven te overtuigen afstand te nemen van de beschuldigde om van alle drama los te staan. Kom je ook op dit verhaal terug? Ga je het achteraan, blijf je er bij tot het einde om volk te laten weten wat het hof erover zegt? Wat zijn verdediging is? Wat het vonnis word? Of word dit maar een enkel nieuwskopje over een beschuldiging van iets serieus, zodat het laatste wat wij erover herinneren zal zijn dat Jeremy Soule beschuldigd werd van verkachting?

  Nu is het wel spannend voor de roddel, maar ik wil de uiteindelijke, officiële waarheid horen. Misbruik van macht in de industrie, in elke industrie, is een punt dat veel aandacht nodig heeft, maar breng dan aandacht aan het eind punt. Aan de overwinningen tegen zulk macht misbruik, want dit riskeert volk gewoon om het recht in eigen handen te nemen door een kant te kiezen op basis van een enkel perspectief dat meer gericht lijkt op een slechte werk ervaring qua daadwerkelijk betaald worden dan verkrachting

 9.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Tadao: Ik denk dat je houding tegenover dit soort “cancel culture” heel zuiver is. Het publiek zou niet zo maar moeten beslissen over iemands carrière, toekomst of leven, vooral als het verhaal (en de feiten) eenzijdig of onvolledig is.

  Dat soort gevallen komen vaak neer op een ouderwetse “verbrand de heks” mob mentality en ik denk niet dat zoiets per definitie een goede gang van zaken is. ProJareds drama is, tot op zekere hoogte, inderdaad een aardig voorbeeld daarvan. Het gros van de beweging had al over zijn lot beslist, met slechts een greintje van het complete verhaal om conclusies uit op te maken.

  Ik hoop voor Lawhead dat ze nu meer op haar gemak kan zijn nu haar verhaal publiekelijk gemaakt is, en dat we het daarbij kunnen laten. Voor ons, het volk, zou het uiteraard prettig zijn om ooit uitsluitsel te krijgen over hoe het complete verhaal precies in elkaar zat (met feiten, bewijs en gerechtigheid), maar het is uiteraard helemaal aan haar of ze überhaupt zo ver wil gaan.

  Ik denk dat we in het algemeen gewoon waakzaam moeten zijn/blijven voor misbruik in de industrie en zeker open moeten staan voor álle verhalen, zonder meteen overstag te gaan met de “cancel culture”. Besluitvorming moet nog steeds gemaakt worden aan de hand van bewijsmateriaal en hoor- en wederhoor, niet met de digitale variant van hooivorken en fakkels.

 10.   
  mmx's avatar

  @Tadao: jij ziet het goed.

 11.   
  Tadao's avatar

  @Tom Kauwenberg: Ik vrees daarintegen dat, nu het verhaal met een enkel perspectief buiten staat, het juist verdiept moet worden. Dat men het moet inspecteren, niet er op reageren. Als haar verhaal daadwerkelijk klopt, hoop ik dat zij het bewijs vind dat nodig is om naar de rechter te stappen. Hoe dan ook vind ik het melden op twitter en verspreiden bij journalisten, althans ik neem aan dat ze contact zocht om haar verhaal te verspreiden, onnodig voordat er daadwerkelijk een rechtszaak is.

  Het vuurtje is gestookt, nu verwacht ik ook uiteindelijk te horen hoe de brand is gegaan wanneer het afgebrand of uitgeblust is wanneer het gebeurt.

 12.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Tadao: En ik sta volledig achter meer verdieping, maar persoonlijk ga ik deze gebeurtenis niet achterhouden omdat het nog niet hard gemaakt is in de rechtbank. Van mijn part noem je me dan onderdeel van het probleem (waarvan ik graag erken dat er inderdaad een is), maar zo werkt nieuws nu eenmaal. Men wil lezen/horen/zien wat er zoal speelt.

  Jeremy Soule is een grote naam binnen de industrie (bekendheid), beschuldigingen van verkrachting is niet gebruikelijk (opmerkelijk) en veel gamers hier hebben spellen gespeeld met zijn muziek erin (korte afstand tot het onderwerp). Volgens journalistieke vuistregels is alleen dat al meer dan genoeg om deze gebeurtenis “nieuwswaardig” te noemen.

  Overigens wil ik ook benadrukken dat in het daadwerkelijke artikel geen taal staat die overduidelijk voor het ene of het andere kamp kiest. Ik heb de beschuldigingen en delen van het verhaal van Lawhead precies zo opgepakt dat lezers er zélf hun oordeel over kunnen geven; nergens staat iets dat niet bewezen is hier herschreven als zijnde de waarheid.

  Natuurlijk, als iemand daadwerkelijk (on)schuldig wordt bevonden, is dat dubbel en dwars nieuwswaardig, maar het lijkt me ook scheef als we voor ál ons nieuws af moeten wachten op wat de rechtstaat erover te zeggen heeft, eer we iets mogen zeggen.

  Bonuspunten voor deze discussie trouwens. Voelt superciviel en prettig (en ik waardeer je inbreng enorm), waar dit op andere internationale media soms nog flink uit de hand kan lopen.

 13.   
  Tadao's avatar

  @Tom Kauwenberg: Ik geef toe dat ik dan ook iets… Meer had verwacht. Minder politiek op wat voor niveau dan ook, maar toch iets hoger gegrepen dan beschuldigingen zonder antwoorden. Anders was ik wel naar kotaku gegaan.

 14.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Tadao: Bedoel je dat over mijn bericht of meer de gebeurtenis zelf? Want ik zie niet echt in hoe ik dit meer politiek gekleurd heb dan het was. Ik vertaal enkel puur wat er gezegd is, met (naar mijn idee in ieder geval) de meest neutrale woordkeuzes die mogelijk waren.

  Als het feit dát ik dit nieuws opgepakt heb (in plaats van het te negeren) al te veel politieke kleuring is, verwijs ik graag terug naar de opsomming over wat dit specifieke geval nieuwswaardig maakt.

 15.   
  mmx's avatar

  Dit soort rotzooi is slecht voor deze mooie site.Het is gewoon iets dat niet op een game forum hoort. Laat de rechters het uitzoeken. Ik vind nog steeds dat de shit van Social media .niet deugt. Als ik hier admin was had ik dit artikel a la minute verwijderd.

 16.   
  Petor's avatar

  @mmx: Gelukkig ben ik de eindbaas dan en ik denk dat je van 99% van onze content geniet, dan moet je dit wel kunnen hebben 😉

 17.   
  mmx's avatar

  @Petor: genieten doe ik zeker Peter.Zeker op dit forum. Maar aan de andere kant heb ik een verschrikkelijke hekel aan Social media .en ja ik kan die een procent wel aan.