Review: F1 2019

Het Formule 1-seizoen leek bij de start nog zo veelbelovend. Ferrari zou het Mercedes dit jaar dan toch eindelijk eens serieus moeilijk gaan maken, terwijl Red Bull met zijn nieuwe Honda-motor dan toch ook eindelijk weer eens verrassend uit de hoek kon gaan komen. De praktijk bleek echter anders en acht races op rij was het dan toch weer Hamilton of Bottas die hun rondjes het snelste wisten te rijden. Totdat dan toch de GP in Oostenrijk waar Max Verstappen weer eens een buitengewone race reed en als eerste niet-Mercedes-coureur als eerste wist te eindigen. Gelukkig weet Codemasters met F1 2019 dan toch net iets meer spanning te brengen dan dat Liberty Global met het huidige Formule 1-seizoen voor elkaar krijgt.

Cliché

Bij sportgames met een jaarlijkse release, of het nu FIFA, NBA of F1 is, schrijft de review zich vrijwel zonder uitzondering vanzelf. Met hier en daar een nieuwe feature, maar vooral wat optimalisaties weet de ontwikkelaar het spel weer net verfrissend genoeg aan te laten voelen ten opzichte van de voorganger. Echte vernieuwingen blijven echter achterwege. Het zijn clichés, maar ook bij F1 2019 kunnen we ze weer van stal halen. Of het nu F1 2018 of F1 2017 is die je als laatst gespeeld hebt, F1 2019 zal je niet ineens van de stoel blazen qua vernieuwingen.

De vraag is in hoeverre dat kwalijk is, want Codemasters is de laatste paar jaren uitstekend bezig met de F1-franchise en weet het niveau toch steeds weer een beetje op te krikken. Het gaat dan ook zeker te ver om F1 2019 een rehash van het vorige deel te noemen. Zo wordt eigenlijk wel al direct duidelijk als je je carrière start. Ditmaal begin je namelijk niet meteen in de koningsklasse, maar begin je je raceavontuur eerst in de F2. In de carrièremodus krijg je hier slechts een klein voorproefje van, want voor je het weet kan je je favoriete F1-team alweer kiezen en mag je je racing skills vertonen tegenover alle F1-grootheden.

Formula 2

Het F2-onderdeel dient in de carrière vooral als opstapje ter introductie van mederacers Lukas Weber en Devon Butler. Net zoals jij maken ze de overstap van de F2 naar de F1, waarbij ze in rivaliserende teams terechtkomen. Dat betekent dat je gedurende je carrière er twee rivalen bij hebt, maar echt heel spannend wordt dit allemaal niet. Waar ik koos voor McLaren als mijn F1-team en zo het plekje van Carlos Sainz innam, pikten Weber en Butler de zitjes in van Lance Stroll en Daniil Kvjat. Hoewel je Lance Stroll in de Formule 1 liever kwijt dan rijk bent, is het toch jammer dat je hierdoor bekende F1-coureurs inruilt voor nepperts, die eigenlijk geen enkele meerwaarde hebben. Aangezien Lando Norris, George Russell en Alexander Albon het afgelopen jaar allen de overstap van de F2 naar de F1 hebben gemaakt, was er met hun best een alternatief scenario mogelijk geweest.

Als het voorproefje in de F2 desalniettemin je interesse heeft gewekt of je simpelweg na talloze races in de koningsklasse wel toe bent aan wat anders, dan is er goed nieuws. Buiten de carrièremodus om kun je namelijk wel degelijk gewoon een volledig championship in de tweede racedivisie bij elkaar rijden. De F2-auto’s zijn minder snel, maar hebben tegelijkertijd ook minder grip en downforce dan hun tegenhangers uit de F1 en dat maakt de F2-races toch nog behoorlijk lastig.


Naast het F2-uitstapje doet de carrièremodus weinig verrassends. Gedurende het seizoen sprokkel je nog altijd resource points bij elkaar waarmee je je auto via een identiek R&D-systeem als in F1 2018 kunt verbeteren. Met post-race interviews kun je met je antwoorden je R&D-teams daarbij wederom motiveren (en ook demotiveren), waardoor de upgrades goedkoper worden en een grote slagingskans krijgen (of vice versa). Mooi meegenomen is nu dat je vrije trainingen kunt simuleren, maar dan toch een gedeelte van de te verdienen resource points ontvangt. Het houdt op den duur de vaart in de carrièremodus, want na een tijdje heb je alle oefeningen die je voorgeschoteld krijgt, wel gezien.

Online knutselen

Ook voor de liefhebbers van het onlinecomponent van de F1-games is er in F1 2019 weer wat nieuwigheid te vinden. Leuk is de mogelijkheid om het uiterlijk van je bolide te pimpen door, zij het met beperkingen, met de liveries te gaan knutselen. Wekelijkse evenementen maken het aantrekkelijk om steeds weer terug te keren naar het online gedeelte en het racen in leagues maakt het mogelijk om onder meer je eigen racekalender samen te stellen.

Conclusie

Gezien de F1-kalender van 2019 geen grote verrassingen wist te bevatten, moeten we het in tegenstelling tot vorig (Paul Ricard) en uiteraard volgend jaar (Zandvoort!) doen zonder een nieuw circuit. Toch heeft Codemasters met de introductie van de F2 wel degelijk een nieuwe lading content aan F1 2019 toegevoegd. Ook de carrièremodus wordt hiermee van een impuls voorzien, al is het jammer dat rivalen Weber en Butler de plekjes innemen van bestaande coureurs in de koningsklasse.

Bovenal is natuurlijk belangrijk dat F1 2019 weer ontzettend lekker racet, waarbij opvalt dat de impact van racen over de kerbs net wat heftiger lijkt, en dat is na de afgelopen delen in de franchise natuurlijk ook niet echt meer een verrassing. Tel daarbij op dat de A.I. weer net een beetje gefinetuned is en het er grafisch allemaal ook weer een tikje fraaier uitziet. Het moge dan ook duidelijk zijn dat F1 2019 genoeg te bieden heeft voor F1-fans om de aanschaf te rechtvaardigen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Racet heerlijk
 • Toevoeging F2
 • Grafische vooruitgang

Wat is NOT

 • Verandert weinig wezenlijks
 • Weber & Butler

8.5

 1.   
  NdeM's avatar

  Ik vind het Weber/Butler verhaal juist wel lachen. Zo krijg je toch een beetje een verhaallijn in het spel. Verder wel eens met de punten die benoemd zijn 😉

 2.   
  Leon 2.0's avatar

  @NdeM: Ja, op zich vind ik het verhalende element ook wel aardig hoor. Het is nu alleen wat (te) beperkt uitgewerkt. Daarom is het ook een beetje jammer dat je er wel twee F1-coureurs voor opgeeft. Verder heeft het zeker wel potentie, zou uiteindelijk best een The Journey-achtig iets kunnen worden.

 3.   
  darroox's avatar

  Ik hoop het tweaken van je auto overzichtelijker makkelijker is gemaakt.