GOG integreert alle gameplatformen in Galaxy 2.0

In 2015 kondigde GOG, het verkoopplatform dat gerund wordt door The Witcher– en Cyberpunk 2077-ontwikkelaar CD Projekt RED, aan dat het een eigen client zou krijgen om de strijd met Steam aan te gaan. Deze heet GOG Galaxy en verliet in 2017 de betafase. Dat is alweer even geleden en GOG verkeert naar verluidt in financieel zwaar vaarwater, dus het lijkt tijd voor een flinke update. Deze is dan ook aangekondigd in de vorm van GOG Galaxy 2.0.

Met Galaxy 2.0 pakt GOG het een stuk ambitieuzer aan dan met versie 1.2 van het programma: waar we nu een client hebben waarmee we onze games kunnen downloaden die we via GOG hebben gekocht, wil het bedrijf met de nieuwe versie álle gameplatformen in één programma integreren.

Het idee is dat je het programma verbindt aan je verschillende accounts, zoals Uplay, EA Origin en Steam. Maar daar blijft het niet bij, want ook je console-gamingactiviteiten kunnen worden geïntegreerd. Het is momenteel nog niet bekend of alle platformen bij de lancering kunnen worden geïmporteerd, maar volgens GOG is het de bedoeling om officiële integratie te bieden voor alle grote platformen.

Klinkt leuk natuurlijk, maar waarom zouden we dit eigenlijk willen? Natuurlijk houdt GOG nog het een en ander voor zich, maar GOG Galaxy 2.0 moet onder meer je achievements, speeltijd en vriendenlijsten bijhouden. Ook gaat de app dingen als cross-platform (voice-)chat aanbieden.

Maar bij zulke diepgaande integratie tussen je platformen is privacy natuurlijk al snel een zorg van veel mensen. Echter, GOG verzekert gamers ervan dat het bedrijf hier rekening mee houdt. Het bedrijf belooft dat Galaxy 2.0 niet zal spioneren op je apparaten. Daarnaast wordt data van gebruikers opgeslagen in servers van GOG om synchronisatie te vereenvoudigen, maar als je wilt dat deze wordt verwijderd, kun je dat volgens de aankondiging met één muisklik voor elkaar krijgen.

Mocht je overigens denken dat dit een directe voortzetting is van GOG Galaxy, dat is niet helemaal waar. Galaxy 2.0 is compleet van de grond af opgebouwd. Dit is gedaan voor betere prestaties en natuurlijk om het design flink te kunnen veranderen. Wel blijft het zo dat ook Galaxy 2.0 volledig optioneel is, zelfs voor de games die je via GOG aanschaft.

Op dit moment is het natuurlijk allemaal nog wat vaag, want er wordt nog volop gewerkt aan het programma. Het is ook nog niet duidelijk of alle partijen wel zitten te wachten op integratie in GOG Galaxy. Er komt een gesloten beta waar je je nu voor kunt registreren.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren