Microsoft sluit Notch buiten van Minecraft-jubileum

Het tienjarig jubileum van Minecraft staat voor de deur, en weer lijkt Microsoft zich verder te willen distantiëren van diens originele bedenker, Marcus “Notch” Persson.

Een decennium geleden was het Notch die Minecraft bedacht en ontwikkelde (waarna hij de franchise in 2014 aan Microsoft verkocht), maar langzaam maar zeker lijkt de huidige rechthebbende partij die oorspronkelijke invloeden te willen begraven. Woordvoerders van Microsoft hebben Variety laten weten dat Notch absoluut geen onderdeel zal vormen van de festiviteiten rondom Minecrafts aankomende verjaardag.

De reden? Zelf geeft Microsoft aan dat Perssons uitspraken niet langer in lijn zijn met die van Microsoft en Minecraft-ontwikkelaar Mojang, die tijdens de Minecraft-overname evenals onderdeel werd van Microsoft. Daarbij werd blijkbaar niet aangehaald op welke specifieke uitspraken gedoeld werd, al zullen veel gamers op social media dat gemakkelijk zelf in kunnen vullen: Notch is met name op zijn drukbezochte Twitter-account (met momenteel 3.7 miljoen volgers) een nogal omstreden figuur geworden over de afgelopen jaren.

Enkele, recente opvattingen van Notch worden door sommige Twitter-gebruikers gezien als extreemrechts, transfobisch en doorgaans bijzonder controversieel. De Zweedse miljonair neemt geen blad voor de mond en spreekt zich volop uit over (onder andere) geopolitieke issues, de voordelen van psychedelische drugs en zijn visie op genderdebatten, waardoor velen de gepensioneerde ontwikkelaar nu afschrijven als een slechte invloed, zeker voor het (vaak toch iets jongere) Minecraft-publiek.

Daarnaast heeft Persson in de afgelopen vijf jaar ook geen vinger meer op Minecrafts verdere ontwikkeling gelegd, wat voor Microsoft ook een factor speelt in zijn buitensluiten.

De verdere distantiëring van de controversiële Notch komt niet als een verrassing, gezien Microsoft en Mojang enkele tijd geleden ook al Notch’ referenties uit het splash screen van Minecraft sloopte. Nog altijd staat Persson netjes weergeven in de credits van het spel, maar een reeks gele, pulserende verwijzingen naar hem werd wel uit het menuscherm gevist.

Minecraft zag 17 mei 2009 voor het eerst het daglicht, destijds nog in een ultiem vroege alpha-fase van het spel. Vanuit daar zag de game een gigantische groei in spelers, om 18 november 2011 voor het eerst officieel te lanceren op pc. Sindsdien is het toegankelijke survivalspel over en weer geport naar allerlei apparaten en consoles, met nieuwe updates en alternatieve versies in overvloed.

  1.   
    Broodbeleg's avatar

    Zo controversieel klinkt Notch niet.