Project xCloud krijgt later dit jaar openbare beta

Op de Inside Xbox-presentatie waren niet alleen Halo: Reach en de pc-versie van Halo: The Master Chief Collection aanwezig, maar ook het eerder al aangekondigde Project xCloud, waarmee games naar zo ongeveer elk apparaat kunnen worden gestreamd.

Tijdens de presentatie werd gezegd dat het doel is om eenzelfde ervaring als met muziek te bieden: je denkt niet aan welke muzieksoort je luistert als je in de bus zit, maar gewoon waar je zin in hebt. Zo moet het voor Microsoft ook worden voor games. Daarom worden de games die je wilt spelen, gerenderd in de cloud en vervolgens gestreamd naar het apparaat van je keuze.

Om deze functie in te schakelen, hoeven ontwikkelaars zelf helemaal niets aan te passen aan hun producten. Volgens Microsoft werkt het dus met alle games die speelbaar zijn op Xbox en/of pc.

Tijdens Inside Xbox werd een demo getoond waarin een Android-telefoon was gemonteerd op een Xbox One-controller om als scherm te dienen. Daarbij was de controller via Bluetooth verbonden met de telefoon. Het is niet bekend of er ook een bedrade bediening kan worden gebruikt om de eventuele input lag verder te verminderen. Daarnaast waren er enkele beelden te zien van een ander apparaat waarop games werden gestream, waaronder iets dat ernstig op een Nintendo Switch leek.

Maar de grote vraag is natuurlijk: wanneer kan de gewone man nou met deze technologie aan de slag? Het antwoord op die vraag werd soort van gegeven tijdens de presentatie, want later dit jaar moeten de eerste openbare testfasen van start gaan.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Als ze dit gewoon eens van het begin af aan overtuigend op kunnen pakken, man… Denk eens na over hoe revolutionair vet dat zou kunnen zijn. Beetje casual Forza-races rijden terwijl je wacht op de trein of gewoon op je Switch uitvaren met Sea of Thieves (Rare is terug bij Nintendo, y’all), mochten die instemmen dan.

  Hoop ook zeker dat Xbox vanzelf op de proppen komt met een USB-C connector voor de Xbox One-controller, of inderdaad iets om verdere input lag mee te voorkomen. Zo niet, dan blijft xCloud waarschijnlijk wat sneller hangen bij de meer casual spellen. Ook prima.

 2.   
  someone else's avatar

  Planet coaster op mijn macbook werkt als een zonnetje met geforce NOW, met unlimited 5g in de nabije toekomst is de tijd van dit soort services bijna aangebroken denk ik! Vraag is alleen wel in welke scenario’s je dit nou echt nodig hebt… meer vrijheid in huis (niet meer vast aan pc) is fijn, maar ga je dit in de trein gebruiken? Denk het niet. Of het ooit het geld waard gaat zijn vraag ik me af, maar de techniek is gaaf!

 3.   
  Mike2165's avatar

  Daarnaast waren er enkele beelden te zien van een ander apparaat waarop games werden gestream, waaronder iets dat ernstig op een Nintendo Switch leek.
  Ik heb de hele handel een paar keer terug gekeken maar kan het niet vinden. Mischien heeft iemand een timeframe wanneer dit gebeurt.