Steam verbande in december 600.000 spelers; CS:GO grootste oorzaak

Valve’s distributieplatform Steam heeft de laatste tijd aardig wat leuke hoogtepunten, maar mogelijk nog wel meer dalletjes. En vandaag valt het nieuws mogelijk ergens in het midden. In de maand december van 2018 verbande Steam namelijk zeker 609.378 accounts (volgens SteamDB), een recordaantal voor de spellenservice.

Het inmiddels welbekende Valve Anti-Cheat (VAC) systeem is voor veteranen van Steam een welbekende factor, maar die draaide in december wel flinke overuren. De grootste oorzaak zou daarbij liggen bij Counter-Strike: Global Offensive, zo achterhaalde Twitter-gebruiker @Nors3 middels wat research:

Waar komt dan plots die banhammer-piek in CS:GO vandaan? Een mogelijk antwoord ligt voor de hand; de lancering van Counter Strikes eigen Battle Royale-modus, Danger Zone. Of eerder, de update die daaraan gekoppeld ging. Met Danger Zone werd CS:GO namelijk ook free-to-play, wat op diens beurt waarschijnlijk weer een flinke lading nieuwe accounts (en mogelijk smurf-kopietjes) tot Steam doet stromen.

De eerste twee golven aan verbanningen lijken dat vermoeden al te onderstrepen; die vonden nog geen week naar de gratis uitrol van CS:GO plaats. Drie latere massaslagen met de banhammer volgde daarna rond de feestdagen.

Sinds de jaarwisseling lijkt het VAC-systeem weer een beetje afgekoeld te zijn. In afgelopen week werd “slechts” 42.000 accounts de deur gewezen, wat ongeveer neer zou komen op een normale gang van zaken voor Steam.

  1.   
    Cooky-NL's avatar

    Ik merk het met mijn CS:GO community ook heel erg… tientallen bans per dag van een zestal servers. Leuk hoor, gratis….