Review: De Sims 4: Word Beroemd

Het inmiddels vier jaar oude De Sims 4 verwelkomt alweer zijn zesde uitbreiding: Word Beroemd. Zijn onze Sims eindelijk geacclimatiseerd in De Sims 4: Jaargetijden, brengt dit pakket een vijfde seizoen met zich mee: Award Season!

Trotse ouders Electronic Arts en The Sims Studio hebben wederom een knaller van een Expansion Pack afgeleverd, en dat in een ongebruikelijk korte tijd na de vorige. Onder andere senior producers als SimGuruGrant hebben zich al vaker uitgesproken over de aangepaste manier van uitbreidingen naar het simulatiespelletje te brengen. Iets meer creatieve vrijheid, iets minder denken in productiestramienen.

En bij dezen is die kogel door de kerk; De Sims 4 is eindelijk los van de jaarlijkse uitrol van één grote uitbreiding, gevolgd door meerdere, kleinere accessoires met elk hun eigen-bla-bla-bla — nee, het is maar beter zo…

Road to Starlight Awards

Vanzelfsprekend is de grote nieuwe carrière: die van acteur (m/v). Schrijf je in bij een agentschap, spit door hun lousy aanbod aan kansjes en begin aan je eerste auditie. Top! De hoofdrol in de wasmiddelreclame is voor jou! Je hebt nu één à twee dagen om je voor te bereiden op je debuut op het witte doek. Of smerig zilver, om precies te zien.

Werk aan je charisma en dompel jezelf helemaal onder in een emotie die van pas komt bij elke volgende opdracht. Een goed voorbereide acteur is al een halve wereldster. Het acteervak is een actieve carrière, wat het eerst zijn intrede deed in De Sims 4: Aan Het Werk. Dit houdt in dat je met jouw Sim mee mag naar de werkvloer — in dit geval de filmset.

Als acteur heb je een gezette tijd om de benodigde taken uit te voeren: met je tegenspeler een scène oefenen, je haar en make-up laten doen door de visagist, je omkleden met behulp van de costume designer, even snel een hapje eten, je Simstagram updaten en dan aan de regisseur laten weten dat je klaar bent voor jouw spotlight. Je voert de scènes allemaal foutloos en hier en daar wat gedurfder uit, en CUT! De dag zit erop, het brood ligt op tafel en je eerste Starlight Award-nominatie is een stapje dichterbij.

Word de nieuwe PewDiePie

De roemfactor is echter niet alleen van toepassing op Sims wiens levensdoel het is een meesteracteur te worden, iedereen kan op zijn eigen manier bekendheid vergaren. Zanger worden, bekend dj of de beste arts van de stad; het verdienen van deze nieuwe vorm van roem kan op allerlei manieren.

Zo is er sinds kopt ook de mogelijkheid om influencer te worden. Jawel; nog nooit stonden je Sims zo dicht bij onze bizarre realiteit. Sims kunnen voortaan beginnen met streamen vanuit huis, allerlei gesponsorde unboxing-videos maken of simpelweg volgers vergaren door veel (te veel) selfies te plaatsen op Simstagram. Angstvallig echt, allemaal.

De roempunten die je op weg naar het worden van een wereldster verdient, kun je op hun beurt weer gebruiken voor grappige perks en vaardigheden. Zo kan het zijn dat jouw Sim graag poseert voor de paparazzi, wat natuurlijk weer het binnen harken van meer roempunten weer in de hand werkt.

Wie weet, is jouw superster een oprechte weldoener. Een Sim die graag bezittingen doneert aan zijn of haar fans en de vergaarde bekendheid graag gebruikt om inspirerende toespraken te geven over de geheimen naar succes. Of wil je een keer een liefdadigheidsstream organiseren, maar ben je bang dat je het niet de hele nacht vol kunt houden? Vrees niet; ook daar is een perk voor!

Fanmail, stalkers en ijdeltuiterij

Helaas kent faam niet alleen voordelen, je Sim verdient over verloop van tijd ook wat eigenaardigheden. Deze worden volledig bepaald door de manier waarop jouw Sim zich gedraagt en worden dus niet handmatig gekozen. Een interessante keerzijde voor alle welvaart en rijkdommen die je over je Sims stort, zo blijkt…

Zit jouw Sim veel op Simstagram? Grote kans dat straks de hele wereld op de hoogte is van het telefoonnummer van deze dame of heer. Je zult te pas en te onpas berichtjes ontvangen van enthousiaste fans, haters en stalkers. Mocht je nederige Sim altijd klaarstaan voor de fans voor handtekeningen, praatjes, knuffels en selfies, kan het gebeuren dat je opeens erg veel ‘fanmail’ krijgt met een vissig luchtje. Veelvuldig gebruik van de spiegel kan het omslaan in flinke ijdeltuiterij. Te lang niet in de spiegel gekeken kan dan weer wat extra zenuwen genereren. Want ja, wie weet ligt er paparazzi op de loer…

Del Sol, of Hollywood?

De nieuwe buurt, Del Sol Valley, is erg duidelijk gebaseerd op Los Angeles in Amerika. Dit is natuurlijk de hotspot voor grote YouTubers én de historisch accurate locatie van Hollywood, het entertainmentwalhalla. Een prima uitbreiding op de reguliere Sims-ervaring — vooral nadat Jaargetijden géén eigen regio meenam — maar wel eentje die ontbreekt aan wat meer vrijheid in kavels…

In de starterswijk zijn drie beschikbare erven, waarvan slechts één onbebouwd. Ook in het dure en exclusieve The Pinnacles zijn maar drie kavels, waarvan er maar eentje een onbewoonde villa bevat. Geen enorm drama, maar voor sommigen staat de klacht als een huis. Op een nader te bepalen kavel.

Overigens zijn er ook wat nieuwe kavelkenmerken, een reeds geïntroduceerde feature uit het Stedelijk Leven-era. Celebrity Home voor bewoonbare kavels en Hottest Spot in Town en Up-and-Coming Hotspot voor openbare kavels.

De verdere uitwerking van de wijk is echter enorm gedetailleerd met een Amerikaanse highway, een toffe skyline (mét een bijtijds voorbijrazend vliegtuig) en zeker vanuit The Pinnacles is het uitzicht adembenemend.

Mocht je De Sims 4: Jaargetijden bezitten, dan is het klimaat van Del Sol Valley vergelijkbaar met dat van Oasis Springs. Geen harde winters met sneeuw, maar wél langere periodes van warmte en droogte. Net het echte Californië.

Conclusie

Eerlijk is eerlijk: de volwaardige uitbreidingspakketten van De Sims 4 blijven toch het lekkerst. Met genoeg nieuwe features en een vrachtlading spulletjes om in je eigen creaties te gebruiken, zijn Expansion Packs als Word Beroemd de uitblinkers in hun categorie. Maar goed, dat resulteert ook meteen in een hoger prijskaartje, en daarmee een kritischer oog. Nu blijkbaar vaker dan eens per jaar.

Voor veertig euro heb je met Word Beroemd echter wél een uitbreiding te pakken die al sinds de allereerste generatie De Sims ongekend iconisch is. Je Sims beroemd maken, wie wil dat nou niet? En wat dat betreft is dit een van de meest uitgewerkte en doordachte packs die tot nu toe is gemaakt voor deze generatie. Ja, de buurt is wat aan de kleine kant, maar er zit genoeg diepgaande gameplay in om meerdere dagen, weken en Sims-levens zoet mee te zijn.

 

Word Beroemd is het zesde volwaardige uitbreidingspakket voor de vierde generatie van De Sims 4 (pc/Mac) en kost standaard 39,99 euro op onder meer Origin. Het pakket levert een breed scala aan extra spullen, succes, scenario’s en omgevingen, waar een beetje Sims-speler weer tientallen uren aan extra verhalen uit zou kunnen halen.

Gelijktijdig met de uitrol van het betaalde uitbreidingspakket heeft ook een gratis update in de vorm van terreinbewerking diens intrede gedaan. Weliswaar geen onderdeel van de Word Beroemd-content, maar desalniettemin een houding vanuit The Sims Studio die hielp bij het ontvangst van Word Beroemd en daarmee de stand van zaken rondom De Sims 4 in het algemeen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Diepgaande gameplay-elementen
 • Influencers zijn in
 • Geinige eigenaardigheden
 • Gratis uitrol terreinbewerking

Wat is NOT

 • Del Sol Valley aan de krappe kant

8.7

 1.   
  RLXTR's avatar

  Leuke review!

 2.   
  QTxJess's avatar

  @RLXTR: Thanks! 😀