De Sims 4: Aan het Werk!

Gamers wennen als geen ander aan nieuwe ontwikkelingen. Een coversysteem is nog niet geïntroduceerd, of wij verwachten dat alle soortgelijke games minimaal een coversysteem hebben. Hoe raar was het dan ook dat De Sims 4 lanceerde zonder de mogelijkheid om beroepen daadwerkelijk uit te oefenen? De Sims 3 had dit immers geïntroduceerd met de Ambities-uitbreiding. Het vierde deel gaat dat eindelijk rechttrekken met een eigen beroepenuitbreiding. Wij mochten keihard aan het werk met De Sims 4: Aan het Werk!

De middenstand

Natuurlijk kennen we het verdienmodel achter De Sims al langer dan vandaag. EA wacht met bepaalde features op uitbreidingen. Soms voelt dit geforceerd, maar eerlijk is eerlijk, de beroepen die je in Aan het Werk mag uitoefenen zijn veel vermakelijker dan het was in Ambities. We krijgen straks vier nieuwe beroepen voorgeschoteld die je volledig mag uitoefenen. We spreken hier over de politieagent, dokter, wetenschapper en ondernemer. Jawel, ook de middenstand doet zijn intrede in De Sims, want hiermee kan je een heuse winkel openen. Dit is een onwijs leuke bezigheid, want als ondernemer ga je inkopen doen, veel praten met klanten en uiteindelijk een heel warenhuis opzetten.

Met het verkopen van je eigen producten kun je best rijk worden. Je kunt reclame maken, zodat het nog drukker wordt in je zaak en je wordt bij iedere verkoop beloond met beloningspunten, die je kunt verzilveren voor nieuwe winkelmeubels, reclameborden en personeel. Het uiteindelijk doel is natuurlijk om zelf eens per week langs te rijden om te kijken of er winst wordt gemaakt en verder lekker niks doen!

De ambtenarij

Hoe leuk het hebben van een eigen zaak ook is, tot nu toe vind ik de politiecarrière het leukst. Je begint als stagiair op een enorm politiebureau, waar je van alles kunt doen. Je kunt DNA-onderzoek doen, criminele sims in een line-up zetten, zodat slachtoffers ze kunnen identificeren, gevangenen bezoeken, vingerafdrukken analyseren en nog veel meer. Je begint met simpele klussen als het patrouilleren in een wijk en buurtonderzoek doen na een inbraak. Later (dit hebben wij echter nog niet gespeeld) kun je rechercheur worden en zelf al het onderzoek doen. Via tussentijdse opdrachten (ondervraag twee verdachten, neem drie vingerafdrukken af) maak je steeds meer kans op promotie. Erg leuk gedaan.

Hetzelfde geldt overigens voor de dokter, die hetzelfde is opgebouwd als de politiecarrière. Je dient in het begin alleen bloeddruk op te meten, terwijl je later gaat opereren en er spoedeisende gevallen komen om te genezen. Dit alles speelt zich af in een groot ziekenhuis en zoals gezegd komt het overeen met de politieagent, behalve het inkomen dan, wat als dokter vele malen hoger ligt.

De linkse hobby

De minst leuke carrière is, wat mij betreft, de wetenschapper. Jawel, de buitenaardse wezens zijn terug en als wetenschapper kun je afreizen naar andere planeten om deze aliens te onderzoeken. De grens tussen grappig en flauw is hier duidelijk. Aliens bevriezen met een freeze ray is gewoon te flauw en het deed mij weinig. Natuurlijk is dit persoonlijk voorkeur, maar ik heb het idee dat deze carrière echt voor de kleinsten onder ons is.

Conclusie

Drie van de vier beroepen zijn wat mij betreft een dikke toegevoegde waarde binnen De Sims 4. Het spelen van doktertje, politieagentje en middenstandertje is een leuke bezigheid, zeker als je bedenkt dat het werken in De Sims 4 tot nu toe gewoon het wachten was op het thuiskomen van je Sim. Dat je nu ook tijdens werkuren betrokken bent met je Sim voelt voor mij als een verdubbeling van gameplay. Er valt een gat weg. Wel vind ik 39,99 euro voor deze uitbreiding heel veel geld (tussen de 20 en 30 was beter geweest), maar Sims-spelers zijn dat inmiddels al gewend. Wel krijg je heel veel leuke nieuwe gameplaytijd met De Sims 4: Aan het werk!

 1.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  Ik moet echt een Pc regelen, want mis de sims toch best wel, 😉 #SIMS

 2.   
  yannick_TXL's avatar

  Best weinig voor een hele uitbreiding naar mijn mening, maar het politie en winkel gedeeltenlijkt me wel gaaf! En kun je als wetenschapper je zelf zien op planeten, of is dit gwn weer gerabbetholt? Wat het meeste gavallen bij de sims 3 zo was….

 3.   
  KingOfFrozenNL's avatar

  voor de mensen die een goedkoper alternatief zoeken om aan de Uitbreiding te komen is cjs cd keys een aanrader

 4.   
  Tom's avatar

  Schermsmurf schreef, "voor de mensen die een goedkoper alternatief zoeken om aan de Uitbreiding te komen is cjs cd keys een aanrader"

  Dit soort sites blijken anders wel vaak illegale verkooppunten te zijn. De keys zijn vaak op louche wijzen verkregen en worden achter de rug van uitgevers om verstrekt, zonder enige winstvorming voor de gedupeerde partij. Als een uitgever als Electronic Arts daarachter komt, zijn ze gerechtigd om de game weer van je profiel te verwijderen.

  Wil je dus zeker zijn dat je game naar behoren werkt, dan kun je het beste bij de officiële verkooppunten blijven.