NVIDIA faket maanlanding met real-time ray tracing demonstratie

Ray tracing is hét grote nieuwe keyword van NVIDIA’s elfde generatie videokaarten, die van onder meer de RTX 2080 en RTX 2080 Ti. Om nog eens haarfijn duidelijk te maken wat deze nieuwe technologie van lichtreproductie voor effect heeft, renderde NVIDIA zelf wederom een mooie demonstratie uit; een eigen reconstructie van de maanlanding.

In de zogenaamde Real-Time Ray Tracing Demo van NVIDIA zien we hoe de iconische Lunar Landing digitaal in scène wordt gezet. Niet zo zeer de maanlanding zelf, maar eerder hoe de iconische fotobeelden tot stand kwamen:

De demonstratie laat zien hoe real-time rendering van lichtinval een plaatje per direct veel realistischer kan laten ogen, allemaal door afzonderlijke lichtstralen (en daarmee ook reflecties en schaduwvorming) op een nieuwe manier te tackelen met de nieuwe RTX-chipsets.

Maken dit soort demonstratiebeelden jou al warm voor een nieuwe videokaart, of zijn dit soort video’s enkel effectief voor flat earthers en hun theorieën?

 1.   
  Neolite's avatar

  Het zijn allemaal hele mooie reclame filmpjes over Raytracing die Nvidia de laatste weken in omloop brengt. De techniek is in potentie een verschrikkelijk grote stap voorwaarts. Maar het is ook een hele zware techniek, zo zwaar zelfs dat de RTX 2080 moeite heeft om 60FPS te halen indien deze techniek ingeschakeld is.

  Conclusie omtrent Raytracing is dat de techniek nog in de kinderschoenen staat en je hier geen videokaart om moet gaan kopen. De kaarten voelen heel erg aan als een “stop-gap” maatregel totdat men met een volgende generatie komt.

  Dit zie je terug in de prijs van de kaarten, de positie tegenover Pascal en het gebrek aan ondersteuning van ontwikkelaars. Er is geen behoefte aan een fors sterkere videokaart, de stagnatie van consoleontwikkeling is hier debet aan. Dus voegt men nieuwe technieken om de “fanboys” en overige fanaten een nieuwe reden geven om een videokaart te kopen.

  Vergis je namelijk niet in de prijs/prestatie verhouding van deze kaarten. De RTX2070 is vergelijkbaar met de RTX2080/TI in zeer veel games. Gelet op de grote hoeveelheid GTX1080 kaarten die nu op de markt komen vanuit het Cryptomining is het een absolute no-brainer om een goedkopere GTX1080 op de kop te tikken en het uit te zingen tot er weer een noemenswaardige kaart op de markt komt.