Wie denkt aan ‘uitgesproken’ merken binnen de wereld der gaming peripherals, zal wellicht snel afdwalen richting grotere namen als Razer of SteelSeries. Merken met bewezen formules en gestileerde richtlijnen. Ironisch, eigenlijk, aangezien juist deze giganten vaak braaf in één vaste baan willen blijven en tal van andere kleine fabrikanten hun standaarden keer op keer achterna lopen. Daarom nomineer ik het Duitse Speedlink als een écht uitgesproken merk. Je kunt namelijk veel zeggen over diens lijn aan randapparatuur voor de gamers, maar één ding is zeker: dertien in een dozijn is het in ieder geval niet…
R-E-S-P-E-C?
Het betreft hier een gloednieuwe muis die verschijnt onder de banier van Speedlink: de zogenaamde Decus Respec, een spirituele opvolger van de al eerder verschenen Speedlink Decus. Beide modellen zijn online te kopen voor circa 39,99 euro, afhankelijk van de (web)winkel. Van een compleet nieuwe generatie is dan ook niet bepaald sprake, want de Respec laat zich eerder profileren als een geüpgraded broertje van zijn voorganger. Het aantal van zeven programmeerbare knoppen is identiek, de ergonomie is haast niet aangeroerd en zelfs specifieke stijlelementen galmen na in het vernieuwde ontwerp. Wel oogt het geheel nu nog iets uitbundiger dan eerst, met meer groeven en sneden om de LED-verlichting door te laten schemeren.
- Sensor: 400 tot 5.000 DPI optische sensor
- Polling rate: 250 tot 1.000 Hz
- Toetsen: 7 programmeerbare knoppen
- Verlichting: 7 kleuren, 2 zones – statisch, ademend of roulerend
- Kabel: 1,8 meter, gevlochten, gold-plated USB-connector
- Software: Windows drivers – 5 profielen, te linken aan applicaties
- Afmetingen: 92 × 128 × 41 millimeter (breedte x lengte x hoogte)
- Gewicht: 127 tot 145 gram (4 gewichtjes van 4,5 gram)
De grootste technische pijler van de Respec ten opzichte van het oudere broertje is uiteraard de sensor. Waar de voorganger het deed met een tot 5000 DPI precieze lasersensor, vormt de Respec nu een (nog) nauwkeuriger alternatief. De eveneens tot 5000 DPI reikende optische sensor sluit beter aan op de eisen van menig pc-gamer, en weet in dat opzicht ook absoluut niet teleur te stellen. De interne meetapparatuur lijkt stabiel te werk te gaan, zonder hinderlijke verspringingen of andere sensorische hekelpunten. Tel daarbij de tot 1.000 Hertz ultrapolling bij op en je kunt menig shooter-fanaat al tevreden stellen tijdens bijvoorbeeld een intens potje Overwatch. Mij in ieder geval wel.
Op de tast af
Een wat tastbaardere, fysieke vooruitgang is de toevoeging (of reductie) van het gewicht van de Decus Respec. De muis weegt van zichzelf namelijk een goede 127 gram, maar kan aan de hand van vier gewichtjes van 4,5 gram nog verder verzwaard worden. Geen overbodige luxe voor de gamer die graag meer keuze heeft in het gewicht van de muis. Lang niet iedereen zal er actief baat bij hebben, maar gamers die vaak wisselen van locatie of oppervlak om op te muizen, zijn hiermee wellicht gezegend. Het wisselen kan immers relatief snel en gemakkelijk, al mist er wel een vast doosje om de minuscule metalen cilindertjes op te bergen. Dat doet onder andere de Nederlandse Trust GXT 166 dan toch weer beter.
Ook de ergonomie lijkt met de vernieuwing tot in het uiterste te zijn getrokken. Voor vrijwel elke vinger zijn overduidelijke, vrij diepe groeven te vinden in het ontwerp. In het geval van mijn tamelijk langwerpige hand kwam dat goed uit, maar mogelijk zal het niet iedereen liggen. De Decus Respec is namelijk al wat aan de grote kant, maar met de toevoeging van de haast overdreven ergonomische vorm, kan dat wellicht ongemakkelijk zijn voor gamers met een wat kleinere voorpoot. En dan hebben we het nog niet over de linkshandigen; voor hen moet het gebruik van dit opvallende vehikel een Guantánamo-esque marteling zijn.
Vloeken
Toch lijkt de Decus Respec qua prijs-kwaliteit zeker zijn mannetje te staan. Met die bescheiden prijs van nog geen veertig ballen is een muis als deze zeker het overwegen waard, al zijn er nog altijd een aantal obstakels waar men tegenaan kan lopen. Voor mij is dat voornamelijk het ontwerp in zijn geheel. Speedlink kenmerkt zichzelf met een uitgesproken huisstijl, die lang niet iedereen aantrekkelijk zal vinden. Waar de originele Decus ook nog in het zwart verkrijgbaar was, wordt de Decus Respec enkel en alleen geproduceerd met enorme rode accenten. Niet alleen kan dat enorm vloeken op een wat rustiger bureaublad, het kleurt van zichzelf al niet erg modieus met de ingebouwde LED-verlichting.
Want ja, voor dat minieme prijsje kun je tegenwoordig ook op een beetje aanpasbare kleur rekenen. In het geval van de Decus Respec zijn dat zeven tinten (één meer dan voorheen) die uit de twee afzonderlijke LED-jes kunnen schijnen. Maar daarvan kleurt wellicht slechts een drietal mooi op het metallic rode kunststof in het ontwerp. Daarnaast lijkt in de verspreiding van dat licht ook het een en ander loos te zijn. Wellicht is het een stijloverweging van Speedlink, maar persoonlijk zag ik weinig klasse in het ‘doodbloeden’ van de kleuren. De groeven waaruit de LED-jes hun kleur moeten verspreiden, zijn namelijk bijzonder langwerpig, waardoor ze nooit helemaal evenredig verlicht blijken. In het pikdonker ziet dat er misschien nog tof uit; overdag spot je echter tal van plekken waar haast geen tintje meer doorheen lijkt te komen.
Anderzijds zijn er ook weer kleine ruimtes (rondom de duimknoppen of onder de primaire toetsen) waarvandaan het licht dan weer wél doorlekt, maar dat was waarschijnlijk weer niet de bedoeling. Natuurlijk, er zijn tal van gamers die er geen barst om zullen geven, maar voor mij voelde het toch als een blijk van minder geslaagde afwerking. Het doet twijfelen over de robuustheid van het geheel, terwijl die eigenlijk verder prima in orde lijkt.
Geen digitale schoonheidsprijs
Een ander aspect waarop de Decus Respec misschien wat minder stijlpunten scoort, is ongetwijfeld de software. De meegeleverde driver is namelijk aardig compleet, maar zal niet snel een schoonheidsprijs binnenslepen. Natuurlijk, men kan er DPI-standen, knoppenbindingen, ultrapolling, verlichting, macro’s, vijf profielen en zelfs applicatie-links instellen, maar daarna wil je dat beeld ook als de wiedeweerga weer van je netvlies rukken. Toegegeven, ergens is het wel een voortzetting van Speedlinks uitgesproken stijltje, maar de gamer die een strak en weloverwogen design liefheeft, zet dit niet met plezier op zijn systeem. Maar goed, waarschijnlijk had die gamer deze muis sowieso al linea recta gepasseerd bij het zien van het fysieke ontwerp.
Conclusie
Speedlink heeft met de Decus Respec bewezen dat het bedrijf zich daadwerkelijk wil onderscheiden van de concurrentie. Tegen een relatief zacht prijsje biedt het bedrijf wel een goede portie Duitse degelijkheid, in een bijzonder uitgesproken jasje. Van de opvallende, rode accenten tot aan de overdreven ergonomie en zelfs de bijbehorende driver: het voelt in ieder geval niet snel als dertien in een dozijn. Integendeel zelfs. De hervonden huisstijl van Speedlink is van straten verderop te herkennen.
Daartegenover staat wel dat dit ontwerp, alsmede de iets minder fraaie afwerking van het geheel, de doelgroep aardig doet slinken. Kleurencombinaties die wellicht kunnen vloeken met de rest van je bureaublad en aparte LED-verlichting die soms wel erg zwakjes doorkomt, maken dat de Decus Respec niet bepaald de meest sexy keuze is in een willekeurig aanbod van game-muizen. Het is een kwestie van smaak, die een potentiële koper in de afweging dient mee te nemen. En die balans is er nogal een, aangezien de Respec met technische feiten én een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding wél weer flinke punten weet te scoren. Ik bedoel maar: het muist gewoon ontzettend lekker, maar no way dat ik het beestje neerleg in het strakke, zwart-wit-blauwe stijltje van mijn eigen set-up.