Het ‘VI’ in GTA VI staat voor Vrouwelijk Inzicht

Een vrouwelijke protagoniste in een game als Grand Theft Auto, kan dat? Als we de stereotypen moeten geloven is het antwoord zowel ja als nee. “Vrouw achter het stuur is bloed op de muur”. En rationeel denkvermogen? Hou op met me! Heb jij ooit gelijk gekregen van een vrouw, zelfs wanneer zij compleet fout zat? Nou, dat dus. Maar Rockstar vindt het ogenschijnlijk allemaal wel meevallen. Er gaan namelijk geruchten dat je in GTA VI – oftewel GTA 6 – een dame onder de knoppen hebt.

Volgens wie dan? Bloomberg. Daar heeft men een behoorlijke lijst aan info omtrent de volgende telg in de ‘hallo, ik had voorrang want ik reed harder’ sim. Volgens Bloomberg zit Rockstar als sinds 2014 aan de game te knoeien en duurt het ook nog op z’n minst 2 jaar voordat wij daar iets van mogen ervaren. Holy Mozes, 10 jaar ontwikkelen! Dat zegt al wat, vind je niet?

Wat het vooral zou moeten zeggen is dat GTA 6 een loeier van een game moet worden. En volgens Bloomberg klopt die aanname redelijk. Om alles zo divers mogelijk te maken – wat tegenwoordig moet om niet direct gecanceld te worden – heeft Rockstar ervoor gekozen om een fictief Miami en omgrenzende gebieden als speelveld te kiezen. Zo krijg je een beetje van alles. Hippe stad, buitenwijken, hier en daar een stofbak… allemaal boordevol criminaliteit. Maar – en dit vindt men belangrijk – meer volledig ingerichte gebouwen waar je het interieur wan kunt ruïneren. En zoiets kost echt heul, heul veel tijd om te maken. Vandaar dat het allemaal zo lang duurt.

Maar gaandeweg zal er ook best wat veranderd zijn aan de originele pitch. Want in 2014 stond de wereld nog niet in het teken van LGBTQLEDUHDTV+, of zoiets. Mensen hadden een iets dikkere huid en schreeuwden niet direct moord en brand wanneer men een grapje maakte. Men was niet zo snel “offended”. Maar anno 2022 wel. Ik mag godverdomme Stray niet eens meer leuk vinden, want dat is racistisch. En als iets als een rijsthoedje op een robot al beledigend is, hoe de fuck moet Rockstar – de godfather der “op ’t randje” dialogen – daar mee omspringen? Simpel. Diversiteit. En vooral geen grappen meer maken over gemarginaliseerde minderheden.

Diversiteit hoe? De headline zegt het al. Vrouwelijk inzicht. Want zeg eerlijk, waarom zijn het altijd lompe, verwerpelijke kerels die de hoofdrol krijgen? GTA 5 kreeg er zelfs drie. Een ‘nigger’ scanderende Afro-Amerikaan (kan echt niet meer anno nu), een of andere vercrackte aso en een rijke boi die echt super vrouwonvriendelijk is. Kan echt niet hoor. En dat weet Rockstar maar al te goed. Dus om er zeker van te zijn dat de wereld niet struikelt over GTA 6, heeft men kennelijk besloten om één van de hoofdrollen toe te kennen aan een Latina. Volgens Bloomberg (paywall) dan, die dat ook maar weer van horen zeggen heeft.

“Rockstar’s next game, Grand Theft Auto VI, will include a playable female protagonist for the first time.

“The woman, who is Latina, will be one of a pair of leading characters in a story influenced by the bank robbers Bonnie and Clyde, the people said. Developers are also being cautious not to “punch down” by making jokes about marginalized groups, the people said, in contrast to previous games.”

En weet je, ik zit er allemaal niet mee. Want wat heb ik eraan om erover te gaan zitten mokken? Misschien wordt GTA 6 – ondanks de minder scherpe sneren – wel heel erg leuk en klaag ik al over zaken waar ik persoonlijk helemaal geen hinder van ondervind. Zoals het gros van het “hey, dat is beledigend hoor”-gepeupel doet. Zolang ik maar geen woke boodschappen op m’n scherm krijg wanneer ik een voetganger onder de wielen krijg. “Women can drive too. Don’t stigmatize”. Uiteraard, Rockstar. Waarom denk je dat mijn vriendin altijd het winkelwagentje mag duwen?

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren