Heeft Rockstar nog bestaansrecht?

Oh god ik hoop van wel. Maar tijdens het afstruinen van het internet kwam ik dit artikel tegen bij VG247. Een prima geschreven artikel, met een mening waar ik het totaal niet mee eens ben, maar waar Rockstar wel last van kan gaan krijgen. Niet in de verkoopcijfers, die worden immers behaald in de offline-wereld, maar wel qua beeldvorming, die wordt bepaald door Twitter. De actieve twitteraars zouden in Nederland goed zijn voor een zetel of 15 (kiesdeler uit 2021), maar qua online narratief zijn ze veel belangrijker dan dat.

Daar zit namelijk een oververtegenwoordiging van mensen die oprecht vinden dat je niet meer mag beledigen en constant in het slachtofferschap kruipen als iemand weer iets heeft gezegd waar zij het niet mee eens zijn. En ja, dat is zelfs er als het overduidelijk als een (slechte of goede) grap bedoeld is.

Nou Rockstar, ga er maar aan staan. Bully 2! Waar het gamejournaille in 2006 nog moord en brand schreeuwde omdat Rockstar werd gedwongen de game om te dopen van Bully naar Canis Canem Edit (want “het woord Bully is zo enorm beledigend”!), vraag ik me nu oprecht af hoe dezelfde journalisten zouden reageren op een game waarin een fictief personage fictieve andere personages fictief “in het ootje neemt” of erger.

En dan natuurlijk GTA 6. Wat waren we fan van GTA 5 hé. Wat was Trevor een heerlijke criminele hillbilly hé! Wat hebben we gelachen om die belachelijke yoga-instructeur Fabien hé! Wat hebben we genoten van Lamar in de missie Lamar Down hé.

Ja dat kan dus niet meer straks, aldus een klein maar vocaal gedeelte van de bevolking. Want Trevor is overduidelijk een (fictieve) racist, Lamar is zwart én zit in een gang dus dat is (fictieve) stereotypering en inmiddels ziet bijna elke actieve twitteraar eruit als Fabien en doen ze zelf aan yoga en chai latte amandelmelk en dan is het slachtofferschap weer snel gevonden.

Dus Rockstar! Wat gaan we doen? Gaan we een knotsgekke game afleveren die werkelijk alles wat er maar bestaat belachelijk maakt? Of gaan we, zoals de columnist van VG247 wil, daar vanaf stappen en “smaakvol” het wiel opnieuw uitvinden? Veel wijsheid toegewenst Rockstar.


@actieve twitteraar

  1.   
    Anoniem-108285802's avatar

    ik vind het wel mooi om te zien dat zelfs bij gamesites de doorgeslagen wokeness langzaam maar zeker bekritiseert wordt. power unlimited is nog wel super woke maar gamekings gelukkig inmiddels stukken minder. en dit artikel is ook wel weer een fijne bijdrage