Multiplayer uit nieuwe Dragon Age gesloopt

Electronic Arts staat te boek als liefhebber en significante grondlegger van het concept games-as-a-service. Zo ongeveer elke ontwikkelaar onder EA wordt gedwongen om online componenten toe te voegen om extra knaken te kunnen vangen. Zo ook de nieuwe Dragon Age, die in 2019 terloops genoemd werd in een update vanuit BioWare als zijnde in pre-productie. Destijds was er ook in deze van oudsher singleplayer-gerichte franchise sprake van het toevoegen van multiplayer-componenten om de cashflow aan te vullen, maar door recente ontwikkelingen binnen EA zijn deze er nu uitgesloopt. Dit heuglijke nieuws komt van Jason Schreier van Bloomberg, die heeft gesproken met anonieme bronnen binnen het bedrijf.

Buiten de melkkoeien als FIFA om heeft het bedrijf de afgelopen tijd namelijk ook flinke successen geboekt met singleplayer-games als Jedi: Fallen Order en Star Wars: Squadrons. Voeg daar het recentelijk afgesloten drama rondom Anthem – wellicht hét voorbeeld van games-as-a-service – aan toe, en je snapt dat EA eens nadenkt over of het inderdaad wel zo’n goed idee is om overal maar games-as-a-service in te proppen. Zeker ook omdat Anthem ook van BioWare afkomstig was, is besloten om de nieuwe Dragon Age vrij te houden van multiplayer.

Het besluit om multiplayer toe te voegen aan de opvolger van Dragon Age: Inquisition leidde destijds tot het vertrek van Mike Laidlaw, dat al enigszins in mysteriën was gehuld, die hiermee enigszins in context komen. Ook noemden sommige medewerkers van BioWare de game “Anthem met draken”. In de loop van de ontwikkeling zijn er mensen in de top van BioWare geweest die hebben gestreden om de nieuwe Dragon Age terug te laten keren naar een singleplayer-ervaring. Zij hebben nu dus eindelijk hun zin gekregen.

Dit betekent overigens niet dat er helemaal geen service-componenten in de game gaan zitten. Schreier zegt alleen dat de multiplayer eruit is gesloopt, maar de deur voor bijvoorbeeld (optionele) microtransacties staat nog open. Echter, als Star Wars Jedi: Fallen Order en Star Wars: Squadrons indicatief zijn wat betreft microtransacties, hoeven we ook daar niet bang voor te zijn. Wel is het zo dat dit allebei Star Wars-games zijn, en de exclusieve licentie loopt binnenkort af. Het zou dus kunnen dat EA zijn winstoogmerk enigszins liet varen onder de noemer “na mij de zondvloed”.

Hoe dan ook weten we nog bar weinig over de nieuwe Dragon Age, zelfs de titel is nog niet officieel. Wel is er vorig jaar wat concept art gelekt en kregen we begin dit jaar wat beelden en informatie over de setting uit officiële kanalen. We weten dat de game niet dit jaar verschijnt, maar het nieuws begint wel langzaam op gang te komen, dus wellicht krijgen we binnenkort ein-de-lijk concrete informatie.

  1.   
    GamerJaime's avatar

    Heel mooi nieuws! Ik zou bijna geloven dat EA eindelijk het licht heeft gezien. De tijd zal het leren of dat inderdaad ook zo is.