Het einde van Anthem is mogelijk nabij

Het doek zou deze week zomaar eens kunnen vallen voor BioWares Anthem. Na een behoorlijk tumultueuze launch en een verre van succesvol vervolgtraject, buigen de hoge omes van EA zich ergens deze week voor de laatste keer over het lot van de online looter shooter.

Het bericht komt van Bloomberg, welke heeft gesproken met drie mensen die behoorlijk dicht bij het vuur zitten. Volgens deze individuen – welke anoniem wensen te blijven – ligt de toekomst van Anthem momenteel in de handen van de hoge EA officieren, die ergens deze week de aangebrachte veranderingen gaan reviewen. Mochten deze veranderingen geen hoop tot verbetering brengen, dan is de kans groot dat EA er eigenhandig de stekker uit trekt.

In 2020 is het zogeheten Anthem Next team opgericht om deze broodnodige opknapbeurt uit te voeren. Volgens ingewijden is dit team – welke uit 30 man bestaat – veel te klein voor een taak als deze, welke volgens hen uit minstens het drievoudige zou moeten bestaan om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen. Of EA hier gehoor aan wil geven is nog onduidelijk, gezien een vertegenwoordiger van de uitgever heeft aangegeven “niet op geruchten en speculaties in te gaan”.

Problemen lijken Anthem soewieso te achtervolgen, waar deze ook gaat. Executive Producer Christian Dailey – een van de heren die de overhaul van de game moest leiden – werd afgelopen december nog gepiepeld toen het BioWare management eens eventjes goed door elkaar werd gehusseld, iets wat altijd bevorderlijk is voor het uitvoeren van een grootschalig project.

Mocht Anthem binnenkort de pijp aan Maarten moeten overhandigen, dan lijkt het erop dat het merendeel van de gamende mensen daar niet bijzonder rouwig om zal zijn. Met een User Score van 4.0 op Metacritic hoef je namelijk niet thuis te komen. Hoewel er ook mensen zijn die nog best wel wat potentie zien in Anthem, zijn er ook genoeg tegenhangers die Anthem bezien als “een brandende emmer schijt waar zelfs de strontvliegen nog niet van kunnen genieten”.

Aan alle beelddenkers: Goedemorgen en geniet van je ontbijt.

 1.   
  Patrick Meurs's avatar

  Ik besef me nu pas hoezeer Anthem en “End them” op elkaar lijken.

  Coincidence? I think not…

 2.   
  Zorroberner's avatar

  Dat wordt dan zeer waarschijnlijk het einde van Anthem. Kern van de game zat naar verluid (heb het niet gespeeld want had er al geen interesse in) niet goed in elkaar. Jaren hadden ze geen idee wat voor een spel ze wilden maken, dat vliegen is erin gebleven doordat een EA baas zei, wauw dat vliegen is vet. (Dit hoort toch overigens de kern van een game te zijn, dat je iets maakt en dat je reactie moet zijn wauw dit is vet).

  Dan kan een slecht gelanceerd product met wat liefde natuurlijk nog wel mooi worden opgepoetst. Sea of Thieves en No Man’s Sky zijn volgens mij in de loop der tijd verbeterd. Maar in hoeverre is Anthem ooit verbeterd? Die roadmap kwam er maar die weer werd verwijderd.

  En dan dit team van 30 man zou veel openheid geven als ik het bericht bij de MEER ANTHEM lees. Maar daar is volgens mij ook niet veel van terecht gekomen. Game was al slecht gelanceerd en er is weinig aan verbeterd. Beter om dit spel te stoppen, refunds te geven aan alle kopers (of ea store credit geen idee). Misschien wel enigszins positief hieraan, dat het duidelijk is dat MMO’s of loot based shooters niet altijd garant staan voor succes. En dat EA (met hopelijk een goede ME Legendary edition en ditto verkoopcijfers) Bioware lekker laat doen waar ze groot mee zijn geworden, goede SP games maken.