Bethesda en Mick Gordon tonen hoe ‘metal’ DOOM Eternal wordt

“Weet je, liever geen gitaren. Uitsluitend synths. Got that, Mick?” In 2016 was het zo goed als de enige voorwaarde waar Mick Gordon zich aan moest houden bij het componeren van DOOM’s soundtrack, want elektrische gitaren zijn zooooo cliché. Na launch dankten we de Australiër spontaan op onze blote knietjes voor het flagrant negeren van deze wens, want heremetijd… wat heb ik zitten schuimbekken bij het spelen van DOOM in 2016. Bij id Software is men ook om, want uit een ‘making of’ video is gebleken dat Ome Mick er een schepje bovenop heeft mogen doen.

Waar id Software in 2016 nog bang was dat metal een schadelijke reputatie had, lijkt het ontwikkelteam nu juist meerwaarde te zien in wat djent en gegrom van diepgevooisde dames en heren. In de onderstaande video toont uitgever Bethesda hoe componist Mick Gordon met het stemgeluid van een twintigtal metal vocalisten wat extra ambiance in de soundtrack brengt. Ik zou zeggen, kijk vooral zelf even.

Een ding is zeker, het klinkt in ieder geval stukken beter dan de vage shit die Bethesda zelf onder een trailer dropt, iets waar de fans van de franchise zelf maar een oplossing voor hebben verzonnen. Hoe het ook zij, we moeten helaas nog een dikke twee weken wachten op het eindresultaat. Maar toch, laten we alvast een bedankje richting Mick doen. Het is hem gegrunt.

Stiekem toch wel een beetje benieuwd wat je van DOOM Eternal mag verwachten. Check dan eventjes de enige echte Gamersnet DOOM Eternal preview

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Hoe is hiphop nou weer “vage shit”? Letterlijk een van de populairste muziekgenres vandaag de dag. Lees: leent zich prima om je heavy-ass-metalgame wat toegankelijker te promoten voor de mainstream.

  Echt, hoe kunnen/konden nota bene DOOM-fans zich zo butthurt maken over een muziekkeuze? Zouden dat juist niet de dames en heren moeten zijn die gewoon hels tekeer gaan en geen fucks geven om wat dan ook?

 2.   
  mmx's avatar

  Ik zet de muziek altijd uit bij Doom.

 3.   
  mmx's avatar

  @Tom Kauwenberg: i inderdaad ik geef niets om de muziek. Ik wil lol maken

 4.   
  OnOwned's avatar

  @Tom Kauwenberg: Nou Doom en metal zijn bijna niet van elkaar weg te denken na Doom 2016. Kan me maar weinig andere games bedenken waar de muziek zo fucking belangrijk is voor de algehele ervaring. Dat je dan een trailer maakt met gare rap, vind ik als liefhebber van zowel Doom en Metal best wel vreemd.

  Mick Gordon, de fantastische componist, heeft verdomme awards gewonnen voor zijn werk in Doom. Dus ja. Butthurt is een groot woord, maar moeilijk te begrijpen vind ik het wel.

 5.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @OnOwned: Iedereen die metal en DOOM tof vindt, koopt de nieuwe DOOM sowieso wel. Alsof die doelgroep via een televisiespotje moet horen over de game. Lijkt me dan juist logisch dat Bethesda de afzetmarkt probeert te vergroten door andere (soort) mensen aan te spreken.

  En zie het zo; misschien komen er hierdoor een duizendtal gasten binnen omdat de beelden bruut zijn en de rap tof klonk — uiteindelijk blijven ze hangen voor de gillende gitaren, juist omdat dat natuurlijk nóg beter past.

  Misschien is “butthurt” dan een groot woord, maar de reacties op Twitter en YouTube waren op momenten in ieder geval wel weer een lekker gatekeeping-festijn.

 6.   
  OnOwned's avatar

  @Tom Kauwenberg: Nja de keuze blijft raar als je het mij vraagt en al helemaal als je de achtergrond van de artiest kent. Het is namelijk Beacon Light, een christelijke rapgroep…..voor een game in de hel. Yeah. Goede keuze.

 7.   
  Anoniem-622089049's avatar

  Ik zet bij iedere game de muziek uit, dus zolang dat een optie is maakt het mij niet uit want ik heb er dan toch geen last van. Ik wil games spelen, niet naar lame muziek luisteren.

  Metal en gangsterrap vind ik beide totaal waardeloze muziek genres.

 8.   
  Patrick Meurs's avatar

  @Tom Kauwenberg: laat ik het anders even herformuleren. Ik houd er persoonlijk geen aversie jegens hiphop op na, ieder moet vooral luisteren naar wat hij of zij prefereert. Maar zoals Amador al zegt, de link tussen Christian hiphop en DOOM had niet verder uit elkaar kunnen liggen.

  Daarnaast snap ik je punt omtrent het aantappen van een ander publiek. Toch is het wel zo dat die nieuwe demografie gedurende het spelen van DOOM Eternal constant gaat worden blootgesteld aan metal, niet aan hiphop. Echt genieten van de OST zullen hiphop-liefhebbers niet, vrees ik. Zo zullen ze onder de trailer van de gemiddelde shooter ook geen Justin Bieber/Timberlake of Miley Cyrus droppen, gezien het niet totaal strookt met de setting van de game.

  Nogmaals, ieders muziekvoorkeuren dienen gerespecteerd te worden, maar de muziek die onder die trailer stond, paste er gewoon niet bij, ongeacht de muzikale kwaliteit.

 9.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ja metal is kei veel beter, fuck jou mama ik luister lekker naar harde muziek lekker puh

 10.   
  Anoniem-878024266's avatar

  @Patrick Meurs: oja want mensen denken echt: heej ik hou van rap muziek en ik zie een game trailer met rapmuziek! nu moet ik die game kopen want ik hou van rapmuziek!!

  ik hoop niet dat de volgende final fantasy een trailer met countrymuziek krijgt want dan moet ik die game kopen en daar vind ik geen klap aan!!