Witcher-auteur had weinig te maken met Netflix-serie

Als gamers weten we dat de Witcher-games gebaseerd zijn op het werk van Andrzej Sapkowski, die zure man die eiste dat CD Projekt RED vooraf met een zak geld kwam en vervolgens royalties weigerde. Later, toen bleek dat de games wel degelijk succes hadden, volgde een conflict dat eind vorig jaar eindelijk werd opgelost. Echter, de onderliggende mentaliteit van vroeger is er nog steeds, zo blijkt uit een interview met io9.

Ook met de succesvolle Netflix-serie had Sapkowski namelijk weinig van doen. Echter, deze keer was dat niet omdat hij dacht dat er toch niets van zou komen; de beste man houdt simpelweg niet van hard werken. Op zijn leeftijd kunnen we hem natuurlijk geen verwijten maken. Een andere reden is dat Sapkowski de creatieve vrijheid van de makers respecteert; hij adviseerde alleen wanneer dat nodig was én alleen wanneer hij daar om werd gevraagd.

De rest van het interview is ook zeker een aanrader. Er komen frasen voorbij als ‘je kunt spaghetti carbonara niet vergelijken met een fiets’, wat karakteristiek is voor Sapkowski’s persoonlijkheid: hij zegt waar het op staat. Zo was hij er ook absoluut niet rouwig om dat er in de Verenigde Staten een half miljoen nieuwe exemplaren van zijn boeken worden gedrukt. Hoe dan ook, het volledige interview dat hierboven gelinkt staat, is zeer de moeite waard en vereist niet veel van je tijd.

  1.   
    someone else's avatar

    deze man… De engelstalige Maarten van Rossum zegmaar..