Ook Grand Theft Auto 5 nu inbegrepen bij Xbox Game Pass

Microsofts abonnementendienst Xbox Game Pass is weer een ijzersterke titel rijker, al is het er eentje die veel spelers mogelijk alláng in huis hebben. Vanaf vandaag is Grand Theft Auto 5 “gratis” binnen te halen voor Game Pass-abonnees, zo liet het officiële Twitter-account van de service weten.

Saillant detail: vandaag kenmerkte ook het aftreden van Grand Theft Auto 5 uit het PlayStation Now-aanbod. Mogelijk deed Xbox een beter poging op de naam, wellicht zijn er contracten verlopen. Hoe je het ook wendt of keert; Rockstar houdt een interessant liefdestriangeltje over aan beide console-leveranciers.

Tijdelijk zijn ook de prijzen voor bijvoorbeeld de GTA Online Premium Edition verlaagd voor abonnees van de groeiende game-catalogus, alsmede bundels met Shark Cards — de los verkochte valuta voor Grand Theft Auto’s multiplayer-modus. Mocht je de game dus al hebben, dan kun je alsnog wat lekkere korting meepakken op de microtransacties van het spel.

Hoewel Grand Theft Auto 5 ook een (nog altijd populaire) pc-versie kent, is de game niet beschikbaar voor pc-abonnees van Xbox Game Pass. De game is daar nooit officieel naar de universele Microsoft Store overgezet, waardoor Microsofts deal met Rockstar vooralsnog alleen toepasselijk is voor de Xbox One-versie van het spel.

Op Twitter wordt de nieuwste Game Pass-titel koeltjes ontvangen. Veel abonnees kaarten aan dat het spel tegenwoordig toch al voor een prikkie te vinden is, al wordt de service wel weer geprezen om de inclusie van een dermate grote titel.

 1.   
  Zorroberner's avatar

  Toch mooi dat zo een game is toegevoegd. Velen zullen de game op een of andere versie wel hebben. Maar misschien wel een nieuwe toevoeging voor de mensen die niet de double dip zijn aangegaan. Oftewel de mensen die alleen de game op de old gen hebben.

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Zorroberner: Ik zou het ook niet gek vinden als Xbox en Rockstar het nog een keer mogelijk maken om (via Xbox’ backwards compatibility) het Xbox 360-schijfje gratis upgradebaar te maken. Dat je die disc in je Xbox One prikt, en daardoor de Xbox One-versie kan claimen en downloaden.

  ’t Zou heel laat zijn en misschien wat omslachtig, maar wellicht opent het deuren om bijvoorbeeld de overstap tussen Xbox One en de Xbox Series X in de toekomst makkelijker te maken. Als een soort testje voor Xbox straks zou kunnen proberen.

 3.   
  Zorroberner's avatar

  @Tom Kauwenberg: Omslachtig is het in mijn optiek niet. Volgens mij gebeurde het namelijk al met Gta San Andreas voor de Xbox one toen dat BC werd. Als je het originele Xbox schijfje (dus de eerste Xbox) in de Xbox One doet dan krijg je de ‘geupgrade’ versie van de Xbox 360 op de Xbox One te spelen. In hoeverre dat een upgrade is gezien die versie een port van de Smartphone is is een tweede.

  Dus het lijkt mij wel technisch inderdaad mogelijk. Maar ik vraag mij af of Rockstars gierigheid het toelaat. Ze verdienen enorm veel met de tweede generatie van Gta V op de Xbox One en PS5. En gezien hoe Rockstar de laatste jaren als een haai elk dubbeltje uit klanten hun zakken wil kloppen lijkt het mij onwaarschijnlijk dat ze mensen van de vorige gen een dergelijke gratis update gunnen. Misschien als ze ooit GTA 6 uitbrengen maar het lijkt mij nog steeds onwaarschijnlijk gezien Rockstars beleid de laatste jaren.

  Edit: Nadat ik dat laatste schreef bedenk ik mij opeens dat Game Pass ervoor zorgt dat mensen die nieuwe versie ook niet kopen maar spelen via Game Pass. Al verdient Rockstar daar dan wel weer aan volgens mij.

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Zorroberner: Daar twijfelde ik dus ook aan; Rockstars eigen gierigheid rondom de game. Maar goed, ze geven de hele game nu inderdaad ook “gratis” weg onder de Game Pass, wat mij doet concluderen dat het daar vandaag de dag écht alleen nog maar om de Shark Cards gaat.

  Misschien zijn de Shark Cards al langer winstgevender dan de sales van gamers die nu nog instappen. Als dat zo is (of dat keerpunt is nu in zicht), is het natuurlijk niet gek om die drempel zo laag mogelijk te houden en juist meer aandacht te verschuiven naar de in-game aankopen. Niet voor niets zijn die nu ook afgeprijsd voor Game Pass-abonnees.

 5.   
  Zorroberner's avatar

  @Tom Kauwenberg: Ik vrees inderdaad dat we tot een dergelijke teleurstellende conclusie moeten komen dat Shark Cards de boventoon voeren in elke beslissing. Get people hooked on them. Begon natuurlijk al doordat er geen Story Mode DLC ala GTA IV kwam maar de focus vol op Online ging. Maar ben het met je eens en volgens die redenering inderdaad het instappen zo laag mogelijk maak en dan gamers online gek maken met die shark cards.

  Enige lichtpuntje is dat GTA V nog steeds een goede single player heeft en als zoveel mogelijk mensen daarmee in aanraking komen is dat alsnog goed nieuws.