Review: Grand Theft Auto 5 (pc)

In september 2013 ging de wereld massaal wild voor Grand Theft Auto V, Rockstars meest recente speelbare meesterwerkje. De sfeer, de gameplay, de muziek: alles was tof aan die game. “Een bekroning op de generatie” noemde onze hoofdredacteur het nog wel zo mooi in de allereerste GTA 5 review. Een jaartje later verscheen ook de herziene new-gen versie voor Xbox One en PlayStation 4, maar waar bleef die pc-versie toch? Het duurde tot na de GTA Online Heist-update, die zelf al ontiegelijk lang op zich liet wachten, voordat de laatste versie van de game in aantocht was. Nu is die er eindelijk: de pc-versie van Grand Theft Auto 5. En jawel, dit is zonder meer de beste uitvoering, voor de ultieme beleving van de game.

Mooier dan mooi

Een beetje voor de hand ligt het niet, maar het moge duidelijk zijn: wie GTA 5 op zijn mooist wil zien, moet aankloppen bij de pc-versie. Schitterden alle eerdere versies van de game nog zo fel, de pc-versie doet ze allemaal vrijwel meteen verbleken. Op pc worden heerlijke resoluties van 4K ondersteund, is het mogelijk om los te breken van de trage 30 frames per seconde en kun je uitpakken met legio visuele effecten en tweaks. Van gedetailleerde reflecties en water-physics tot aan de meest realistische schaduwvormingen. Je zult er een beetje gaming pc voor over moeten hebben, maar de resultaten kunnen verbluffend zijn. Gamers die met daadkracht geïnvesteerd hebben in een riant gevuld systeempje, kunnen hun hart niet op met alle visuele pracht en praal die GTA 5 biedt. Al helemaal als de eerste grafische oppoets-mods straks de kop opsteken.

Uiteraard kan niet elke pc uitpakken met de hoogste grafische instellingen en alle leuke water- en lichteffectjes, maar hierbij helpt de game je een handje met de juiste keuzes maken. Middels een metertje die de capaciteit van het geheugen van je videokaart indiceert, kun je ongeveer aflezen hoeveel je systeem aan zou kunnen. In mijn geval leek dit zeker naar behoren te werken, waardoor ik volop kon experimenteren met de effecten en details, zonder de componenten te veel te belasten. Handig voor de beginnende pc-gamer, maar ook voor gamers die altijd zoeken naar de manier om de beste resultaten uit hun systeem te persen.

Degelijke launch met degelijke servers

Qua optimalisatie heeft Rockstar dus flinke stappen gemaakt. Was de pc-versie van Grand Theft Auto IV dagenlang (zelfs wekenlang) onspeelbaar door driver-problemen en de meest bizarre glitches, lijkt de ontwikkelaar nu meteen uit te pakken met een stabiele en goed geoptimaliseerde game. Uitzonderingen zijn er zeker, maar ik denk toch dat we mogen spreken van een succesvolle launch, op een gebied waar Rockstar nota bene niet in floreerde. Zonder problemen stapte ik in een uitvoering van Los Santos die vloeiender en scherper was dan ik hem ooit heb gezien. Geen crashes, geen bugs, niks. Om nog maar niet te spreken over de vooruitgang die ze hebben geboekt op de erbarmelijke console-servers.

Op de consoles is de semi-standalone multiplayer-modus GTA Online een bewezen en verslavende formule, als is dat zeker niet te danken aan de beruchte, lange laadtijden en het gebrek aan stabiele verbindingen. Op pc is daar bijzonder weinig sprake van. De eerste start-up van de game kan wat langer duren (ja, óók op SSD), maar eenmaal verbonden met de game kun je ontzettend snel uit de voeten. Vrienden zijn snel gevonden en uitgenodigd, lobby’s werken razendsnel en zelden lijken de servers de kantjes ervan af te lopen zoals ze dat deden in voorgaande versies. Dit komt de algehele beleving van GTA Online enorm ten goede, aangezien je in mum van tijd talloze interessante Jobs of Heist-missies aan elkaar rijgt, zonder vervelende tussenkomsten of sfeer brekende laadtijden. GTA Online is nu pas echt de gezellige online wereld die je met je vrienden wilt beleven, zonder het lange wachten.

De muis schiet heerlijk, maar hou de controller dichtbij

En of je nu liever met muis en toetsenbord speelt of met een controller, het is allemaal mogelijk. De first-person view die geïntroduceerd werd met de new-gen versie komt nu pas echt tot zijn recht. Met de muis onder de vingers beleef je de game op een compleet andere en snellere manier, waardoor ook online Deathmatches een heel ander tempo aan kunnen nemen dan op de consoles. Tegelijkertijd is een gamepad op stand-by ook haast een vereiste voor de pc-versie, aangezien het rondrijden en -vliegen in Grand Theft Auto toch altijd wat makkelijker verloopt met een degelijke controller in de hand. Slim is dat Rockstar die voorkeur al anticipeerde, waardoor je nu snel kunt wisselen tussen de twee bestuursmogelijkheden. Van rondrijden met een gamepad naar schieten met de muis, geen menuutje hoeft er aan te pas te komen. Online krijg je in de lobby ook te zien wie met welke besturing speelt, wel zo eerlijk met het oog op eventueel voordeel bij de tegenstand.

In-game Spielberg spelen

Naast visuele en technische verbeteringen is de pc-versie van Grand Theft Auto 5 sowieso ook de meest uitgebreide. Met toevoeging van meer muziek, een compleet nieuw, experimenteel radiostation genaamd ‘The Lab’ en de Rockstar Editor is deze versie aanzienlijk dikker dan de voorgangers op console. Vooral die laatste, Rockstars eigen opname-modus, is een interessante nieuwe feature, die pc-gamers van GTA IV maar al te graag terugzien. Met Rockstar Editor kun je niet alleen je eigen gameplay vanuit nieuwe perspectieven opnemen, je kunt er ook de regisseur mee uithangen. Echte in-game storytellers kunnen hele scènes uit laten spelen, er zelf in meedoen en het allemaal op een eigen manier vastleggen. Niet alleen werkt deze modus vloeiend en toegankelijk, het is een ontzettend sterke tool voor de pc-community om zich mee te uiten. Met behulp van de Rockstar Editor zal het internet de komende tijd volstromen met compleet ingesproken gangster-films en de meest bizarre shorts, allemaal vanuit de wereld van GTA 5.

Conclusie

Er is geen twijfel over mogelijk: deze pc-versie is de meest uitgebreide, snelste en mooiste versie van Grand Theft Auto 5 die een gamer zich kan wensen. De originele gameplay is anderhalf jaar na dato nog steeds van grensoverschrijdend niveau en nu is de formule eindelijk technisch geperfectioneerd voor het veeleisende pc-publiek. Visueel kan deze versie een waar spektakel zijn (mits je hardware on-point is) en de servers van GTA Online zijn stukken betrouwbaarder en sneller dan die op de consoles ooit zijn geweest. Tel daarbij op dat de pc-versie voorzien is van de uitgebreide Rockstar Editor en nog meer unieke stukken soundtrack en je begrijpt waarom men hier zo lang op heeft gewacht.

Enthousiaste modders kunnen nu aan de slag met de talloze zelfgemaakte uitbreidingen die GTA 5 gaat kennen, groepen vrienden gaan eindelijk nachtenlang ongestoord doortrekken in GTA Online en artistieke gamers mogen tekeer gaan met hun zelfbedachte films in de Rockstar Editor. Het heeft allemaal misschien wel even op zich laten wachten, te lang wellicht, maar je kunt Rockstar niet ontnemen dat ze een fantastische pc-game afgeleverd hebben.

Op zoek naar een leuke Crew om GTA Online mee te spelen? Voeg je bij de officiële GNHQ Crew op de Rockstar Social Club!
 1.   
  Thijs.'s avatar

  Heb deze game gespeeld op ps3, ps4 en pc. Het eerste wat ik moet opbiechten is dat ik lekker mijn controller er bij houd. De combinatie van muis en keyboard op gta vind ik niet fijn. Ik ben goed in shooters ( bijvoorbeeld counter-strike) dus daar ligt het niet aan. Ik vind het vliegen, rijde en zelf schieten niet fijn werken. Het is heel persoonlijk maar ik heb lekker mijn dualshockje aan mijn pc gehangen en de game vermaakt me nu optimaal.

  De port is zeker goed. Weinig tot geen gezeik gehad tot nu toe. Af en toe een oneindig loading scherm maar een quick reboot en alles gaat weer zoals het moet. De pc versie heeft me tot nu toe meer vermaakt dan ps3 of ps4. Ik heb meer vriendin op pc dan psn dus misschien is dat ook wel een bijzaak. De servers voor gta online zijn prima. Ookal zijn er nog wel dingen die gefixed kunnen worden. Ik vind het persoonlijk erg vervelend dat na het finished van een heist ( of preperation) je gewoon weer in een online sessie gegooid wordt, vaak zonder je team genoten, en je mekaar weer moet opzoeken en invite. Dit kan naar mijn idee nog veel sneller. Het gene wat ik ook, nogsteeds, mis is het feit dat je geen groepen kan maken. Neem bijvoorbeeld Red dead redamption in deze prachtige game kon je gewoon lekker simpel een groep maken en ging alles volgens plan. Ik hoop dat R* dit nog zeker gaat toevoegen. Want dat bespaard veel tijd.

  Al met al vind ik het een prima game en vermaak ik me na zoveel honderden uren nog steeds. Ben blij dat na zo’n lange tijd de game eindelijk op pc is en ben erg benieuwd wat ons nog te wachten staat! Goodjob rockstar! you’ve made us proud (:

 2.   
  420blazeit's avatar

  Goede review, nog een feature die ik heel vet vind is het toevoegen van je eigen muziek! Helaas werkt dat dan weer niet in GTA Online :/

 3.   
  3333/3333's avatar

  De beste versie van de game, maar daarnaast ook direct dé benchmark voor alle toekomstige pc-builds. GTA IV was verschrikkelijk, GTA V is geweldig, alle lof voor Rockstar.

  Alleen de storymode vind ik geen bal aan, maar die hoef ik gelukkig niet te spelen.

 4.   
  NoFearz's avatar

  Er zijn best wel veel spelers die last hebben van crashes die door verschillende redenen veroorzaakt worden. Laadschermen zijn snel als je online freeroam sessies op invite only zet.

  Sommige laadschermen zijn in mijn ogen onnodig die best voorkomen zouden kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is als je naar online wilt gaan en er een timeout melding optreedt, de story mode automatisch geladen wordt in plaats van dat je de optie hebt om gelijk opnieuw te verbinden.

  Nog één is dat als een heist mislukt hij automatisch alle spelers in de lobby teruggooit in een freeroam sessie in plaats van de lobby. De host moet alle handeling doen om de lobby weer te starten. Waarom niet gelijk terug naar de lobby net zoals bij gewone missies?

  Daarnaast als je een volle lobby probeert te joinen heb je de keuze om de wachtrij-functie te accepteren. Als je dit doet krijg je de bird view die inzoomt en weer uitzoomt en dan pas gaat laden.

  Toch heb ik veel plezier met dit spel. De servers zijn stabiel en daar ben ik blij om. Ik had het spel oorspronkelijk op de 360 en daar was het in het begin een ramp. Af en toe last van een crash of een glitch waarbij een restart nodig is, maar het spel is voor mij speelbaar genoeg. De crashes en glitches moeten op te lossen zijn met de komende patches.

 5.   
  gamepower's avatar

  goed review, dat was het MINSTE wat je mag verwachten van een game die 3keer uitkomt!
  mss bij GN voor de 3de keer game of the year

 6.   
  Tom's avatar

  De mogelijkheid om muziek in te laden is wellicht een heel sterk punt van de pc-versie, maar die zijn pc-gamers van Grand Theft Auto inmiddels wel bekend, dacht ik zo. 😉

  En ja, er zijn wat mensen die moeite hebben met servers en laadschermen. Maar ik ben in al mijn speeltijd slechts één opvallende bug tegengekomen en heb nagenoeg niet lang hoeven wachten bij het verbinden met de game. In mijn omgeving ook weinig klachten: met GamersNET LIVE zijn we al drie keer online geweest met de game, waarbij geen van de zes à zeven medespelers ooit heeft hoeven klagen.

  Kudos voor Rockstar. Weliswaar zitten er nog wat oneffenheden op de game, maar dit is toch een pc-port van formaat geworden.

 7.   
  GBA43's avatar

  Zo, na een hele lange tijd weer een pre-order gedaan en tot op heden geen spijt van.
  Wat een top game, genoeg mogelijkheden en variatie, hier ga ik zeker nog wat uurtjes insteken (Vooral in GTA-Online)
  Er zijn nog wel paar dingen die online veranderd moeten worden, zoals al beschreven word in de reacties hierboven.
  Zodra een missie/heist afgelopen is en iedereen de lobby verlaat, worden alle players verdeeld in andere sessions waardoor we elkaar weer moeten inviten.
  Ook komt het geregeld voor dat de servers vol zitten waardoor we een private session moeten aanmaken, terwijl we gewoon met andere players willen spelen.
  Het spel is goed, maar er zijn nog genoeg verbeterpunten.
  Ondanks dat zou ik rockstar toch willen bedanken dat ze zoveel tijd in de PC Versie hebben gestoken. 🙂

 8.   
  Eon's avatar

  Jarenlang vond ik Half-Life de beste game ooit. Nu de pc versie van GTA5 uit is, denk ik toch echt dat ik een nieuwe nummer 1 heb.

 9.   
  Sjouke Hoogland's avatar

  perfecte port vergeleken 4 😀

 10.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Hele degelijke port, heb geen monster pc maar ben af en toe toch aardig onder de indruk van hoe de game eruit ziet, wat voor een groot deel ook door de framerate komt. van 720p en 30 fps op de 360 naar 1080p en 60fps op de pc is een wereld van verschil. De download client van Rockstar zelf is wel echt waardeloos waardoor sommige delen niet goed werden gedownload en ik eerst het spel niet kon spelen zonder errors te krijgen, vind dat dat ook wel even gezegd mag worden. Heb de game zelf moeten fixen door elk bestand en elke folder te controlleren en de slechte bestanden te verwijderen waarna ik ze opnieuw moest downloaden (op de site van Rockstar werd geadviseerd om de hele game opnieuw te downloaden wat dus nergens op slaat). Mensen met de Steam versie lijken hier weinig/geen last van te hebben. Maar nu ik daar eindelijk klaar mee ben en ik de game kan spelen zonder vastlopers ben ik er super tevreden over. De single player is leuk (vooral nu je alles in first person kan doen) en de multiplayer werkt op een paar uitzonderingen na heel soepel. Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat het het wachten waard was

 11.   
  23tygo's avatar

  Geweldige game met een geweldige review!

 12.   
  PSPfreaky's avatar

  Ik heb GTA V op de PS3 gespeeld en gehaald voor de PC. Sinds donderdag (tsja, examens gingen voor) heb ik de game helemaal plat gespeeld, terwijl ik dit niet deed op de PS3 (PC gamer). Voor mij zeker een 9,5 waard!

 13.   
  Nuffsaid's avatar

  Sorry hoor maar deze geweldige game (port) verdiend gewoon een dikke 10.
  Ik eis een correctie! 😆

 14.   
  NoobAssPlayer's avatar

  De game krijgt geen 10 omdat hij te lang op zich liet wachten. Die halve punt is z’n straf! 🙂