Xbox Game Pass levert Nederlandse Descenders miljoenen speeluren

Al vroeg in de uitrol van Xbox’ eigen game-abonnement was het Descenders die zich aansloot bij de maandelijkse betaalde catalogus. De Nederlandse ontwikkelstudio achter het BMX-spel, RageSquid, sprak altijd lovend over hun inclusie in de Xbox Game Pass, maar snoeiharde resultaten blijven uit, totdat een adviseur van uitgeverij No More Robots dieper in de data dook.

Wat blijkt? Doordat de oer-Hollandse game meegenomen wordt in het honderdtal abonnementengames op Xbox One, kon Descenders rekenen op een compleet nieuwe stroom van spelers.

Het Xbox-merk doet zelden uitspraak over de hoeveelheid abonnees op de Game Pass, maar voor RageSquid mogen de cijfers voor zich spreken. Dik driekwart miljoen nieuwe Game Pass-spelers trapte mee naar beneden in Descenders, aldus de statistieken van het afgelopen halfjaar:

Bijna twee miljoen extra speeluren onder de abonnementendienst, gevormd door zeker vier miljoen speelsessies van maandelijks betalende Xbox-spelers.

In totaliteit telt Descenders blijkbaar vijfeneenhalf miljoen speelsessies, wat de verhouding vaste kopers in schril contrast zet tegenover het aantal abonnees bij Microsofts service. Het merendeel van Descenders’ spelers op Xbox One komt klaarblijkelijk vanuit Xbox Game Pass en dus niet van gamers die de game daadwerkelijk definitief aanschaffen.

Voor No More Robots en RageSquid is dit de eerste keer dat beide partijen openhartig zijn over de cijfers die Xbox Game Pass (á 9,99 euro per maand) genereert rondom Descenders. Een vrij unieke flex, gezien lang niet alle uitgevers en ontwikkelaars transparant zijn in wat de Game Pass voor hun betekent, laat staan dat Microsoft zelf veel concrete data uit de doeken doet.

Descenders verscheen oorspronkelijk begin 2018, onder Steam Early Access en Xbox’ Game Preview-programma. De “uiteindelijke versie” van het snoeiharde fietsspel verscheen pas op 7 mei 2019, maar wordt zelfs na release nog aandachtig onderhouden door zowel RageSquid als een online gemeenschap van BMX-helden en mod-makers.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren