Belgische games op Gamescom 2019

Vandaag om 20:00 uur gaat met de openingsavond Gamescom 2019 van start, het is al reikhalzend uitkijken naar de beloofde aankondigingen en onder meer gameplay van Cyberpunk 2077. In de schaduw van de grote titels proberen honderden bedrijven en games zich op het grootschalige Duitse evenement aan de wereld te tonen, waaronder heel wat interessante games uit de Benelux. We trappen af met een overzicht van de Belgische games.

Baldur’s Gate 3 (Larian Studios)

De grootste ontwikkelaar van België Larian Studios mag uiteraard niet ontbreken. Net als bij de Google Stadia Connect tijdens de afgelopen E3, moet de tabletop RPG Baldur’s Gate 3 één van de pronkstukken van de Google Stadia-stand worden. De populaire Belgische ontwikkelaar werd vooral bekend door de Divinity-franchise, dat uitgroeide tot een internationaal succes.

Ary and The Secret of Seasons (eXiin)

Wat ook zeer verassend was, was de aanwezigheid van een andere Belgische ontwikkelaar gedurende de meest recente editie van de E3. In Ary and The Secret of Seasons van eXiin kan het hoofdpersonage Aryelle seizoenen veranderen om vijanden te verslaan en puzzels op te lossen in de wereld Valdi. De release staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020 voor de PlayStation 4, pc, Xbox One en Nintendo Switch. De game is op Gamescom te vinden bij hun uitgever Modus Games in hal 2.2.

Ary and The Secret of Seasons

Faeria en Roguebook (Abrakam)

In 2017 bracht het Waalse Abrakam met Faeria hun eerste game uit. Een combinatie van een digitale verzamelkaart- en turn-based strategiespel. Een erg strategische game dat na release nog verschillende updates en uitbreidingen ontving. Tot op de dag vandaag heeft Faeria nog een kleine maar zeer hechte community. Momenteel wordt er gewerkt aan een console-versie, welke moet verschijnen in het laatste kwartaal van dit jaar.

In dezelfde wereld van Faeria speelt ook hun tweede project Roguebook zich af, met enkele legendarische karakters uit de Faeria-wereld. De focus ligt alleen een stuk meer op het roguelike-gedeelte, en valt te vergelijken met Slay the Spire. Vorige maand haalde Abrakam, net als bij Faeria, het doel van hun Kickstarter-campagne. Beide games van Abrakam staan opgesteld in het Belgische gedeelte, wat zich in hal 4.1 bevindt.

Roguebook

Flotsam (Pajama Llama Games)

Eerder deze maand werd nog aangekondigd dat Flotsam, van de Gentse ontwikkelaar Pajama Llama Games, middels Steam Early Access gaat verschijnen op 26 september. In deze game moet je afval recycleren om een stad op te bouwen en te kunnen overleven in de kleurrijke post-apocalyptische wereld. Flotsam is te bewonderen in hal 10.2 als onderdeel van de Indie Arena Booth.

Flotsam

Nanotale – Typing Chronicles (Fishing Cactus)

Nanotale – Typing Chronicles, van het ondertussen erg ervaren Fishing Cactus, is de opvolger van het goed ontvangen Epistory. Het interactief typespel kreeg in maart een teaser, inmiddels zijn er reeds meer gameplay-beelden beschikbaar. In principe zou Nanotale dit kwartaal moeten verschijnen, maar aangezien er tot op heden nog geen concrete releasedatum meegedeeld is, lijkt deze termijn vrij optimistisch. Net als Flotsam kan je deze Belgische ontwikkelaar een bezoekje brengen in hal 10.2 bij de Indie Arena Booth.

Nanotale - Typing Chronicles

Blazing Sails (Get Up Games)

De piraten battle royale game Blazing Sails, van kleine indie-ontwikkelaar Get Up Games, moet begin volgend jaar voor pc verschijnen. De in Unreal Engine gemaakte piratengame levert snelle multiplayer actie op het water. Ook Blazing Sails staat in hal 10.2.

Blazing Sails

Hoverloop – Not A Company

De twee ontwikkelaars van Not A Company hadden met hun eerste game Hoverloop, na een succesvolle crowdfundingcampagne via Kickstarter, een moeilijk start met hun early access in het begin van 2018. Mede door de hulp van hun nieuwe Belgische uitgever Cronos Interactive weet Not A Company zich, met heel wat grote updates en een omschakeling naar de welbekende free to play-model, te herpakken. Momenteel zijn ze in de testfase van de online multiplayer Hoverloop, die nu enkel speelbaar is in splitscreen co-op. Voor een potje Hoverloop moet je in hal 10.1 van Indie Village zijn.

Hoverloop

Trifox (Glowfish Interactive)

Trifox, van Glowfish Interactive, is een twin-stick actie-avontuur geïnspireerd door de klassieke 3D platformers. De game is al enkele jaren in ontwikkeling, maar samen met uitgever Cronos Interactive werken ze naar een release in 2020 voor pc en consoles.

Trifox

Journey of Elysium (Mantis Games)

Eerder dit jaar probeerde Mantis Games een Kickstarter-campagne om het nodige geld in te zamelen voor hun VR-game Journey of Elysium. Ze slaagden er echter niet in om voldoende mensen te overtuigen. Gelukkig zag uitgever Cronos Interactive wel potentie in de game, waardoor de ontwikkeling alsnog worden doorgezet. De release van de duistere VR-game staat gepland in het laatste kwartaal van dit jaar voor Oculus Rift en HTC Vive. Journey of Elysium is eveneens te vinden in hal 10.1.

Journey of Elysium

The Almost Gone (Happy Volcano)

The Almost Gone stond enkele jaren gelden nog bekend als project Winter, waarmee het enkele prijzen wist te winnen. Happy Volcano werkt voor het verhaal samen met Joost Vandecasteele, een bekende schrijver en stand-up comedian in België. Het verhaal ligt dan ook niet meteen voor de hand, in de point and click-avontuur moet het hoofdpersonage namelijk de waarheid van haar eigen dood ontrafelen. De game is in ontwikkeling voor pc en mobiele apparaten. The Almost Gone staat bij uitgever Playdigious in hal 3.2.

The Almost Gone

Outcast en Project-S (Appeal Studios)

Appeal Studios bestaat al sinds 1995, de originele versie van Outcast kwam vier jaar later. In 2017 verscheen er een remaster onder de naam Outcast – Second Contact. Op dit moment is de studio bezig met Project-S, een naar eigen zeggen ambitieuze Sci-Fi game, waar verder nog niet veel van bekend is.

Project-S

Ghost on the Shore (like Charlie)

Van de makers van de gratis Marie’s Room, een walking simulator van om en nabij de 45 minuten. Ghost on the Shore lijkt een korte game met mysterieus verhaal te worden. De avontuurlijke game krijgt de ruime releaseperiode 2020 met zich mee.

Ghost on the Shore

Tot slot zijn volgende kleinere games ook nog aanwezig om het Belgisch feestje op Gamescom 2019 compleet te maken:

 • NanoClash en Trivia Switch (Triangle Factory)
 • Cat’astrophes (Hellion Cat)
 • FIA European Truck Racing Championship (Neopica)
 • Hubris VR (Cyborn)
 • Arisen: Chronicles of Var’Nagal (Maratus)
 • Liftoff (LuGus Studios)
 • sU en the Quest for Meaning (Guillaume Bouckaert)
 • Project Reverted (MoonMonster Studios-DAE Studios)
 • Divine Commander (Salty Lemon Entertainment-DAE Studios)
 • Mage VR (DBLOKE)
 1.   
  JuulsJo's avatar

  Zitten zeker wat interessante dingen bij!

 2.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  lap zeg

 3.   
  mattioza's avatar

  @JuulsJo: Leuk om te horen! 🙂

  Het 2de deel, namelijk ‘Nederlandse Games op Gamescom 2019’ komt normaal later vandaag online.