PlayStation krijgt een eigen filmdivisie

Sony Interactive Entertainment (SIE) gaat zijn horizon verbreden in de entertainment. Grote franchises van PlayStation worden in de toekomst vertaald naar tv en het witte doek door het vandaag onthulde PlayStation Productions.

De distributie van de splinternieuwe filmstudio valt onder de hoede van Sony Pictures Studios. De baas van dit nieuwe project is Asad Qizilbash, een persoon met elf jaar werkervaring in de marketingdivisie. PlayStation Productions moet de oplossing zijn om ‘de werelden van PlayStation in een andere dimensie te plaatsen.’ Dit allemaal zonder de tussenkomst van Hollywood, die toch vaker slecht dan goed doet in het verfilmen van games. Shawn Layden, de CEO van SIE Worldwide is ook blij dat ze nu de touwtjes in eigen handen kunnen nemen.

You can see just by watching older video game adaptations that the screenwriter or director didn’t understand that world or the gaming thing. The real challenge is, how do you take 80 hours of gameplay and make it into a movie? The answer is, you don’t. What you do is you take that ethos you write from there specifically for the film audience. You don’t try to retell the game in a movie.

Ook Qizilbash doet nog een duit in het zakje en vindt eigenlijk dat je dit soort projecten beter zelf kan doen.

Instead of licensing our IP out to studios, we felt the better approach was for us to develop and produce for ourselves. One, because we’re more familiar, but also because we know what the PlayStation community loves.

Er zijn overigens maar weinig pogingen gedaan om PlayStation-franchises te verfilmen door andere partijen. Alleen Ratchet & Clank kreeg een redelijke film in 2016. Verder zijn er pogingen gedaan om Uncharted te verfilmen en was er achter de schermen bij Sony zelfs een plan om Gran Turismo naar het witte doek te brengen. Dit allemaal zonder succes.

PlayStation heeft met onder andere God of War, Horizon Zero Dawn en Killzone genoeg grote franchises om een tv-serie of film van te maken, maar welke game wil jij graag zien op het witte doek? Laat het weten in de comments!

 1.   
  mmx's avatar

  Ik denk dan horizon zero Dawn best goed kan worden als film of serie.

 2.   
  tijn80's avatar

  Infamous! En dan de karakters uit 1 en 2.

 3.   
  mmx's avatar

  Wat dacht je van the last of us zou ik ook top vinden.

 4.   
  kiesmaarwa's avatar

  Blij om te lezen dat ze in ieder geval snappen dat ze niet de games moeten verfilmen. Pak TLoU en schrijf een filmverhaal rondom dat heen wat nog niet eerder verteld is. Het liefst zou ik zeggen: Pak Kratos… maar al zijn verhalen heb ik nodig in epische game-vorm en moet je niet in 2 uur schermtijd proberen te vertellen.

 5.   
  OnOwned's avatar

  Ik weet dat het geen PlayStation-licentie is, maar ik wil echt heel graag een BioShock-film zien. In Rapture natuurlijk. Misschien kunnen Sony en 2K even vriendjes worden.

 6.   
  CHILLOZZ's avatar

  maak gewoon van elk deel van uncharted films. Zou een hele goede reeks kunnen zijn [Net zoals de games al van hoogste niveau’s was.

 7.   
  mmx's avatar

  @CHILLOZZ: is ook prima Chilllozx