Ratchet & Clank

Met de komst van de huidige generatie consoles hebben diverse uitgevers flink geld verdiend met het uitbrengen van talloze remasters. Alleen vanuit Sony zagen we al onder andere The Last of Us Remastered, God of War 3: Remastered, Gravity Rush Remastered en Heavy Rain & Beyond – Two Souls Remastered naar de PlayStation 4 komen. Hierbij ging het veelal om oude wijn in nieuwe zakken, waarbij er van de PlayStation 4-port niet veel meer dan iets betere prestaties en graphics verwacht mag worden. Hoe anders heeft Insomniac het aangepakt met Ratchet & Clank voor de PlayStation 4, een remake van het origineel dat voor de PlayStation 2 verscheen.

Origin story

Hoewel de term remake bij velen de gedachte naar een relatief simpele port doet brengen, is daar bij Ratchet & Clank absoluut geen sprake van. Bij deze origin story van Ratchet en het robotje Clank, waarin de Lombax een Galactic Ranger poogt te worden en zo het universum te kunnen redden, heeft Insomniac namelijk alles uit de kast gehaald. Hoewel sommige planeten die Ratchet bezoekt (vrijwel) gelijk zijn aan die van het origineel, zijn sommige andere planeten flink aangepast of volledig nieuw en tref je ook nieuwe baasgevechten. Met deze nieuwe Ratchet & Clank is er dus niet alleen genoeg te beleven voor nieuwelingen in de franchise, maar ook voor de veteranen. Het verhaal in de game, dat nauw verbonden is aan de deze maand verschenen film, wordt verteld door Captain Qwark en zo wordt je tijdens het spelen regelmatig verrast door het hilarische commentaar van deze aan grootheidswaanzin lijdende figuur.

Het is echter niet alleen Captain Qwark die een glimlach op je gezicht weet te brengen, de humor en charme van Ratchet & Clank zit in veel meer elementen. Met name de talloze wapens die je gedurende het spel tot je beschikking krijgt, getuigen van de nodige creativiteit en humor. Of het nu de Groovitron is, die ervoor zorgt dat tegenstanders zich letterlijk dood dansen, de Sheepinator, waarmee je je opponent in een schaap verandert, of Zurkon Jr., de robot die je met de nodige vuurkracht van ondersteuning voorziet: het is allemaal heerlijk om mee rond te schieten. De absurditeit van al deze wapens zorgt ervoor dat je constant wisselt tussen de verschillende schietijzers, al is het maar om de hilarische uitwerking. Er zijn echter meer redenen, want de effecten van veel wapens zijn ook goed te combineren, zoals bijvoorbeeld de Groovitron en Proton Drum.

Daarnaast loont het ook om te wisselen in het gebruik van je schietgerei, omdat ieder wapen in level kan stijgen om zo nog wat effectiever te worden. Gedurende je avontuur verdien je ook Raritanium, waarmee je je wapens ook nog eens van wat extra upgrades kan voorzien. De verschillende planeten die je aandoet goed doorzoeken levert je tevens veel extra bolts op, waarmee je nieuwe wapens kunt kopen, Raritanium en kaarten voor je holodeck. Door setjes van deze holocards te verzamelen, kun je ook nog eens een aantal extra upgrades verdienen.

Schiet. Spring. Grind. Repeat.

Hoewel de schietactie in Ratchet & Clank centraal staat, biedt de game ook zeker meer dan dat. Ratchet & Clank blijft immers een platformer in hart en nieren en dus klauter, spring en grind je ook regelmatig in de rondte. Alle actie kan behoorlijk hectisch zijn en om je wat afwisseling te bieden, krijg je soms ook Clank onder de knoppen. In de secties met deze sympathieke robot dien je wat te puzzelen en dat biedt een aangename rust. Echte breinbrekers zal je niet tegenkomen, maar toch zal je je hersenen wel degelijk even aan het werk moeten zetten. Daarnaast laat Ratchet & Clank je ook rondvliegen in het ruimtescheepje van Ratchet, maar deze toevoeging biedt niet bijster veel extra’s. Het vliegen werkt niet echt lekker en dus is het maar goed dat dit slechts een klein element van de game is.

Tot slot kan de grafische pracht van Ratchet & Clank niet onbesproken blijven. Hoewel de grafische kwaliteiten van een remake normaliter wellicht het interessants zijn, mag het inmiddels wel duidelijk zijn dat Ratchet & Clank veel meer biedt dan dat. Insomniac heeft echter ook zijn best gedaan om zoveel mogelijk uit de PlayStation 4 te persen en dat resulteert in misschien wel een van de mooiste PlayStation 4-games tot op heden. Of het nu de cutscenes zijn of tijdens de gameplay, je waant je in een interactieve animatiefilm. Een bijzonder fraaie film wel te verstaan, die van de nodige humor doorspekt is.

Conclusie

Nadat de Ratchet & Clank-franchise ten tijde van de PlayStation 3 langzaam maar zeker toch wat in het slop raakte, is de serie nu terug zoals nooit tevoren. Deze remake van het eerste deel doet je in een animatiefilm wanen en de vertrouwde humor schittert als altijd. Hoewel deze Ratchet & Clank voor veteranen in de franchise zo nu en dan wat bekend kan aanvoelen, heeft Insomniac ook de nodige nieuwe content toegevoegd en dus biedt dit spel voor zowel nieuwkomers als veteranen in de Ratchet & Clank-serie een uitmuntend avontuur voor een relatief zachte prijs. Bovenal doet Ratchet & Clank smachten naar meer avonturen van de gestreepte Lombax en zijn robotmaatje. En als Insomniac bij de volgende game niet kiest voor een remake, maar een compleet nieuw epos, dan staat niets een volgende toptitel voor de PlayStation 4 meer in de weg.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Ziet er prachtig uit
 • Geweldige
 • hilarische wapens
 • Vermakelijk verhaal op komische wijze gebracht

Wat is NOT

 • Vliegen speelt niet fijn
 • Kan bekend aanvoelen

8.8

 1.   
  Dextry's avatar

  leuk dat ze het begin exact het zelfde maakten als de classic. was een van me eerste games dus was leuk om het in een nieuw jasje te zien. heb hem als 4 keer uitgespeeld en 2 keer in 1 dag haha ๐Ÿ˜ณ

 2.   
  Invictus's avatar

  Dextry schreef, "leuk dat ze het begin exact het zelfde maakten als de classic. was een van me eerste games dus was leuk om het in een nieuw jasje te zien. heb hem als 4 keer uitgespeeld en 2 keer in 1 dag haha ๐Ÿ˜ณ "

  Ja @Dextry beetje verslaafd hรฉ!

 3.   
  Dextry's avatar

  Invictus schreef, "

  ”Dextry” schreef, "leuk dat ze het begin exact het zelfde maakten als de classic. was een van me eerste games dus was leuk om het in een nieuw jasje te zien. heb hem als 4 keer uitgespeeld en 2 keer in 1 dag haha ๐Ÿ˜ณ "

  Ja @Dextry beetje verslaafd hรฉ!
  "

  ja klopt maar die jeugd sentimenten wil je toch zo vaak mogelijk herbeleven! ๐Ÿ˜›

 4.   
  JustB's avatar

  Nog nooit een Ratchet & Clank game gespeeld dus deze zeker even uitchecken!

 5.   
  Jerry97's avatar

  Heb hem zelf al 2 keer uitgespeeld. Wat een top game, brengt weer mooie herrinneringen naar boven.

 6.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  Ik ben echt heel erg blij dat de game weer terug is, het voelt weer net als als vroeger en dat is fijn ๐Ÿ˜‰

 7.   
  FireBallz's avatar

  Denk dat ik hem wel ga halen. 8.8 is natuurlijk een prachtig cijfer.

 8.   
  Dark_Deamon_NL's avatar

  ik heb em inmiddels ook al 2x uitgespeeld is en blijft een heerlijk spel absoluut geen spijt van de aanschaf (:

 9.   
  Dextry's avatar

  Dark_Deamon_NL schreef, "ik heb em inmiddels ook al 2x uitgespeeld is en blijft een heerlijk spel absoluut geen spijt van de aanschaf (: "

  nou na de 4de keer word het moeilijk om het nog alweer te willen spelen hoor haha, je hebt namenlijk dan alles ook geupdate enzo.

 10.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik heb hem gisteren toevallig uitgespeeld, ook alle gouden bouten erbij gehaald enzo.
  Alleen mis ik nog een aantal van die kaarten, echter vind ik die puzzels met die lasers soms gewoon te ingewikkeld(Hier had ik liever iets anders voor gezien).

  Dus op die paar Kaarten laat ik het zo en wellicht throphies aangezien mij dat niet interesseert, ik heb zeker veel plezier gehad aan dit spel :D.

 11.   
  Leon 2.0's avatar

  @Dextry, 4 keer uitgespeeld? Damn, fanatiek! ๐Ÿ™‚ Ben nu zelf bezig in de challenge mode, blijft leuk!

  ”Carlos0_0″ schreef, "Ik heb hem gisteren toevallig uitgespeeld, ook alle gouden bouten erbij gehaald enzo.
  Alleen mis ik nog een aantal van die kaarten, echter vind ik die puzzels met die lasers soms gewoon te ingewikkeld(Hier had ik liever iets anders voor gezien).
  Dus op die paar Kaarten laat ik het zo en wellicht throphies aangezien mij dat niet interesseert, ik heb zeker veel plezier gehad aan dit spel :D."

  Die laserpuzzels kun je ook laten autohacken als je er geen zin in hebt (kan je alleen een trophy niet halen). Zelf geen gebruik van gemaakt, omdat ik het wel een leuke afwisseling vond. Op den duur moet je nog best goed nadenken inderdaad, omdat je sommige ringen ook moet deactiveren. ๐Ÿ™‚

 12.   
  Dark_Deamon_NL's avatar

  Dextry schreef, "

  ”Dark_Deamon_NL” schreef, "ik heb em inmiddels ook al 2x uitgespeeld is en blijft een heerlijk spel absoluut geen spijt van de aanschaf (: "

  nou na de 4de keer word het moeilijk om het nog alweer te willen spelen hoor haha, je hebt namenlijk dan alles ook geupdate enzo."

  haha dat denk ik daarom speel ik het spel wel 2x uit ( voor de challange mode ) dan laat ik het spel even lekker aan de kant liggen dan pak ik em erna weer op en speel hem dan op het moeilijkste niveau dat er wel nog een uitdaging inzit anders ben je er indd snel op uitgekeken haha ๐Ÿ˜› maarja aan de kant gaat die toch met de komst van uncharted 4 ๐Ÿ˜€

 13.   
  Rijstekorrel's avatar

  ”Leon 2.0″ schreef, "@Dextry, 4 keer uitgespeeld? Damn, fanatiek! ๐Ÿ™‚ Ben nu zelf bezig in de challenge mode, blijft leuk!
  [quote=”Carlos0_0″]Ik heb hem gisteren toevallig uitgespeeld, ook alle gouden bouten erbij gehaald enzo.
  Alleen mis ik nog een aantal van die kaarten, echter vind ik die puzzels met die lasers soms gewoon te ingewikkeld(Hier had ik liever iets anders voor gezien).
  Dus op die paar Kaarten laat ik het zo en wellicht throphies aangezien mij dat niet interesseert, ik heb zeker veel plezier gehad aan dit spel :D."

  Die laserpuzzels kun je ook laten autohacken als je er geen zin in hebt (kan je alleen een trophy niet halen). Zelf geen gebruik van gemaakt, omdat ik het wel een leuke afwisseling vond. Op den duur moet je nog best goed nadenken inderdaad, omdat je sommige ringen ook moet deactiveren. ๐Ÿ™‚ [/quote]

  Klopt maar sommige kan je volgens mij niet automatisch hacken, dus de gene dat je naar speciaal gebied gaat voor alleen die kaarten.
  Om het spel door te komen heb ik er al aantal idd automatisch laten doen, want zelfs met een youtube filmpje snapte ik het nog niet.

  Maar ik zal vanavond nog checken voor de zekerheid, de throphies boeien mij niet maar het zal leuk zijn als ik die kaarten ook allemaal heb.
  Weet iemand trouwens in de wereld Kerwan heb je 2 grote paleis achtige deuren, kunnen die open moet je daar iets speciaals voor doen ?.

 14.   
  Kaiszer's avatar

  Nooit eerder een game van gespeeld, ben wel heel benieuwd! Maar eens kopen in een leuke sale ๐Ÿ™‚

 15.   
  Leon 2.0's avatar

  Kaiszer schreef, "Nooit eerder een game van gespeeld, ben wel heel benieuwd! Maar eens kopen in een leuke sale :)"

  Ratchet & Clank heeft met een prijs van โ‚ฌ35,- (PSN) tot โ‚ฌ40,- (gemiddelde webshop) al een redelijke budgetprijs. ๐Ÿ˜‰

 16.   
  mattioza's avatar

  Klinkt goed!

 17.   
  mmx's avatar

  Ik heb hem ook gekocht voor een leuke prijs een superleuke game als echte fan moet je deze gewoon hebben Insomniac doet het weer goed