Prins Harry: Fortnite zou verboden moeten worden

De Britse prins Harry is in opspraak geraakt doordat hij tijdens een bezoek aan jeugdorganisatie YMCA (ja, die) zei dat hij graag zou zien dat Fortnite verboden wordt. Ook sociale media moesten het ontgelden, omdat deze “verslavender dan alcohol en drugs” zouden zijn.

The game shouldn’t be allowed. Where is the benefit of having it in your household? It’s created to addict, an addiction to keep you in front of a computer for as long as possible. It’s so irresponsible. Parents have got their hands up – they don’t know what to do about it. It’s like waiting for the damage to be done.

Het internet is uiteraard niet blij met deze uitspraken, vooral ook omdat ze uit de mond van deze Britse prins komen. Jarenlang stond Harry namelijk bekend als de party prince én zei hij zijn oude baan als militair co-piloot in Afghanistan leuk te vinden omdat hij het kon vergelijken met het gebruiken van een Xbox- of PlayStation-controller.

Overigens is Harry niet de enige die een gevaar in games ziet: begin dit jaar werd gaming disorder erkend als officiële diagnose door de Werelsgezondheidsorganisatie. Eerder gaf de Entertainment Software Association al aan dat het deze beslissing graag teruggedraaid zou zien worden en op GDC 2019 deed de voorzitter van de International Game Developer Association soortgelijke uitspraken.

Wat jij: is de verontwaardiging op het internet terecht of heeft de Britse prins zijn leven gebeterd?

 1.   
  tijn80's avatar

  Heb Fortnite nog nooit gespeeld. Niet mijn soort game. Mijn mening is echter dat volwassenen lekker zelf moeten kiezen. Voor kinderen moeten de ouders maar ingrijpen als gamegedrag uit de hand loopt.

  (Game)Verslaving is een serieuze situatie, maar om nou een specifiek spel ervoor te verbieden?? Ken meer mensen die dit probleem hadden met WoW of CoD.

 2.   
  mmx's avatar

  Harry zoekt herry volgens mij zelf gek op games en dan voor de publieke opinie de boel een beetje afkraken .ik vind het gewoon zielig.

 3.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  Voor een grote groep kinderen is fortnite idd verslavend en daarbij komt ook nog eens de graphics zijn zwaar achterhaald

 4.   
  meatball's avatar

  @tijn80:

  Dat is het juist het probleem. Ouders zien het vaak niet, of pas als het te laat is.

 5.   
  Papachico's avatar

  @the ultimate gamer boss:

  Dat de graphics achterhaalt zijn kiezen zij zelf voor.. Was nooit de bedoeling om een realistisch iets te maken.

 6.   
  tijn80's avatar

  @meatball:
  Dan zou de conclusie moeten zijn dat de overheid de ouders helpt om verslavingssignalen te herkennen. Met het verbieden van een product straf je de (waarschijnlijk grotere) groep die niet verslaafd zijn.

 7.   
  meatball's avatar

  @tijn80:

  Dat klopt. Ben er ook niet mee om iets te blokken, heeft toch geen effect. Geef beter hulp om dit aan te passen lijkt een beter alternatief.

 8.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Papachico: ja oke maar kids die de credit card van hun ouders verklote voor fortnite zooi oewjee ouders in de schulden is niet een keer gebeurd misschien wel 100 keer

 9.   
  tijn80's avatar

  @the ultimate gamer boss:
  Games kunnen inderdaad verslavend zijn, maar buiten de opmerking van deze prins zie ik geen reden waarom Fornite verslavender zou zijn dan een andere game.

  En als je als ouder je kind onbeperkt toegang geeft tot aankopen (zoals creditcard), ben je gewoon dom. Op consoles kan je parental controll aanzetten. En op een pc kan je ook genoeg beperken. Je hoeft geen geleerde te zijn om zoiets instellen. Mijn moeder zou dat zelfs kunnen (en dat zegt wat!)

 10.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @tijn80: als een ouder geen toestemming geef en het kind gewoon de pas pakt om aankopen te doen dan ben je als ouder niet dom maar onverantwoordelijk bezig als kind nou ik zie meer verslavings problemen bij fortnite dan bij welke game ooit is geweest

 11.   
  mmx's avatar

  @tijn80: dat heb jij goed gezien .

 12.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @the ultimate gamer boss: Laten we niet vergeten dat die populaire YouTube-video’s over kinderen die creditcardgegevens stelen voor Fortnite grotendeels nep zijn.

  Goede voorbeelden zijn het misschien ook weer niet, maar vaak hebben die families met drama-video’s meer verdiend aan de actie dan dat ze daadwerkelijk kwijt zijn geraakt. Het was een tijd lang (en is nog steeds) een goede manier om bij te beunen op YouTube.

  In de realiteit zullen er veel minder gevallen zijn van kinderen die creditcards leegtrekken voor Fortnite. En als het dan toch een keer voorkomt, is de kans groot dat de ouders er tijdig bericht van ontvangen en dit soort gedrag een halt toe kunnen roepen.

 13.   
  tranceguy's avatar

  Prins Harry zou verboden moeten worden is wat hij eigenlijk bedoeld.