ESA wil dat Wereldgezondheidsorganisatie ‘Gaming Disorder’ herziet

Vorige week maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat de nieuwe versie van de International Classification of Diseases een opmerkelijke nieuwe diagnose zou bevatten: Gaming Disorder, of game-stoornis in het Nederlands. De diagnose wordt gesteld aan de hand van criteria die lijken op die van drugsverslaving en alcoholisme: als het gamen leidt tot negatieve mentale of gedragseffecten en dit op regelmatige basis gebeurt, kan ‘Gaming Disorder’ worden gediagnosticeerd.

Nu komt Entertainment Software Association (ESA) met een statement waarin het zegt dat de WHO deze diagnose herziet. Volgens de ESA zou een officieel label voor game-stoornis andere mentale aandoeningen, zoals depressie of sociale angst, bagatelliseren. Daarnaast zou objectief onderzoek hebben aangetoond dat gamen niet verslavend is, maar dat gamers eerder vergelijkbaar zijn met sportfans. Daarom wil de Entertainment Software Association dat de Wereldgezondheidsorganisatie de diagnose Gaming Disorder verwijdert uit de definitieve versie van zijn stoorniscollectie.

Just like avid sports fans and consumers of all forms of engaging entertainment, gamers are passionate and dedicated with their time. Having captivated gamers for more than four decades, more than two billion people around the world enjoy video games.

The World Health Organization knows that common sense and objective research prove video games are not addictive. And, putting that official label on them recklessly trivializes real mental health issues like depression and social anxiety disorder, which deserve treatment and the full attention of the medical community. We strongly encourage the World Health Organization to reverse direction on its proposed action.

De International Classification of Diseases voor 2018 is nog niet definitief, aangezien dit document pas rond het midden van 2018 wordt gepubliceerd. Het zou dus kunnen dat game-stoornis alsnog wordt verwijderd.

  1.   
    BearsRidingTanks's avatar

    Al ben ik het niet eens dat de Wereldgezondheidsorganisatie het vergelijkt met een drugs/alcohol verslaving vind ik het wel onnozel dat de ESA het gaat vergelijken met sportfans.

    Het hele punt van video games is er voor zorgen dat je steeds een dopamine hit krijgt en zo doende mensen je game maximaal te laten spelen.

    Steeds kleine rewards voor de meest nutteloze dingen (de +10 als je iemand raakt in cod of Destiny bv) om toch een gevoel te krijgen dat je iets bereikt en de voldoening die hieruit volgt.

    Gaming is in de jaren steeds beter geworden om die prikkel te stimuleren. Ik zou het eerder vergelijken met een gokverslaving . Je wordt in een omgeving gezet zoals een casino waar je makkelijk uren kwijt kan puur omdat je steeds die voldoening krijgt als je iets wint. Al win je maar 5 euro,de 50 die ze kwijt raakt denk je niet meer aan. Wat dan bij sommige door draait naar duizende euros te verneuken in 30min. Wat ik dan weer vergelijk met die maffe Aziaten die 72 uur non stop door blijven gaan omdat ze dat 10/10 raid armor willen hebben.

  2.   
    mmx's avatar

    Dom geklets van ESA !