Activision-Blizzard deelt “honderden” ontslagen uit

De weg van Activision-Blizzard blijkt nog volledig vrij van beren. Afgelopen week liet het gefuseerde bedrijf weten dat een flink aandeel van de werkkracht ontslagen moet worden, in de hoop nieuwe activiteiten beter te kunnen centraliseren en winsten omhoog te stuwen.

Precieze getallen (en verdere duiding) ontbreken nog, maar het massaontslag zou zeker “honderden” werknemers getroffen kunnen hebben. Dat hoeft echter geen totale leegloop te betekenen; eind 2017 telde Activision-Blizzard nog circa 9.800 werknemers in totaal. Prettig is het allerminst, daarentegen.

De reorganisatie is volgens de bedrijfstop wel zeker nodig, vooral gezien verkoopcijfers van games nu klaarblijkelijk in een dalletje zitten. Ook de aandelen zitten in zwaar weer; afgelopen vrijdag zakte die met 2.5 procent naar 42,88 dollar, zo meldt Bloomberg.

Van een ijzersterke timing is qua media-aandacht momenteel geen sprake. Het rommelt immers al langer aan de top van Activision-Blizzard. Eind 2018 vertrok de CFO naar Netflix, snel gevolgd door een onverwacht vertrek van Blizzard-opdrichter Mike Morhaime. Als klap op de vuurpijl werd vervolgens de daaropvolgende chief financial officer, Dennis Durkin, een startbonus van 15 miljoen dollar gegeven.

Of Durkin verder iets direct van doen heeft met de vele ontslagen, is niet precies te achterhalen, maar voor het publieke oog voelt het allerminst koosjer. De grote namen worden lekker gemaakt met gigantische bedragen, terwijl de kleine man nog geen maand later de deur wordt gewezen.

Onder meer industrie-expert Jason Schreier nam het op zich de aanwezige data te verzamelen. De reeks gigantische geldbonussen drijven hem (en vele aanhangers) tot één duidelijke conclusie: een vakbond zou veel arbeidsonzekerheid voorkomen kunnen hebben.

In de afgelopen maanden stond Activision-Blizzard niet alleen veel werklieden en miljoenen in bonussen af: ook het aantal eigen franchises kromp enigszins. Wegens teleurstellende verkoopcijfersteleurstellende verkoopcijfers stootte de spellenuitgever ook al de rechten van de Destiny-franchise af, die zijn inmiddels weer terug bij Bungie, de ontwikkelstudio achter de online shooters.

  1.   
    Alfa Warrior's avatar

    Als je aandelen in ActivisionBlizzard geïnvesteerd hebt – dan is NU toch echt wel het moment om je aandelen terug te halen, want in dit tempo bestaat ActivisionBlizzard over 1.5 jaar niet meer.

  2.   
    someone else's avatar

    Jammer dat grote bedrijven in 90% van de gevallen niet gepassioneerd zijn om iets moois te maken en enkel doelen op winst… hoewel activision-blizzard dit misschien puur doet omdat ze anders verliezen gaan draaien, dan zijn die bonussen wel heel krom

  3.   
    MaTriXX's avatar

    Laten ze eerst maar eens beginnen ook daar met die achterlijke bonussen van miljoenen te dumpen, maar goed dat gaat nooit gebeuren.

  4.   
    BearsRidingTanks's avatar

    @MaTriXX: een van de zeldzame keren dat zoiets gebeurde Was bij Nintendo toen de wii u voor geen kut verkocht.

  5.   
    MaTriXX's avatar

    @BearsRidingTanks:

    Echter kan je een japans bedrijf als Nintendo niet vergelijken met een bedrijf van Boby Kottick aka Activision.

  6.   
    Tom Kauwenberg's avatar

    @MaTriXX: Ik denk dat de (bedrijfs)wereld tegenwoordig ook geen echte Iwata’s meer kent. Hij was de gast die vrijwillig twee kogels (!) opving voor zijn eigen bedrijf, ook al stond hij aan de top met een nog relatief schappelijk inkomen.

    In Japan is dat al vrij ongebruikelijk, laat staan dat ooit een volbloed Amerikaan dat ooit gaat doen voor een bedrijf waar ze zelf verder weinig affiliatie mee (lijken te) hebben.

  7.   
    MaTriXX's avatar

    @Tom Kauwenberg:

    Helemaal mee eens, mensen als hij zijn schaars.