Ook “Orange Shirt Kid” klaagt Fortnite aan wegens dansje

Het is duidelijk: de wereld is uit op Epic Games’ miljoenen. Na recentelijk nog “Carlton Banks” klaagt nu ook “Orange Shirt Kid” de makers van Fortnite aan vanwege de verkoop van zijn dansje in de game. Of, specifieker gezegd: zijn moeder dient de officiële aanklacht in.

Fortnite-spelers kunnen de zogenaamde Orange Shirt Kid kennen van zijn inzending in Epic Games’ eigen BoogieDown-competitie, een wedstrijd waarin fans van de game zelf choreografie in mochten sturen om mogelijk in de game geplaatst te worden. Destijds won Orange Shirt Kids aanstekelijke dansje niet, maar voegde Epic Games na publieke oplaaiing op social media alsnog “Orange Justice” toe als publieksfavoriete emote.

Toen Epic Games uiteindelijk dus tóch zijn dansje invoerde, tweette de jonge fan nog verblijd “THEY ADDED IT OMGOMG” op zijn inmiddels verwijderde Twitter-account. Ongeveer een jaar later blijkt zijn moeder die blijdschap niet te delen, zo blijkt uit de uithaal richting Epic Games. Volgens haar is Epic Games de familie geld verschuldigd, nadat de ontwikkelstudio een seizoen lang “Orange Justice” aanbood als onderdeel van de betaalde Fortnite Battle Pass.

De aanklacht leunt wederom hevig op auteursrecht (zonder daarbij de danswedstrijd te noemen), ook al heeft de geschiedenis bewezen dat de copyrightregels op danspasjes nogal lastig liggen. Geen wonder dan ook dat het advocatenkantoor waarmee de moeder de handen ineensloeg dezelfde is als die van eerdere Fortnite-aanklagers Alfonso Ribeiro (“Fresh”), Backpack Kid (“Floss”) en rapper 2 Milly (“Swipe It”).

Epic Games heeft zelf nog geen officiële uitspraak gedaan over het groeiende aantal rechtszaken dat hun kant op geslingerd wordt. Over het ene dansje valt ongetwijfeld nog meer te betwisten dan over de ander, maar desalniettemin houden we op Gamersnet in de gaten hoe Epic Games zich de komende tijd verweert.

 1.   
  tijn80's avatar

  Kansloos. Zie regel #6 in de contestrules: https://www.epicgames.com/fortnite/en-US/news/boogiedown-contest-rules

 2.   
  Regge's avatar

  dat is industrial dancing i did when i was cybergoth :p

 3.   
  Thijs.'s avatar

  Heel jammer dit. De jongen weet waarschijnlijk niet eens dat dit gebeurd.

 4.   
  BozeBever's avatar

  Dit is typisch zo een amerikaans verhaal aan het worden (hoewel je het in Nederland ook steeds meer ziet als er weer eens spontaan mensen grote bedrijven of de staat aan gaan klagen). De individuen klagen Epic niet aan. Advocatenkantoor X zoekt desbetreffende personen op en beloven een bepaald percentage van het bedrag dat de rechtzaak ‘mogelijk’ op gaat brengen. Je bent bijna gek stem je niet akkoord. Deze advocatenkantoortjes leven er echter op.

  Foute boel en niet serieus te nemen. Schande en een veeg in het gezicht van een fatsoenlijke rechtstaat.

 5.   
  someone else's avatar

  Pff, is gwn een beweging. Hekel aan mensen die geld proberen te zuigen uit dit soort nonsens. Ga gwn werken en denk even moreel na over dit soort dingen in plaats van de grenzen van wetten op te zoeken

 6.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Mijn kennis van het Amerikaanse wetssysteem is nihil, maar als ik het immer realistische Suits mag geloven, is dit gewoon een zet om tot een dikke en makkelijke schikking te komen.

  Dat ene advocatenkantoor blijft gewoon soortgelijke rechtszaken gooien totdat Epic Games inziet dat stuk voor stuk uitvechten te duur/moeizaam gaat worden, waarna ze uiteindelijk beter af zijn door te settelen voor een vast bedrag. Daarvan gaan partjes vervolgens naar de cliënten, terwijl het advocatenbureau een dikke winst opstrijkt.

  Kunnen die gasten ook weer in hun handen wrijven omdat ze “de grote jongens” succesvol dwars hebben gezeten. Heel nobel en dapper allemaal.

 7.   
  mmx's avatar

  Wat een mafketel zeg .

 8.   
  BozeBever's avatar

  @Tom Kauwenberg: Aasgieren heeft dit wereldje altijd al gekend helaas. Niet enkel de gamewereld. De overheid krijgt ook non-stop dit soort kantoortjes naar zich toe geslingerd. Gisteren nog ééntje op de radio (Zegveld).

  Het is allerminst stijl, maar voor het grote geld wijkt iedereen af van zijn of haar principes.

 9.   
  Papachico's avatar

  @Tom Kauwenberg:

  Precies dit dus. Ik sluit mij helemaal aan op jouw mening.

 10.   
  tranceguy's avatar

  Ze hebben nergens recht op.