Carlton-acteur klaagt Fortnite aan om zijn Fresh Prince-dansje

Alfonso Ribeiro, de acteur die we vooral kennen als Carlton Banks in The Fresh Prince of Bel-Air, heeft het gehad met Epic Games. De beste man wil de ontwikkelaars achter het onnoemelijk populaire Fortnite aanklagen, omdat miljoenen spelers daar “zijn dansje” mogen doen, zonder enige goedkeuring of compensatie voor hemzelf.

Het dansje in kwestie staat in de volksmond bekend als niets anders dan “de Carlton”, nadat Ribeiro het in de jaren-90 populariseerde met zijn immers knullige overkomen in de sitcom. Epic kopieerde de iconische bewegingen als in-game emote genaamd “The Fresh”, die op de kop gaat voor 800 V-Bucks, grofweg een 8 euro.

Volgens entertainmentmedium TMZ maakt Ribeiro nu aanstalten om Epic Games daarvoor rechtelijk aan te pakken. Opvallend, aangezien danspassen over het algemeen niet snel onder copyrights kunnen vallen; alleen wanneer de artiest in kwestie daar tot in het extreme voor heeft gevochten. Ribeiro’s advocaat, David Hecht, hoopt dat te weerleggen door te leunen op de dans als intellectueel eigendom:

“Epic has earned record profits off of downloadable content in the game, including emotes like ‘Fresh.’ Yet Epic has failed to compensate or even ask permission from Mr. Ribeiro for the use of his likeness and iconic intellectual property.”

Hecht claimt dat de acteur nooit om permissie omtrent het dansje gevraagd is, terwijl sommige rechters wel beweren dat choreografie onder auteursrecht kan vallen. Datzelfde geldt overigens ook voor een ander geding tussen de aanklagers en 2K Games, die de Cartlon ook implementeerde in de NBA 2K-franchise. Ook daar willen Ribeiro en Hecht achteraan voor compensatie.

Voor Epic Games is dit niet de eerste keer dat een artiest een rechtszaak opgooit omtrent danspasjes. Eerder ging ook rapper 2 Milly achter de ontwikkelaar aan voor het gebruik van zijn “Milly Rock”-dans, die in Fortnite nu bekendstaat “Swipe It.

Saillant detail is dat beide rechtszaken uitgevochten worden door hetzelfde advocatenkantoor; zowel Ribeiro als 2 Milly hopen via deze wegen alsnog compensatie te vinden voor hun populaire choreografische werken. En dat verhaal zal ongetwijfeld nog een swingend staartje krijgen…

 1.   
  fantasyfreak's avatar

  Best idioot als je nagaat dat hij het als inspiratie ook ergens anders vandaan heeft:

  https://www.google.com/amp/s/www.elle.com/nl/lifestyle/lifestyle-nieuws/amp500612/dit-is-waar-de-carlton-dance-vandaan-komt/

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @fantasyfreak: Ergens zou dat ook in Epics verdediging moeten zitten, maar dat is natuurlijk wel weer snel te weerleggen met een aantal andere punten.

  a) Bruce Springsteen en Eddie Murphy zwaaien weliswaar wat met hun armen, maar lijken niet die tweede, kruislingse stapjes mee te nemen.
  b) Alle bekende dansen zijn geïnspireerd op bewegingen die mensen elders hebben gezien, of combinaties van verschillende stijlen en bewegingen.
  c) Ongeacht de precieze oorsprong/inspiratie, hebben Carlton en Fresh Prince dat hele dansje natuurlijk wel ontiegelijk veel populairder en des te iconischer gemaakt.

  Dat laatste zie je dan ook weer terug in hoe Epic hommage biedt door de emote “Fresh” te noemen.

  Desalniettemin blijft het lastig om een paar pasjes te claimen als zijnde “jouw eigendom”, vooral wanneer het zo veel jaren later is én overduidelijk vooral gaat om inkomsten die je vooraf nooit had kunnen verwachten bij een dergelijke rage.

 3.   
  Noice!'s avatar

  Zijn vader Phil is rechter, waar doet ie moeilijk over; geld zat!