Steam sorteert populairste spellen per soort controller

Distributieplatform Steam is lekker op dreef om het jaar 2018 in interessante data om te zetten. Nadat eerder al de best verkochte spellen en de populariteit van verschillende controllers op het platform opgesomd werden, is het nu tijd voor de meest gespeelde spellen óp die verschillende gamepads.

Middels een heldere blogpost vanuit Steam laat Valve weten hoe de indeling van de populairste spellen gaat. In het specifiek gaat het om vier verschillende pagina’s, met controllers van respectievelijk vier verschillende soorten spelcomputers, waarop telkens de vijftig meest gespeelde games afgebeeld staan.

De games werden geschaald in vier categorieën; de populairste spellen op PlayStation-controllers, Xbox-controllers, Nintendo’s nieuwe Switch Pro Controller en natuurlijk Valve’s eigen Steam Controller.

Voor elk van de vier lijsten werd gekeken naar de totale hoeveelheid minuten die er meetbaar geklokt werden in verschillende spellen. En ja, gezien sommige games pas veel later in 2018 verschenen, werd de speeltijd gedeeld door het aantal dagen dat de game beschikbaar was in het afgelopen jaar.

Naast totale minuten speeltijd, achterhaalde Steam ook welke spellen nu “uniek” zijn voor de controllers in kwestie en welke titels het meest gespeeld werden met meer dan één van dat type gamepad.

En vooral die laatste twee categorieën leveren interessante resultaten op. Zo is de ietwat minder overweldigend ontvangen Steam Controller daadwerkelijk een uitblinker in verschillende strategiespellen (zoals Into the Breach en XCOM 2), terwijl de Switch Pro Controller meer werd opgepakt voor Japanse titels en veel indie-vertier (waaronder games als Overcooked 2 en Stardew Valley).

Wil je alle resultaten van Steams opsommingen (én de grote “winnaars” per controller) voor jezelf ervaren? Klik dan vooral door naar Steams unieke webpagina’s voor de controllers, die volgens Valve nieuwe controller-eigenaren al aardig op weg kunnen helpen naar een nieuwe aankoop:

Naast alle uitbundige lijstjes gaf Steam wederom een kleine shout-out richting de 700 gamers die, op de een of andere manier, een dancepad aan hun Steam-games wisten te koppelen. Voor hen schijnt vooral Crypt of the NecroDancer en The Metronomicon de grote aanraders te zijn.

Speel jij zelf wel eens een game op Steam met een controller aangesloten? Schroom vooral niet je eigen voorkeuren voor games én controllers door te geven. Ook wij van Gamersnet smullen immers van een mooie mening, naast enkel de statistiekjes.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren