Steam publiceert interessante infographics over controllergebruik

Sinds 2015 ondersteunt distributieplatform Steam een betere manier om verschillende controllers in te zetten in pc-games, waarbij Valve uiteraard ook weer mooi inzage kan oproepen over het gebruik daarvan. Middels een uitgebreide blogpost laat het platform nu kristalhelder zien welke daarvan precies het populairst blijken. En ja, daarin zitten een aantal interessante vindingen…

Niet geheel verrassend blijkt nog altijd de Xbox 360-controller een favoriet onder gamers op Steam, gevolgd door de Xbox One-uitvoering daarvan. Zeker 64 procent van de controller-gebruikers (38.7 miljoen spelers) beschikt over een van de twee gamepads, tegenover een goede 27 procent voor het DualShock-kamp (16.3 miljoen), met daarin vooral de PlayStation 4-controller als een grote speler.

Steam zelf geeft daarbij aan dat de PlayStation 4-controller nauwelijks ervaren wordt als een geldige optie voor pc-games. Hoewel de console zelf vele malen populairder is gebleken dan de tegenhanger van Xbox, valt het aandeel aan gamers die de controllers daadwerkelijk op hun pc utiliseren enorm tegen. Zo zien we in de statistieken ook dat deze controllers veel minder regelmatig aan worden gesloten, op een maandelijkse basis.

Juist het segment ‘andere opties’ in het totaal aanbod biedt een interessant inzicht. Bijna 5 miljoen spelers gebruiken een hevig uiteenlopende reeks alternatieve controllers, waaronder aandelen onderverdeeld worden door de Steam Controller (1.5 miljoen), Nintendo Switch Pro (bijna een half miljoen) en een handvol Rock Band-instrumenten, fightsticks en welgeteld 783 (!) dancepads.

Voor de eigen Steam Controller is uiteraard wat specifieke liefde weggelegd. Zo merkt Steam inderdaad op dat Steam Controllers in een veel uiteenlopendere set games ingezet wordt. Enigszins logisch, gezien de belofte van die controller juist ging over het vervangen van het reguliere muis en toetsenbord, terwijl er ook van de gebruikelijke controllergemakken genoten kan worden.

Het uitgangspunt voor Steam zelf is dat controllergebruik aardig gestegen is in de afgelopen drie jaar, en daar moet alleen maar meer ondersteuning voor komen. Momenteel ondersteunt Steam al meer dan tweehonderd native gamepads, en moet het ontwikkelen van de input daarvoor bij developers alleen maar versimpeld worden.

Welke gamepad sluit jij doorgaans aan om bepaalde Steam-games mee te tackelen? Wij zijn benieuwd naar hoe de interessante infographics resoneren binnen onze community van pc-gamers…

  1.   
    WesterW's avatar

    Gebruik zelf een PS4-controller: vind die het fijnst in de hand liggen. En ja, zelfs games die de DualShock niet officieel ondersteunen, zijn prima speelbaar, zolang je maar even leert welke Xbox-knoppen wat betekenen op je PlayStation controller. Kost je een speelsessie of twee.